Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Graphic card not letting system to start


01 Sep 2012   #1

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Graphic card not letting system to start

Hi All

I was using a 2 GB msi graphic card in my desktop, suddenly my desktop stopped starting yesterday, to be precise nothing comes in monitor , after so many hit an try I realized that graphic card is the culprit, when I removed the graphic card and used the on board graphics, then my system worked fine.

One more thing is, my CMOS battery is not working, can it be a reason for graphic card not to work ?? How do I check whether my graphics card is still working or not?

regards

My System SpecsSystem Spec
.

02 Sep 2012   #2

Windows 7 Ultimate SP1 (32-bit)
 
 

Plug back the Graphics Card and run Windows 7 through "Safe Mode" with the monitor plugged in your Graphics Card and Reinstall your Drivers for your GPU then restart and see if corrupted drivers is the problem.
My System SpecsSystem Spec
02 Sep 2012   #3

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by IanDrexP View Post
Plug back the Graphics Card and run Windows 7 through "Safe Mode" with the monitor plugged in your Graphics Card and Reinstall your Drivers for your GPU then restart and see if corrupted drivers is the problem.
The monitor is not getting ON when I am using the graphic card, how can I go into safe mode ?
My System SpecsSystem Spec
.


02 Sep 2012   #4

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ultimate 64
 
 

I suspect the fact the CMOS battery isn't working the bios is defaulting to its onboard GPU setting only. You must replace the battery then set the MSI card as the default GPU in the bios and you should be square again!
My System SpecsSystem Spec
02 Sep 2012   #5

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by linnemeyerhere View Post
I suspect the fact the CMOS battery isn't working the bios is defaulting to its onboard GPU setting only. You must replace the battery then set the MSI card as the default GPU in the bios and you should be square again!
Yeah, I guess the same, I need to spare sometime to buy a new CMOS battery.

I will get back after this try.

thanks
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Graphic card not letting system to start




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Graphic card not letting system to start
Thread Forum
Overclocking system AND graphic card PC Custom Builds and Overclocking
Graphic card isn't found. Only finds my integrated graphic card. Help! Graphic Cards
System is very slow after installing a new graphic card Performance & Maintenance
BSOD when stand by, graphic card crashed, slow start up BSOD Help and Support
Which Graphic Card to buy? for my system Hardware & Devices
New graphic card -> Stuck at start up Graphic Cards
Best Graphic Card for Older System Graphic Cards

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:58 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33