Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Could not load Asio.dll

08 Jul 2010   #1
AlexRD

Windows 7 Professional x64
 
 
Could not load Asio.dll

Hi,
I've recently run into a very strange problem.
I restarted my computer, as usual, but then when it started it began to restart.
It rebooted until finally i could see the error box which was:
Could not load Asio.dll

I've done some googling and it seems that its something related to asus.

And the weirdest thing is, if i let it reboot for 4 times, i can use my computer normally.
Seriously, wtf?
Please help me, what do i do?


My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2010   #2
profdlp

Main - Windows 7 Pro SP1 64-Bit; 2nd - Windows Server 2008 R2
 
 

Try using msconfig to disable startup items. If the systems boots properly (before the 4th try...) add the disabled programs back in one at a time. When the system hangs you'll know that the last one you enabled is the culprit.
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2010   #3
AlexRD

Windows 7 Professional x64
 
 

Ok its not Asio.dll anymore, i uninstalled EPU but it still reboots.
Now there is an error screen i can't read because its too fast.
What can i do now?
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2010   #4
profdlp

Main - Windows 7 Pro SP1 64-Bit; 2nd - Windows Server 2008 R2
 
 

Go to Control Panel>>System, click the "Advanced" tab, then click "Startup and recovery". Make sure the "Automatically restart" box is unchecked.

Hopefully this will let you see the error screen before it reboots.

Did you try using msconfig?
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2010   #5
AlexRD

Windows 7 Professional x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by profdlp View Post
Go to Control Panel>>System, click the "Advanced" tab, then click "Startup and recovery". Make sure the "Automatically restart" box is unchecked.

Hopefully this will let you see the error screen before it reboots.

Did you try using msconfig?
Ok, i will try.
Yes, i have tried using msconfig, enabled all the services all the startup, still nothing.
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2010   #6
AlexRD

Windows 7 Professional x64
 
 

IT WORKED!!!
Oh finally, after hours of troubleshooting i finally got a bulls eye.
It seemed performance counter dll host was causing this, dont know why dont care why, disabled it and bam, everything is working just fine!

Thanks again for all the support,

Alex.
My System SpecsSystem Spec
09 Jul 2010   #7
profdlp

Main - Windows 7 Pro SP1 64-Bit; 2nd - Windows Server 2008 R2
 
 

Glad you got it.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Could not load Asio.dll




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
BEHRINGER USB ASIO driver - still nothing, shame
It's shame that the world is changing and you do not make any step forward... the whole world knew that W7 is on the way, but BEHRINGER team did not found the time to publish drivers for their products running on Windows 7 (32 and 64 bit). Worse, for them as there is no 64 bit versions of OS ( i...
Sound & Audio
Disable ASIO Mode in SoundBlaster Xfi
I have a conflict problem that has developed in my Sonar (8.5.3 PE 64 bit version) where my Xfi Titanium Fatal1ty Pro is showing up at an ASIO device in Sonar and Sonar is defaulting to this when I start Sonar, even though I have a Firewire connected Focusrite Saffire Pro 40 that is my audio I/O...
Sound & Audio
ASIO-driver problem
I get an "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" bluescreen once in a while when working in Ableton Live 8 with my EMU 0404 Usb audio interface. I even get those bluescreens when working with the ASIO4ALL driver instead of the original one. There are some other issues with this soundcard - when it does not crash...
BSOD Help and Support
help - AsIO.sys problem
hi ive just installed windows 7 ive got to say it looks and feels better than vista BUT every time i start up i get these 2 messages http://img.photobucket.com/albums/v226/sharpe148/error.jpg does any body have a clue how to get rid of them thank you
General Discussion
Win7 and ASIO
Background: 2 days ago I upgraded to a new PC and fro WinXP to Win7 x64. Before installing my audio card - M-Audio Audiophile 2496 - I wanted to make sure everything was working with the on-board audio support: Realtek HD Audio. Everything was fine using the default support but when I installed...
Sound & Audio
asio and bsod
Hello, im experiencig BSOD when i use audio application with the driver asio4all. I tried with cubase, ableton live and some VST and always happens the same thing: the program initially don't produce any sound, then it crashes and if i try to kill the process (or win7 kill it) the operating...
BSOD Help and Support

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:53.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App