Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: DVI Port no longer works, AND Windows won't detect monitor with DVI


23 Apr 2012   #1

Windows 7 Professional x64
 
 
DVI Port no longer works, AND Windows won't detect monitor with DVI

Sorry about how long this is but I don't want you to miss any details that could've caused this issue.

Alright, so, I have a Sceptre X20WG Naga 20.1" monitor on a DVI connection with my EVGA GTX460 card. I was using it yesterday while studying for finals and decided to hook up my 37" Westinghouse TV via VGA connection, using a VGA-to-DVI converter to plug into the graphics card, as the card only has dual-DVI and mini-HDMI outputs. It was working grand as a second screen, no issue at all. Now, today, I turned on my computer and my Sceptre Monitor wasn't outputting any images at all, it just said no signal detected and then went to sleep, though my computer was still on. So I turned on the TV out of curiosity and found that the TV was now the main screen, still with the VGA connection, and I hadn't unplugged anything since yesterday. So I logged in and right-clicked on the desktop, went to screen resolution, and here it says that the TV is the only screen detected, even after hitting detect. So I unplugged the VGA from to TV and plugged it into the Sceptre Monitor. Turned on the computer and the monitor worked like a charm on the VGA cable. I also plugged the DVI cable that I was using for the monitor into the TV and that worked like a champ too. The only reason this is bugging me is because I won't always be using the TV as a main display because it's kinda of a pain to sit close to a screen that big. So I am currently on this forum while my monitor is using the VGA connection. It also seems to vary from which DVI port I use on the videocard because if I plug the VGA cable with converter into the 2nd port, there is no video output, but if it's in the first port, works great. I'm going to try just the DVI cable to the TV on each card port to see what the deal is there, I'll update with an edit.

So basically:
The cable isn't the problem.
The VGA needs to be in the 1st DVI port on the card to work.
The DVI doesn't work at all when hooked up to the monitor.
What I want is to be able to use DVI on the monitor and VGA on the TV.

Specs:
Intel Core 2 Quad Kentsfield Q6600 2.4GHz @3.0GHz
8Gb Kingston ValuRam DDR3-1333
Asus P5G41T-M LX Mobo
EVGA GTX460(2x Dual link DVI and 1x mini HDMI)
Windows 7 Professional x64

Please ask questions if you have them, I want to resolve this ASAP.
Thanks for looking!

My System SpecsSystem Spec
.

23 Apr 2012   #2
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

MustangFX93 welcome to the Seven Forums.

As you discovered only the first DVI port (DVI-I, analogue and digital) on the card will work with the DVI-VGA adapter and the second being DVI only (DVI-D, digital only). It also makes it that no matter what you do the first port is considered the primary port by the video card, with the only way around it is to try and modify the bios of the video card to change which it thinks is the primary port (not recommended); there is nothing you can do from within Windows to change this.

About the only thing you can do is from within Windows set the monitor as the primary display and then use the Windows key + P to set it how you want it (computer only, or extended displays for example).
My System SpecsSystem Spec
23 Apr 2012   #3

Windows 7 Professional x64
 
 

Ah, I see. I didn't realize that one port was only digital out. I'll play with the configuration a bit and let you know how it goes. Thanks!
My System SpecsSystem Spec
.


23 Apr 2012   #4

Windows 7 Professional x64
 
 

Alright, well, after fiddling with some different configurations, I've found with just the monitor plugged into the second DVI port on the card, I get no display at all. When I have the monitor in the second DVI port and the TV in the first via the VGA-DVI converter, I get no display on the monitor and a blank black screen on the TV. And when I say blank black screen on the TV, I mean that it's lit up like it has video, and doesn't show a "No Signal Detected" sign. When I have the monitor plugged in via VGA, it works just fine, and the TV works just fine using the DVI from the second port on the card. Sorry if this is confusing. Any other suggestions/thoughts? Thanks for your help so far, by the way.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 DVI Port no longer works, AND Windows won't detect monitor with DVI




Thread Tools



Similar help and support threads for2: DVI Port no longer works, AND Windows won't detect monitor with DVI
Thread Forum
Solved Windows Anytime Upgrade no longer works? Installation & Setup
Solved DVI port on monitor is stuck res of 640x480 VGA port works fine General Discussion
Autodetection of hotplugged/unplugged monitor no longer works Graphic Cards
Monitor Wont detect HDMI Cable (Works With VGA) Graphic Cards
Windows Fax and Scan no longer works General Discussion
Windows 7 doesn't detect USB port Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:09 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33