Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Windows 7 Startup Bug?

18 Apr 2010   #1

Windows 7 Professional 32-bit
Windows 7 Startup Bug?

I have had this bug ever since I got Windows 7. Even when I was testing the Beta and RC. The problem is every time I start windows up I will login but the startup sound won't play. When the sound doesn't play programs that play media of any kind like Winamp just start up an then crash. Things like web browsers will work but when I try to play some sort of media in them like Flash video or audio the plugin stops working and crashes the browser. I think this may be some sort of codec error. I have k-lite Mega Codec pack installed but I'm not sure if that's the problem since I have installed it on my friends computer with Windows 7 an it works fine. By the way, I only have three third party programs that start when Windows starts (not counting windows ones) and they are- Steam, Fraps, Xfire. I have tried turning those off with no difference. The problem may be the k-lite codec pack but if it is I don't know of any other good packs.

Also, this bug is off an on. Sometimes the sound will work and everything is fine but if not it takes about 2-3 restarts for the sound to play indicating the media will work as well.

My System SpecsSystem Spec
18 Apr 2010   #2

Windows 7 x64 pro/ Windows 7 x86 Pro/ XP SP3 x86


To start with, uninstall the klite codec pack, reboot and do a cleanup with CCleaner. Then test that the sound options are set to windows default in personalize (Right click on desktop, then click on Personalize) and that in Sound options in Control Panel, a sound is assigned to windows startup.

If that solves your problem, it probably has to do with klite. If you are keen on a codec pack, try Shark's. I've heard they are quite good. Just google for them.
My System SpecsSystem Spec
18 Apr 2010   #3


It sounds like the sound drivers priority is being 'delayed' by other processes at start up.

Have you been using the k-lite codec pack with all your installations?

I'd also suggest removing the codec pack and testing for a while. otherwise it could simply be your sound driver is not quite 7 friendly (depending on when it was last updated).
My System SpecsSystem Spec

19 Apr 2010   #4

Windows 7 Professional 32-bit

Yep I'll try doing that. I think you guys are right.
My System SpecsSystem Spec
19 Apr 2010   #5


You shouldn't need Klite codecs for Win7, and if this has tailed you all the way from beta then it or another installed program is the likely culprit.

I'd use Revo Uninstaller free version in Advanced mode to make sure you get out all of it's traces. You may still need to clean reinstall or Repair Install if it has affected a setting that causes your problem.
My System SpecsSystem Spec

 Windows 7 Startup Bug?

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
BSOD during windows startup; can't safe mode; startup repair can't fix
Consistent BSOD during Windows startup for both normal mode and safe mode. BSOD problem started shortly after buggy installations of Microsoft Visual C++ 2005 x64, Microsoft .Net Framework 1.1, and AMD Catalyst Drivers 13.9; and turning off Microsoft .Net Framework 3.5.1. Startup Repair is...
BSOD Help and Support
Error 0101003 Keyboard no detected, stuck on startup/startup repair
Hi guys I was cleaning my laptop turned it on and it just wouldn't work so I turned it off and on again and it was giving me this error code saying my keyboard is not detected in start up. It then says there was a problem and shoots me to startup repair where it's just stuck not doing anything. My...
BSOD Help and Support
BSOD on startup , error 0x000000f4 . startup takes half an hour
so everything was fine when my laptop started to become very slow and i used to get the BSOD very often so i decided to recover the system to the initial state . i did that and everything was fine , then i updated the windows 7 service pack 1 and finished the installation and rebooted my computer ,...
BSOD Help and Support
Windows 7 won't startup properly - Stuck in startup repair loop
I have a Dell Inspiron and a while ago I shut down my PC and the next morning I was faced with options to repair my computer. It hung on the screen for ages before it actually came up with startup repair and supposedly fixed the problem. A few days later, everything got very slow and started to...
BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:53.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App