Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Slow/hang problem of windows 7[fine in same mode]

10 Feb 2010   #1
vitrag24

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 
Slow/hang problem of windows 7[fine in same mode]

Hello,

I've installed windows 7 last week.

and 3 times in last week due to this problem..

i thought this hanging problem was due to some software incompatibility, so i formatted and installed again and again to diagnose if any software was causing this problem..

i also stopped services and startup of installed softwares one by one to check same..

but i didnt found out cause and none of installed app was responsible for same accoridng to me..

IE, firefox also get slows/hang..sometimes immediately after startup, it hangs/slows.

and most of the times when i shutdown/restart duting such slowing, windows shows msg of "force restart-close app running in background"


However, it works fine in safemode..



My laptop is HP dv6226tx.
2.5gb ram
1.67c2d
nvidia geforce go 7400

tell me if i can use windows 7 on my laptop?

shd i rollback to windows vista using recovery disk or try installing windows 7 again 4th time? (


Hoping for best solution.


My System SpecsSystem Spec
.
10 Feb 2010   #2
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

If it works in safe mode, some program or process is causing the hang. Try this:

How to troubleshoot a problem by performing a clean boot in Windows Vista or in Windows 7
My System SpecsSystem Spec
10 Feb 2010   #3
vitrag24

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 

i've already mentioned, i tried all way..

i've did this troubleshoot but i can't diagnose problem why this is happening..

last time when i installed windows, i even didnt updated windows to check if window update is doing same..but updated only audio and ndivia video drivers and windows malicious software removal update..

i'm waiting for further definite suggestions..otherwise i think i've no options other than rollloing back to vista/xp until new stable version of windows 7 arrives.
My System SpecsSystem Spec
.

10 Feb 2010   #4
seekermeister

W7x64 Pro, SuSe 12.1/** W7 x64 Pro, XP MCE
 
 

If the problem is limited to browsers, try installing Opera and see if it is also effected. If the problem is limited to just IE and firefox, I would suspect some kind of malware being the culprit. The fact that it has happened over multiple installations does not rule this out, because the malware could be something that you are installing on each of them. In any case, the problem is not with W7 stability, if it is not software, then it is hardware. I'm curious if you tried using IE immediately after a fresh installation, before you installed anything else? Did it hang?
My System SpecsSystem Spec
10 Feb 2010   #5
vitrag24

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 

Problem isn't limited to browsers and i dont get error in safemode.
My System SpecsSystem Spec
10 Feb 2010   #6
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by vitrag24 View Post
Problem isn't limited to browsers and i dont get error in safemode.
Safe mode limits the items present at startup, that is why I believe that it is something that is in the startup process that causes the problem. You said that you tested for that, but that is the only thing that I could think of.
My System SpecsSystem Spec
10 Feb 2010   #7
hubris

W7, Xp Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by richc46 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by vitrag24 View Post
Problem isn't limited to browsers and i dont get error in safemode.
Safe mode limits the items present at startup, that is why I believe that it is something that is in the startup process that causes the problem. You said that you tested for that, but that is the only thing that I could think of.
i agree with rich.

msconfig debug and bootlog will show what's running at startup.
My System SpecsSystem Spec
10 Feb 2010   #8
seekermeister

W7x64 Pro, SuSe 12.1/** W7 x64 Pro, XP MCE
 
 

Do a selective startup with everything on the Startup tab disabled. If the problem disappears, reenable each of those items one at a time, until the problem returns. Whatever that last item is thats enabled before the return of the problem, is the item to fix...or leave disabled. If this doesn't reveal the problem, then it must be a driver causing the problem. Tracking a driver is more complicated.
My System SpecsSystem Spec
10 Feb 2010   #9
Frostmourne

Windows 7 Ultimate x86-64
 
 

Press F8 repetitively and then enable boot logging - upload the log. You should be able to do the same thing with Process Explorer or Process Monitor.
My System SpecsSystem Spec
11 Feb 2010   #10
vitrag24

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by seekermeister View Post
If the problem is limited to browsers, try installing Opera and see if it is also effected. If the problem is limited to just IE and firefox, I would suspect some kind of malware being the culprit. The fact that it has happened over multiple installations does not rule this out, because the malware could be something that you are installing on each of them. In any case, the problem is not with W7 stability, if it is not software, then it is hardware. I'm curious if you tried using IE immediately after a fresh installation, before you installed anything else? Did it hang?


If hardware problem, then why it runs perfact in safemode, y perfact for 2-3days , y perfect in previous vista home premium?
==========

yes, i tried IE immediately after fresh install..after fresh install, speed is 100X faster...
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Slow/hang problem of windows 7[fine in same mode]




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
programs are slow and say "not responding" but works fine in safe mode
my computer randomly went blank like its going into sleep mode before the battery runs out but it didn't go into sleep mode at all it just stayed blank so i "illegally powered off" and turned it back on after that it became incredibly slow it works fine for the first 30 seconds then stops and...
General Discussion
Computer works fine in safe mode, extremely slow and freezes otherwise
Hi I've just recently started experiencing freezing during start-up. It started during a game of League of Legends, and has been progressively getting worse. It's to the point where it'll take minutes to log on and when it does eventually get to my desktop the task bar will have a loading symbol...
Performance & Maintenance
Running slow with network connection enabled, runs fine in Safe mode
I have a computer that would not see the hard drive a few days ago. Got a new hard drive and did a clean install of windows and restored the rest of the files with Carbonite. A few days later the computer would not boot into windows again. So this time i reformatted the new drive and stuck it into...
Performance & Maintenance
Windows doesn't login properly in normal mode but fine in safe mode
Hi, I got win 7 home premium 64 bit on an i3 laptop. My system worked fine until today morning. The problem is this; When I boot the system in normal mode, I get to the part where I need to enter my password to login. Once i do that, all I get is a black screen with the mouse pointer that...
General Discussion
Explorer running slow in normal mode, fine in safe mode.?
Hey guys I've checked through some of the tuts and what-not on this forum and still can't find a way to get me out of trouble.. i turned my computer on yesterday (23rd September) and there was an automatic update. Ever since the update my computer has been extremely slow (will take several minutes...
Performance & Maintenance
Computer runs really slow in normal mode, but runs fine in safe mode
I recently re-formatted my Sony VAIO since it was starting to run super slow. Now that I re-installed Windows 7 on it through recovery disks, it worked fined for about a day but then the problem came back. The computer is slow at bootup and runs super slow while freezing so many times. I am running...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:37.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App