Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: LCD Monitor loses contact with computer

04 Jan 2010   #1

Windows 7 64-bit home premium
LCD Monitor loses contact with computer

Hi & new year on you all! 2010 huh!!

Not quite sure where this one sticks - so I picked the 'general forum'.


1. Computer, at start up, sometimes can't find my monitor. Only way is to start the computer with the monitor switched off; then turn the monitor on at a certain time during the booting process (when I here a motherboard-beep). Occasionally the connection will be broken anyway (and I'll have to mess with the 'reset/-start button). I generally get to the motherboard page and BIOS settings. But sometimes not even that and then the only solution is to leave everything off for a while (minimum a couple of minuts – but not exactly sure).

2. Computer lose monitor when it to goes into sleep mode. This only happens if I leave it inactive for a long enough time. I can usually retrieve it if the display's gone out only for a short while, as usual - by pressing keyboard or moving mouse.

My hope is to find a solution that doesn't involve buying a new monitor.


LCD Monitor
Scaleoview C19-11 (Fujitsu/Siemens)
Analog – so I use a AD-adapter.

DG 45 ID
Intel core 2 quad CPU Q9400 2,66GHz
Win 7 64-bit
DDR-2 PC 5300 4069 MB
SATA 2 500GB
Hitachi X4500 HD


My System SpecsSystem Spec

04 Jan 2010   #2

Windows 7 Ultimate x64

Go figure, I have this problem all the time when starting the computer after it has been off all night.
Basically, when cold, pushing the power button causes the many system fans to start running, and I can see the little blinking lights of the CD-ROM and CD-DVD Drives as they cycle, but no video...and no sound, no wonderful Windows 7.

What I do to get the computer working is Push the power button (cold start), WAIT about 35 seconds, then re-start by pushing the main power button until the computer/Fans shut off, then quickly push it again to restart. Upon Restart via this method, the computer then BEEPS merrily, the video kicks in, shows the bios setup screen then everything proceeds to windows startup as normal.
Never been able to figure this out. Plenty of power from my PSU (see specs). Just have learned to deal with this minor irritation.

I figure it must be a video card problem (or possibly a signal problem), but it has always worked upon restart, so I gave up worying about it.

I know this is not a solution to your problem but I thought I would share that "others" are having similar problems. (even if they are not exactly the same problems)
My System SpecsSystem Spec
04 Jan 2010   #3

Windows 7 Ultimate x64

oops, sorry for the spelling/grammar mistakes. damn thing won't let me edit and correct my mistakes.
Crop it up to lack of sleep.

Addendum/Edit For some reason, when accessing this site from work, all of the nifty edit/etc. buttons are "blocked" and do not show up.... Stupid Websense.
My System SpecsSystem Spec

04 Jan 2010   #4

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install

Dont worry about the spelling. It was very generous of you to share your solution with others. Thats why we are here. Have a Happy New Year.
My System SpecsSystem Spec
05 Jan 2010   #5

Windows 7 64-bit home premium
May be a solution found?

Thanks for your respons LP!
May have found a solution, under different thread - graphics card - here on the forum.
Monitor loses signal before logon screen

([IMG]file:///C:/Users/Freddan/AppData/Local/Temp/msohtml1/01/clip_image001.gif[/IMG] Windows 7 Forums > Seven Forums > Graphic Cards [IMG]file:///C:/Users/Freddan/AppData/Local/Temp/msohtml1/01/clip_image002.gif[/IMG]Monitor loses signal before logon screen)

Best wishes & thanks again LPDad!
My System SpecsSystem Spec

 LCD Monitor loses contact with computer

Thread Tools

Similar help and support threads
Thread Forum
Monitor loses signal after a while, reboot fixes temporarily.
Hey guys. So, everything was working just fine until this very morning. No headaches whatsoever. So, this morning I turn on my monitor and receive a "HDMI No Signal" from my monitor. Thing is that, 8 hours prior, it was working just fine. So, here's what I've done. * Monitor was connected...
Graphic Cards
Monitor Loses Signal When Windows Boots Up
When I start my computer with drivers installed my monitor loses the signal when I should be receiving a log in screen. I can boot up fine in safemode and/or if I'm using Standard VGA Graphics Adapter. To my knowledge I do not have an onboard graphics card as there is nothing to plug an avi or vga...
Graphic Cards
Games crash to black screen, monitor loses signal, computer reboots
Crashes happen anytime, result in a black or white screen, one time, it completed the loop and it had actually BSOD'd! I have the memory dump (hoping a forums wizard can come and save me!). Have tried disabling HDMI audio package drivers, overclocking and underclocking the video card. Does not...
BSOD Help and Support
Windows 7 loses contact with my two NAS'es very often
Recently I bought a Windows 7 pc. After years with XP and Vista - and NAS'es Qnap TS-109 and Maxtor Shared Storage Plus - I am suddenly very unsatisfied Once every day (or moere) my pc loses contact with the NAS'es. Only way to get connected again...
Network & Sharing
Monitor loses contact with computer.
Ever since I bought this computer there's been problems with the monitor display. Sound seems to work all well - only the monitor goes "clicking" - switching between nothing (black) and the Fujitsu/Siemens logo with a clicking sound. Sometimes it's enough turning the monitor off for a couple of...
Graphic Cards
Monitor loses signal before logon screen
Now before you all link me to other places with the same problem, mine is a little different. I turn on the computer, goes past the bios screen as normal, does the windows loading screen as normal, then the screen goes black and the "No Signal" message is displayed. Now, here is why it is...
Graphic Cards

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 22:19.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App