Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Sapphire x1550 problem

17 Apr 2012   #1
pmarte

windows 7 home premium 32 bit
 
 
Sapphire x1550 problem

Hello everyone, I have a problem that is driving me crazy.

My computer is as follows:
Motherboard Asus P4S8X-x
Intel CPU 2800 Ghz
2 Gb Ram
Video Card Sapphire Radeon X1550 512 MB AGP

It 'a bit' old-fashioned but so far it has always done his duty.

I installed W7 Ultimate 32 for about 2 years without any problems: Windows has tried the drivers and everything worked perfectly with Aero enabled.
Last week I've noticed that I no longer have any hardware acceleration and Aero, Windows uses the driver VgaSafe giving me Error 43 in Device Manager "the device has been discontinued because it has a problem"
I decided to format but after installation I have the same problem.
I tried to manually install the driver Legacy 10.2 (the latest for my video card) without solving.
Since I was in the process of formatting I tried to install Windows XP and the card works, then I realized that is not broken. I reformatted installing Windows 7 Home Premium 32 but still have the same problem.
I think that 2 years ago, Windows has installed the right drivers but now goes to get the drivers that are not good for my video card. What can I do? I do not know where to turn!
I hope someone can help me out. greetings


My System SpecsSystem Spec
.
17 Apr 2012   #2
James7679

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Have you tried running the driver in compatibility mode?

1. Place the driver installation file on the Desktop.

2. Right Click the driver installation file and select Properties/Compatibility Tab. Select the appropriate options from the list(Usually the last OS that the driver was supported on, in your case, you know it worked in XP).

3. Click Apply/OK.

4. Right Click the file and select the Run As Administrator option to install.
My System SpecsSystem Spec
19 Apr 2012   #3
pmarte

windows 7 home premium 32 bit
 
 

Ok, it works and install the driver, now I have anymore the error 43, but when I try to install the Vista driver I have the same problem.
With XP driver I haven't Aero activated because this driver isn't WDDM.
My System SpecsSystem Spec
.

19 Apr 2012   #4
James7679

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Yes, and you'll probably have problems with some DirectX items as well. The only choice you have is to upgrade your Video Card to something a little newer. Any of these should get you there. Newegg.com - Computer Hardware, Video Cards & Video Devices, Desktop Graphics Cards, AGP 4X/8X, DirectX 10.1
My System SpecsSystem Spec
20 Apr 2012   #5
pmarte

windows 7 home premium 32 bit
 
 

But why for 2 years and until a week ago all was ok, Aero and games, and now after a format and a new install I can't use my video card?
This is what I don't understand.
My System SpecsSystem Spec
20 Apr 2012   #6
James7679

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Do you remember which driver version you were previously using? Do you have all of the correct drivers for your card? ATI Catalyst
My System SpecsSystem Spec
20 Apr 2012   #7
TGSoldier

 
 

What exactly happened when you tried to install the 10.2 drivers for your card?

Did the installation fail? Did you receive some sort of error code?
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2012   #8
pmarte

windows 7 home premium 32 bit
 
 

No I don't remeber which driver I previously use and yes I have downloaded the driver from Ati site and Sapphire site.
When I install the 10.2 drivers, the installation don't fail and I have any error, but when I restart the pc I have Vgasafe driver and a yellow mark on the video card in Device Manager (error 43 the device has a problem).
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2012   #9
Wrench97

Win 7
 
 

Try using the 8.10 driver> ATI Catalyst
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2012   #10
James7679

Windows 7 Home Premium x64
 
 

That you are still getting this error, it is likely that your gpu is dead. There are a few things you can try. Remove the gpu and thoroughly clean it with a can of compressed air. Before reinstalling the gpu clean out the slot with the compressed air also.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Sapphire x1550 problem




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Sapphire R7 240 multimonitor problem
I am using a Dell Optiplex 780. I have added a R7 240 GC to the pc so that I can use multimonitor setup. My setup are: 1x 19" monitor -VGA (1024x768p) 1x 23" monitor -DVI (1920x1080p) However, while I can connect both monitors to the card. I get a duplicated display which is annoying. The...
Graphic Cards
Sapphire HD 4650 AGP problem
Well, i know there a lot of posts about this graphic card but i just tried everything and i cant solve it I installed windows 7 ultimate (32 bits) and then installed the drivers of my sapphire hd 4650 (agp) from my original CD, when i rebooted the pc was going extremly slow and the screen turned...
Graphic Cards
Sapphire HD5770 problem.
I have recently installed Windows 7 Home Premium and now I have a Sapphire HD5770. I have installed it in my PC but the screen is totally black?! I don't get any image or something. but when I use my Nvidia 8500GT it is as normal?! My PC specs: Intel Core 2 Quad Q6600 OCZ 500 Watt...
Graphic Cards
Sapphire HD3650 64-bit problem
Hi I have just ugraded to Windows 7 64-bit and am having trouble getting my Sapphire HD3650 to work, I have had a look through the forums and have seen the addition to the .inf file that I can do but I think the line I keep finding is for the 32-bit version... I'm using the 9.10 Hotfix version...
Graphic Cards
sapphire 4670 problem
hey i just signed in this forum.and i need some serious help.i bought a sapphire 4670 graphics card few days ago.then when i tried to rate it using windows7 experience index my display goes off and then never comes again.i restart the pc but in vain.my pc dont get my card anymore.i went to the...
Graphic Cards
ATI X1550 OpenGL Problem
Hi My VGA is HIS ATI Radeon X1550. I use Microsoft WDDM Radeon X1300/X1550 Driver My VGA supports OpenGL 2 but the driver defines it as 1.1 :( Is there any better driver for my VGA ? Thanks
Drivers

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:51.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App