Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: svchoste.exe problems


23 Jun 2010   #1

7 64bit
 
 
svchoste.exe problems

Hi,

I am having problems with svchost.exe using up loads of cpu - approx 50% on a dual core 3.4ghz.

I have been trying to sort this for the last week using google etc but no luck so trying here now!

I am running Windows 7 x64.

The services running under the 2 offending svchost.exe processes are:

Audiosrv
Dhcp
eventlog
lmhosts
wscsvc

BFE
DPS
MpsSvc

Could anyone help me out?

Thanks in advance

My System SpecsSystem Spec
.

23 Jun 2010   #2

Vista 64 Ultimate, Windows 7 64 Ultimate, Ubuntu 9.10
 
 

You may want to download and run Malwarebytes (free download) to see if you have any Malware issues. Malwarebytes
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2010   #3

7 64bit
 
 

ok just running that now...will update if that fixes it
My System SpecsSystem Spec
.


23 Jun 2010   #4

Vista 64 Ultimate, Windows 7 64 Ultimate, Ubuntu 9.10
 
 

It won't fix the issue for you but will identify actual Malware on your PC that may be causing the issue, action to remove the Malware needs to be undertaken by you, it just points to where the offender(s) are.
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2010   #5

7 64bit
 
 

no malware found...
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2010   #6

Vista 64 Ultimate, Windows 7 64 Ultimate, Ubuntu 9.10
 
 

Well that is good news, next question is are your drivers and updates for Windows up to date?
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2010   #7

7 64bit
 
 

i just installed some updates, and after they installed it worked fine, i then restarted again to see if it was a coincidence...and sure enough it happened again.

as far as i know my drivers are up to date, although i think this could be a problem with a creative sound card i tried to install.

i have now uninstalled it and got rid of all the software, but it is still happening to maybe not.
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2010   #8

Vista 64 Ultimate, Windows 7 64 Ultimate, Ubuntu 9.10
 
 

Monitor it for a little bit, if it returns I used the following on a friends PC due to the same issue to identify what process using svchost was actually eating up the resource. svchost viewer It takes a few seconds to download and install and several minutes to run, it identifies everything using svchost and how much resource it is using and should help you pinpoint the offender.

Almost forgot to add that you should not allow the automatic updates from Creative run with Windows 7 this has been an ongoing issue and you should check for updates via their website.
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2010   #9

7 64bit
 
 

ok i am running that now...

there also seems to be quite a high "hardware interrupts@ cpu usage.
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2010   #10

7 64bit
 
 

i had a look at the svchoste viewer thing, it only shows amount of memory being used, not cpu, so not quite sure how to identify which process is eating up the cpu?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 svchoste.exe problems




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:27 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33