Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Are the apps in my Startup loading properly?

02 Apr 2010   #1
RPmtl

Win 7 Pro
 
 
Are the apps in my Startup loading properly?

With XP and Vista the Windows GUI would load first and then I would see the apps in my Startup folder load. With Windows 7 I see a large blue Welcome screen with a spinning circle and then I get the GUI with the app already loaded (tested with a shortcut to MSWord).

Is there a way to have the GUI load before the Startup apps (shortcuts to the apps in the 'All Users' Startup folder)?

I'm trying to determine if a monitor calibration utility is actually loading at startup. But with everything obscured by the blue Welcome screen I can't know if it loaded properly. I enabled 'Boot log' in MSconfig but it doesn't show anything about the apps loading via the Startup folder.

Thanks for any help with this.

Russell


My System SpecsSystem Spec
.

02 Apr 2010   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by RPmtl View Post
With XP and Vista the Windows GUI would load first and then I would see the apps in my Startup folder load. With Windows 7 I see a large blue Welcome screen with a spinning circle and then I get the GUI with the app already loaded (tested with a shortcut to MSWord).

Is there a way to have the GUI load before the Startup apps (shortcuts to the apps in the 'All Users' Startup folder)?

I'm trying to determine if a monitor calibration utility is actually loading at startup. But with everything obscured by the blue Welcome screen I can't know if it loaded properly. I enabled 'Boot log' in MSconfig but it doesn't show anything about the apps loading via the Startup folder.

Thanks for any help with this.

Russell
Just to test take all the shortcuts out of start up except the monitor calibaration app.

Ken
My System SpecsSystem Spec
02 Apr 2010   #3
RPmtl

Win 7 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post
Just to test take all the shortcuts out of start up except the monitor calibaration app.

Ken
That's where I started with this whole mystery.

With only the LUT loader in the Startup folder I was not seeing any indication of it loading at startup, which do with Vista64 and XP. When it loads I'm used to seeing a small dialogue pop up saying "Initiallizing Displays ..." (+ an animated loading progress bar) and then "Loading System Monitor Profile ... " (+ an animated loading progress bar) come up twice, once for each of my 2 displays.

When I did not see these dialogues I assumed that it was defective. But others using Win7 claim it's working fine on their systems and they DO see these menus.

I played with various UAC settings, running as adminitrator and all sorts of things in the belief that it was not loading at startup.

It's only after putting in a shortcut to MSWord that I now see that everything is loading silently behind the blue Welcome screen.

I'm not sure if this 'invisible' behavior is something I can change? Or is there a startup log I can refer to (or debug utility) that will confirm that it indeed loaded when it was supposed to?

Thanks

Russell
My System SpecsSystem Spec
.


03 Apr 2010   #4
RPmtl

Win 7 Pro
 
 

My System SpecsSystem Spec
Reply

 Are the apps in my Startup loading properly?




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
WinDbg Not Loading Properly
Hi, I have a new PC and I have installed WinDbg. Although when I open a Crash Dump it doesn't load past Loading User Symbols Loading unloaded module list I have set the symbol path to the same as I used to have it when it worked fine. Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.12.0002.633...
BSOD Help and Support
Need some help windows not loading properly?
Hey there, so recently I moved my desk to the other side of my room. I turned it off when moving it and now when I turn it back on it just comes up with my wallpaper. This has never happened before and for some reason now I cannot open task manager (ctrl+alt+del) :( Been trying all day to...
General Discussion
Web pages not loading properly
Some web pages are not loading properly. Some are OK, some are not. For example, one newspaper is fine, another is not. The layouts are very basic and not readable. See example below. Any help would be gratefully welcome.
Browsers & Mail
5.1 surround doesn't work properly in all apps .
Hi. The strand thing that it's working perfectly in AIMP3 , but when I'm playing a movie in classic media player or YT video, only the center and right speakers are working . The others have this weeird , super low delayed sound , barely Noticeable . This is my motherboard , maybe I've...
Sound & Audio
Processes not loading properly on startup
Hi everyone. I posted this a few days ago, but no help. Here is the problem. SOMETIMES when i startup the computer, all of the processes don't load( I checked the task manager). When the computer starts in this way, it kinda freezes and not much works until the rest of the processes load. ( i need...
General Discussion
Windows 7 won't startup properly - Stuck in startup repair loop
I have a Dell Inspiron and a while ago I shut down my PC and the next morning I was faced with options to repair my computer. It hung on the screen for ages before it actually came up with startup repair and supposedly fixed the problem. A few days later, everything got very slow and started to...
BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:10.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App