Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Strange Issue with AMD Catalyst 12.8 under Windows 7 x64 upon restart

13 Sep 2012   #1
Noesis

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 
Strange Issue with AMD Catalyst 12.8 under Windows 7 x64 upon restart

Essentially this issue only shows up after the system is shut down or after a restart.

The issue is that after a reboot/restart - Aero is disabled and can't be fixed (via windows aero trouble-shooter - coming back with a message that my card may support Aero but the driver installed doesn't) - In device manager the card shows up fine and displays the correct version of the 8.982 display driver being installed, and as such, any attempts to upgrade the driver through device manager fail as it reports it already has the latest driver.

CCC (Catalyst Control Centre) will start but I'm presented with a white window and a window frame but nothing is selectable (nor any options to select) - it has to be closed from the icon on the taskbar or from task manager.

If I run the AMD Catalyst 12.8 setup file again - and select install -> custom options, I'm presented with a window that tells me everything is installed, however there are 3 options where the green tick is surrounded by a grey checkbox, of which only 2 can be de-selected, (the first non-selectable one is the AMD install manager) the other two selectable/deselectable ones are for the AMD Display Driver and the AMD HDMI Audio Driver.

From these options I've realised that re-installing the AMD Display Driver (via the AMD Catalyst setup.exe file) fixes the problem until the next restart, (I can use the install -> typical option instead of the custom option but it takes longer as it re-installs everything, and it seems that the custom option only re-installs the install manager & the display driver).

Problem is after the next restart or shut down, start-up - it needs to be done again, i.e it doesn't seem to stick - I can put the computer to sleep and wake it without a problem or can log-off and back on without problem, only happens after a restart or shut-down.

Anyone have any suggestions on how to fix this ? - even if it is a matter of somehow silently re-installing the Display driver via some sort of script at start up so I don't have to do it manually ? - driving me nuts as essentially it works except for this issue.


My System SpecsSystem Spec
.

13 Sep 2012   #2
razy60

windows 7 64 bit and dual boot Pinguyos
 
 

You may need to uninstall the graphics driver clean the registry and reinstall, i have seen in this forum someone wrote a good solid clean way of doing this, however, if you restart the pc in safe mode then uninstall etc. it should be ok, if not then see if you can find the uninstall thread(do this before the uninstall) if i get a few minutes i will look too.
My System SpecsSystem Spec
14 Sep 2012   #3
Noesis

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Thanks for the response razy.

I've tried uninstalling the driver then running Driver Fusion - free version, (which used to be called Driver Sweeper) which cleared out a bunch of stuff the Catalyst driver uninstall left behind. Then restarted & reinstalled the 12.8 software which required a reboot after install, and worked fine on the first reboot. However the same problem came back after the next reboot.

I did a search for the thread you mentioned and found one saying to do almost exactly the same as what I've already tried (described above), only I didn't run the Driver Sweeper/Fusion program from safe mode - so will have to give that a try perhaps something didn't get removed properly - and will run a registry clean using CCleaner after driver uninstall also, as maybe there is something afoul there too.

I'm pretty busy the next few days so probably won't get a chance to do it for a bit but will update the thread after I try it.
My System SpecsSystem Spec
.


18 Sep 2012   #4
Noesis

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Ok had a chance to try it a few times and unfortunately it doesn't seem to matter what I do, the driver fails to run properly after reboot (presumably it doesn't install correctly or being the first Windows 8 compatible driver the driver doesn't like Aero as Windows 8 doesn't either). Also a new error was introduced in the ASUS SmartDoctor program that came with the card causing it to not be able to detect the Graphic Card settings - which didn't happen originally.

Unfortunately I've had to go back to original driver from DVD for the time being as I didn't have a backup of the last driver I had working properly, but I'm thinking I'll just revert back to 12.6, which is forward from the original DVD Driver I'm now running but without issue.
My System SpecsSystem Spec
18 Sep 2012   #5
razy60

windows 7 64 bit and dual boot Pinguyos
 
 

Doing what your doing is your best bet for now, if 12.6 worked go for it. sometimes updates wont install for no reason then its all good,!!
My System SpecsSystem Spec
18 Sep 2012   #6
latecomer

win7 home premium 32bit OEM System Builder Pack
 
 

did you download the 12.8 from AMD/ATI website. if so did you download the hydravision too.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Strange Issue with AMD Catalyst 12.8 under Windows 7 x64 upon restart




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
windows explorer issue .strange problem
Kindly view the attached files its a cbs log . When i ran sfc /scannow command it showed me there was some probe but it cant repair,
BSOD Help and Support
Strange Battery issue...looks Windows 7's Acpi
Hi there, since this morning i don't have anymore the icone & power management for my battery. The battery works fine when i unplug and let it for an hour, charging when plugin back. I looked everywhere and all seems correct. In Device Manager i uninstalled the Battery drivers, then rebooted...
Hardware & Devices
Windows 7 restart issue!!!
Hello for the part 6 months my comp has been restarting for no reason. the comp always restarts when its under stress or when im playing games. when it restarts it always says it did not restart properly and ask if it should run in safe mode. the comp also does not shut off why i shut down the...
BSOD Help and Support
Windows Live Messenger Issue. Mine is strange.
Win 7 RC. Legit Key. Just like everyone else(except this is on all of my machines and just immediately happened) I'm receiving the error: "Windows Live Messenger has stopped working" A problem caused the program to stop working correctly. Windows will close the program and...
Software
Windows 7 Random Restart Issue
Hey guys, I recently purchased a custom machine, and I've been dealing with this random restart issue in Windows 7 for several weeks now. Basically, after using the internet for a certain amount of time whether it is browsing or downloading, the machine suddenly freezes for about 10-15 seconds...
BSOD Help and Support
ATI Catalyst 9.5 Install Issue
Well. It's more than an issue. I'm runnung win 7rc7100 on a Dell Studio xps witch came with an3670 Hd Radeon. I have used all the beta builds up to the rc in 64 bit. 9.4 Catalyst suite works great for me. However when I installed the 9.5 release Everything appeared to go fine. Installer did it's...
Graphic Cards

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:51.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App