Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.



Windows 7: "Open Windows Explorer" on Start button is not working

17 Mar 2010   #1

Windows 7
 
 
"Open Windows Explorer" on Start button is not working

When I right-click the Start button and select "Open Windows Explorer", nothing happens.

Using the Windows Explorer link in the Start Menu or anywhere else works fine...

Where are the settings for that "Open Windows Explorer" option stored? Has anyone seen this problem?

My System SpecsSystem Spec
.

17 Mar 2010   #2

Windows 7 Professional x64
 
 

Hello,

How long has this been going on?

You may want to try a system files check. Open an elevated command prompt and enter sfc /scannow.
My System SpecsSystem Spec
17 Mar 2010   #3
Microsoft MVP

W 7 64-bit Ultimate
 
 

Hello ghazel.



Here's a tutorial for the option that JK suggested, at the link below; be sure to keep us informed.

SFC /SCANNOW Command - System File Checker
My System SpecsSystem Spec
.


17 Mar 2010   #4
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate - 64-bit | Windows 8 Pro - 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ghazel View Post
When I right-click the Start button and select "Open Windows Explorer", nothing happens.

Using the Windows Explorer link in the Start Menu or anywhere else works fine...

Where are the settings for that "Open Windows Explorer" option stored? Has anyone seen this problem?

Hello Welcome to SF,

I guess the problem is with the Context Menu. Download ShellExView

The rule is to disable non-Microsoft context menu handlers *one-by-one* and verify if the problem is solved. If disabling one does not solve the problem, undo the disabled item and disable the next non-Microsoft handler. Do the same until the problem is solved and finally identify the culprit. Scroll right to see the Company Name column in ShellExView.

Hope this helps,
Captain
My System SpecsSystem Spec
18 Mar 2010   #5

Windows 7
 
 

It's been broken for quite some time, I just got annoyed with it enough to ask now. I ran "sfc /scannow" and it said "Windows Resource Protection did not find any integrity violations."

Capt.Jack Sparrow your link just takes me to http://www.sevenforums.com/ . Malformed link perhaps?

Anyway, I found ShellExView. Disabling the only 4 non-MS handlers (igfxpph, 7-zip, WinMerge, VMWare Virtual Disk) did not seem to fix it. Do I need to reboot after disabling them?

Is there anywhere else I can look?
My System SpecsSystem Spec
18 Mar 2010   #6

Windows 7 x64 pro/ Windows 7 x86 Pro/ XP SP3 x86
 
 

Click on Start button, right Click on All Programs and choose Open. It should open an explorer window.
Better still Winkey+E.
My System SpecsSystem Spec
07 May 2011   #7

 
 

I have the same exact problem. Did you ever resolve this?
My System SpecsSystem Spec
07 May 2011   #8
Microsoft MVP

W 7 64-bit Ultimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by jetspeedz View Post
I have the same exact problem. Did you ever resolve this?
Hello jetspeedz, welcome to Seven Forums!

Quote   Quote: Originally Posted by Bare Foot Kid View Post
Hello ghazel.



Here's a tutorial for the option that JK suggested, at the link below; be sure to keep us informed.

SFC /SCANNOW Command - System File Checker
If the above action did not help, have a look at this tutorial at the link below, it runs from the Windows Recovery Environment (WinRE) and is sometime more successful because it runs 'outside' of Windows; be sure to post back with any further questions you may have and to keep us informed.

SFC /SCANNOW : Run in Command Prompt at Boot
My System SpecsSystem Spec
07 May 2011   #9

 
 

I appreciate the suggestion but I have already done that as well with no results. I don't and will not rebuild the system. It is just something I will live with unless there is some tweak or reg fix someone can post.
My System SpecsSystem Spec
07 May 2011   #10

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

Do you have indexing turned on in services?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 "Open Windows Explorer" on Start button is not working





Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:20 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33