Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Problem using nVidia dual mode with EVGA GTX 280

11 Aug 2010   #1
mikemyers

Windows 7 Ultimate 64-bit, 6.1.7600 Build 7600
 
 
Problem using nVidia dual mode with EVGA GTX 280

I'm hoping someone can help me with this.

I had a EVGA GTX 280 which was sent back for repairs because I thought it was causing a problem. A new card was shipped back to me.

Among other things, I use my computer using the nVidia two-monitor setup, using "extend mode" so both monitors in effect become a much wider screen. My old card was set up this way.

With the replacement card, looking at the computer as seen from the rear, the DVI output on the "right" (furthest from the motherboard) works fine, and as far as I can tell, there are no issues.

However, there is nothing I can do to get any kind of image from the other DVI output. I've tried "dual mode", "clone mode", and just hooking up a single cable only to that DVI connector. I've tried two different monitors, and two different cables.


Is there some "trick" to turn on that other DVI connector, or is this new card defective? (I think I had a similar problem years ago, and a friend fixed it very easily, but I don't remember what he did. If it means anything, the video card I was using while this one was being repaired worked fine in dual-channel mode. The drivers were uninstalled when we removed the old card, and the new drivers were installed after the 280 was connected to the system.


My System SpecsSystem Spec
.
12 Aug 2010   #2
ken9122

Win7 x64 Ultimate SP1
 
 

Have you adjusted the settings in the NIVIDA control center?
My System SpecsSystem Spec
12 Aug 2010   #3
mikemyers

Windows 7 Ultimate 64-bit, 6.1.7600 Build 7600
 
 

Yes; unless it is something hidden, I've changed around everything I could change. It never makes a difference. If there is some "hidden" setting that isn't obvious, maybe I did miss it, but I think I did everything correctly.
My System SpecsSystem Spec
.

12 Aug 2010   #4
ken9122

Win7 x64 Ultimate SP1
 
 

do you show both monitors in Nivida's control panel?
My System SpecsSystem Spec
12 Aug 2010   #5
mikemyers

Windows 7 Ultimate 64-bit, 6.1.7600 Build 7600
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ken9122 View Post
do you show both monitors in Nivida's control panel?
Yes, both monitors show up in the nVidia control panel, and both are set for the native resolution. Everything "looks" correct, except that the monitor connected to the DVI connection closest to the motherboard never lights up, and this is with having switched monitors, then cables, to verify that neither of those is the problem.

It was suggested on the EVGA forum that I do this:
"hold winkey and press 'p' 3 times, it should kick _windows 7_ into extend mode, and not the nvidia drivers. worth a shot at any rate."

I will do that early next week when I'm back at the computer.
My System SpecsSystem Spec
12 Aug 2010   #6
ken9122

Win7 x64 Ultimate SP1
 
 

Good luck. You may try removing the board, completely remove all nvidia drivers, shut down the computer and reinstall the GTX 280 and restart the computer. Let windows find and install the drivers on it's own.
Lets us know how it goes.

Ken
My System SpecsSystem Spec
12 Aug 2010   #7
mikemyers

Windows 7 Ultimate 64-bit, 6.1.7600 Build 7600
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ken9122 View Post
Good luck. You may try removing the board, completely remove all nvidia drivers, shut down the computer and reinstall the GTX 280 and restart the computer. Let windows find and install the drivers on it's own.
Lets us know how it goes.

Ken

Thanks, Ken. The card has a lifetime guarantee, so if it's not going to work, it will just be sent back to EVGA - again! Maybe the replacement card they just sent me is defective, but I assumed it was more likely something that I'm doing wrong.

What you suggest I do is what I already did, when installing it last week.

I'll post the solution here, if we find one. Maybe someone will know a way to run diagnostics on the card, before I ship it back to EVGA.
My System SpecsSystem Spec
13 Aug 2010   #8
mikemyers

Windows 7 Ultimate 64-bit, 6.1.7600 Build 7600
 
 

Based on feedback on the EVGA forums, the plan is to do the following. I'll be back in front of the computer Monday morning.

Step 1 will be to:
hold winkey and press 'p' 3 times, it should kick _windows 7_ into extend mode, and not the nvidia drivers.
This will make the system use the Windows drivers, and eliminate any errors if the nvidia drivers are confused.


Step 2 will be to:
Once again, "connect the monitor only to the DVI closest to the mobo, then restart the computer?
If you still do not get any video, try powering off you monitor and then back on.
If that doesn't work, use something like "driver sweeper" to clean the registry, then reinstall the drivers

Step 3, as of now, would be to send the card back to EVGA.

(I wish I had a spare computer I could use to test out the card, in case the problem is with the computer, not the card...)
My System SpecsSystem Spec
13 Aug 2010   #9
mikemyers

Windows 7 Ultimate 64-bit, 6.1.7600 Build 7600
 
 

(I've got this same discussion going on in two places - the other one, on the EVGA site, can be found here: Problem in getting both DVI connectors to work on a EVGA GTX 280 )
My System SpecsSystem Spec
22 Aug 2010   #10
mikemyers

Windows 7 Ultimate 64-bit, 6.1.7600 Build 7600
 
 

Thanks to everyone who has been so helpful until now. I had a long talk with the people at EVGA, and apparently the replacement card they sent me is defective. I will be returning it, and they'll replace it with another card that hopefully will work properly.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Problem using nVidia dual mode with EVGA GTX 280




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
EVGA GTX 680 2GB Nvidia Surround
Hi Guys, not sure if there has been a thread about this already, but couldnt find one. I would love to upgrade to a triple display setup, and know there can be complications with an SLI or CrossFire setup, so was gonna try a single card set up. I am looking at GTX 680 but not sure whether...
Graphic Cards
Help with buying: nVidia EVGA GeForce GTX 460 SuperClocked
I am going to buy a nVidia EVGA GeForce GTX 460 SuperClocked from tech4u.com. Although Fumz has kind of said that my computer is compatible for the card, I just want to make sure. It's a lot of money and I'd hate it if I find out i doesn't fit in my computer after I've bought it. So anyway, will...
Graphic Cards
EVGA Precision & Nvidia 9600M GT
Hi all, I have an Acer 8930G laptop with an Nvidia 9600M GT graphics card (forceware v.260.89). I had downloaded EVGA Precision but I'm not sure what exactly is a good recommended setting for the core/shader/memory clock for my card should be. Hopefully someone here can advise which is a good...
Graphic Cards
Installed evga Nvidia GTX 470 and PC won't boot
Hey guys, I installed the gtx 470 today and now my PC won't boot. If I turn my computer on, there is no picture on the screen, and my keyboard and mouse don't light up. The motherboard beeps once, which from what I have read, means it passed the POST. My psu is supposed to have 62A on the 12v...
Graphic Cards
NVIDIA and A13G+ dual monitors problem
I have a PCchips A13G+ motherboard generic PC with an NVIDIA GeForce 6100 nForce 405 card in one of the slots. This configuration allowed me to have a desktop covering both monitors running XP. Since I tried Vista, then Windows 7 RC1, I have only been able to get one of the monitors going at a...
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:36.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App