Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Asus EAH4870 X2 artifacts

12 Oct 2011   #1
Koyfo

Windows 7 Ultimate SP1 x64
 
 
Asus EAH4870 X2 artifacts

Hi guys.

For the last 3-4 days i have a problem with my graphics card (?) maybe. Sometimes from boot, sometimes when the screen resumes after a 30 minute inactivity sleep artifacts.
Check the video to understand better (it's from a resume from idle switched off screen).



I will try to capture a video from cold boot if i get artifacts (it's random :/).


Also a screenshot from ATITool.



Any ideas except changing the GPU with a new one?...

If you need any info, ask me!


My System SpecsSystem Spec
.
12 Oct 2011   #2
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

If it is happening at bootup, then it is the card and not Windows or the drivers as they haven't loaded yet. First thing to do if you haven't is to make sure that the heatsink and fan on the card are dust free, as that can and will cause the card to overheat.

If it is dust free and still happening, then about the only other option is to start looking at a new card.
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2011   #3
Koyfo

Windows 7 Ultimate SP1 x64
 
 

The whole unit was cleared a month ago with pressurized air so i have no dust inside. I will try to stress it to 100% with Crysis to chech if artifacts shows up.

Edit: Screenshot with temperatures

My System SpecsSystem Spec
.

12 Oct 2011   #4
Koyfo

Windows 7 Ultimate SP1 x64
 
 

Video from boot with artifacts



Some temperatures with crysis at almost full details, full cpu & gpu usage.


My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2011   #5
Beta

Windows 7 Pro x64 SP1 and Mac OS X 10.8.3
 
 

I have the same issue on my grandparents compute. It is a Dell 8200 with a AGP ATI 9550 and on the top it does what you see. The when the login screen pops up its fine.

I once had a Sapphire 4870 x2 since it came out and I sold it about 2 months ago when I built my new system. I had taken the whole card apart and reapplyed the thermal paste once a year. It seemed as the months went by the temps would slightly go up untill at the end of the year it was 10C higher then I would reapply the paste and I would be good for a year.
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2011   #6
Koyfo

Windows 7 Ultimate SP1 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Beta View Post
I have the same issue on my grandparents compute. It is a Dell 8200 with a AGP ATI 9550 and on the top it does what you see. The when the login screen pops up its fine.

I once had a Sapphire 4870 x2 since it came out and I sold it about 2 months ago when I built my new system. I had taken the whole card apart and reapplyed the thermal paste once a year. It seemed as the months went by the temps would slightly go up untill at the end of the year it was 10C higher then I would reapply the paste and I would be good for a year.
Just ordered this one Arctic Silver Incorporated - Céramique 2

I hope the trick will do the job. But i don't think so that it is a temprature problem, it is more like a random one.
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2011   #7
Beta

Windows 7 Pro x64 SP1 and Mac OS X 10.8.3
 
 

Just take your time to do it right. Don't rush it and make sure you put the paste on the GPU chip its self and the heat sink.
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2011   #8
Beta

Windows 7 Pro x64 SP1 and Mac OS X 10.8.3
 
 

Watching the video agian I got a idea. Just for fun try reseating the GPU in PCIe 3. Also try another power rail on your PSU. Post what happens.
My System SpecsSystem Spec
13 Oct 2011   #9
Koyfo

Windows 7 Ultimate SP1 x64
 
 

Just changed the GPU from PCIe slot 1 to slot 2. I couldn't try it to slot 3 because of midi tower free space , even in slot 2 it was hard cause of the upright sata ports. Anyways, i booted up 3-4 times in slot 2, tested with atitool and no artifacts so far .
Afterwards i moved the GPU back to slot 1, and again no problems...
My System SpecsSystem Spec
13 Oct 2011   #10
Beta

Windows 7 Pro x64 SP1 and Mac OS X 10.8.3
 
 

Slot 3 is a x16 lane on your MB. Slot 2 is only a x8 lane.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Asus EAH4870 X2 artifacts




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
GTX 660, Artifacts while playing CS:GO
What started of as only artifacts on CS:GO is starting to turn into artifacts on other games as well. Mainly BF3, World of tanks. I also get "DirectX function :GetDeviceRemovedReason" failed with DXGI_ERROR_DEVICE_HUNG: Device ung due to badly formed commands ..GPU "NVIDIA GeForce GTX 660 ",Driver...
Graphic Cards
Artifacts on only 1 of 2 monitors
(I'm putting this in this forum because I'm fairly certain it's a monitor and not a graphics card issue) I have a dual monitor setup. One of them is a 19" 4:3 Eizo M1950 that is 5-6 years old. The other one is a 32" LG HDTV whose exact model currently escapes me. Recently I've started getting...
Hardware & Devices
Flashing artifacts
I currently installed windows 7 premium, switching from Windows xp. Everything seemed to be going on. went through install, did all the reboots. I am using 32 bit operating system as well. The bios screen loads upon start up, after that the screen switches to a bunch of colors with flashing...
General Discussion
Artifacts 30s after turning on...???
Got this problem, just started, allows me just enough time to get into my bios to check on system before computer locks. My voltage is 11.77, EVGA tech support said that this card needs between 11.9 to 12.2 voltage to run. Because only 11.77 volts with no load the tech support thought it might...
Graphic Cards
card artifacts?
the last few days i ahve been getting these artifacts while playing some games. I've never had a problem like this before with my graphics card ( i think that's the problem) i have been getting these types of artifacts (minecraft) - Pics also similar artifacts in Company of Heroes i didn't...
Graphic Cards
Artifacts and BSODS!
Hello all, Hoping someone can help/confirm a few things. This morning i go to my desktop computer (which was in sleep mode as always) click the mouse to bring it back to life and then i notice it's taking a bit longer than normal. Screen flashes black, i see the desktop then BANG BSOD...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:08.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App