Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: HDMI vid signal only works in safe mode and not Windows 7

06 Dec 2012   #1

7 home premium 64 bit
 
 
HDMI vid signal only works in safe mode and not Windows 7

I recently purchased a Bush 42" HD ready LED FS TV with HDMI ports so I could connect my Medion laptop, with HDMI output, to watch HD movies etc and stream Net content to my TV. I set everything up in accordance with both manufacturers recommendations and using the correct HDMI cable. When powering up a signal is automatically detected and I see a display on both TV and laptop screen, but once Windows starts to load the TV screen says "no signal". I have tried all the options in Windows 7 screen resolution menu including projector selection modes but it just will not detect the FS TV screen. However if I go into safe mode the TV display works fine automatically, except of course its a lower resolution and I have no audio as its disabled for some reason in safe mode.

I have read various recommendations on other threads but nothing suited to my issue. It seems to me that basic drivers installed in safe mode do the job fine, but something is happening with Windows 7 when booting up in normal mode and I lose my HDMI output. Why will Windows 7 not detect my HDTV in normal mode?. I could stick with safe mode, except I then dont have the audio!...

TV works fine with all other port inputs like video, Scart, DVD, DTV, ATV. Laptop is only 3 months old, fully 7 updated and secure, no viruses etc. Running Intel Celeron 1.6Ghz, Dolby advanced audio, Intel graphics card, 2 GB RAM, 320 Gb HD. Kaspersky antivirus software.

Is this a software issue with Windows 7, background program conflict, or am I just unlucky to have 2 devices that are not hardware compatible with each other?.


My System SpecsSystem Spec
.

07 Dec 2012   #2

Windows 7 Ultimate x64 SP1, Windows 8.1 Pro x64
 
 

It is most likely an issue with your graphics card driver. I would updated to the latest Intel driver
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2012   #3

7 home premium 64 bit
 
 

Thanks for that idea PBCopter. I have accessed the Intel website and am installing a graphics driver update as I write. Will lte you know if it works. Thanks again.
My System SpecsSystem Spec
.


08 Dec 2012   #4

7 home premium 64 bit
 
 

Hi again pbcopter. I installed the latest HD graphics driver as recommended by Intel after remotely interrogating my laptop and the install was successful but sadly I still have the same problem. I connect everything as required, power up my laptop and I see an output on my TV, but when windows 7 loads/opens the signal is lost. In screen resolution no second screen is detected, and even switching to a VGA output does not change anything, neither does selecting any of the projector options, or changing to the lowest resolution of 800*600.

Safe mode with networking works fine with the TV, but with audio function discontinued.

Any other ideas very welcome.
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2012   #5

7 home premium 64 bit
 
 

update - I did some checking on my video graphics card and it has 64 Mb dedicated memory, total 779 MB, enough to run the medica centre and HD stuff so no probz there. The picture quality in safe mode is fab, just a shame I cannot seem to get Windows 7 to detect the TV in normal mode. In safe mode the monitor set is the default monitor. I did try accessing the screen resolution in safe mode and was able to alter that, but still no detection of a second monitor etc. I suspect this is a bug in Windows 7 which I have only come across by using the latest FST HD TV technology and laptop combination ( though not for 3D )
My System SpecsSystem Spec
09 Dec 2012   #6

7 home premium 64 bit
 
 

Update - I have been in contact with Medion and they are unable to help me. Their only suggestion was a driver update for the installed intel graphics card which I have already performed.

Are there any other Windows 7 Home Premium users having this problem?.
My System SpecsSystem Spec
10 Dec 2012   #7

7 home premium 64 bit
 
 

Update as of 10/12. I hooked up an LCD display to my VGA output and hey presto Windows 7 functions they way it is intended. The 2nd display was automatically detected and screen resolution adjusted to match its optimal configuration. All the Windows 7 options were available to me including F8 toggle between screens, options to display one or two or both, and select as a projector screen.

Its now looking like I might have a hardware incompatibility between my Bush LED FSTV and the laptop, or maybe I just need to use a VGA connection instead, but then I need to sort out the audio too. Guess its back to my computer shop for bits, but I am still puzzled why the HDMI connection will only work in safe mode. Happy now that Windows 7 is working ok ( as far as VGA is concerned) and the issue lies elswhere, but still open to ideas/suggestions as to what the solution is for the HDMI comms. I have emailed Medion tech help with the details and await their response.
My System SpecsSystem Spec
10 Dec 2012   #8

7 home premium 64 bit
 
 

Still stuck!. I saw some advice that within device manager I could change the default monitor driver to one of a number of choices available via microsoft in Windows 7. This I have tried for.....generic non pnp, generic pnp, digital FS over a range of resolutions, generic TV, but none work. At least the generic pnp works, if only in safe mode and at the lowest resolution of 800*600. Updating each of said devices did not make any difference.

I have now exhausted ideas and what I have read on other threads. The original probelm remains. I cannot view a vid signal via HDMI comms to my FSTV except in safe mode or when first powering up my laptop to when the Windows logo appears and then the signal is lost. Windows 7 in normal mode will not detect the TV as a second monitor.

Now stumped!....
My System SpecsSystem Spec
10 Dec 2012   #9

 
 

how long is the hdmi cable? hdmi can work at full res up to 5m but beyond that without a booster will lower the resolution.

have you tried a different hdmi cable? perhaps the one you have is what isn't supported by the laptop, bare in mind it has gone through several revisions up to 1.4a.

another question, the tv is set to digital input?
My System SpecsSystem Spec
10 Dec 2012   #10

7 home premium 64 bit
 
 

Hi gazz, the HDMI cable is 5m, and brand new. A signal is being displayed in safe mode ok, and in normal Windows 7 mode up until the windows log in logo appears, then after than I only see " no signal" displayed on the TV screen. The cable is certified 1080p compatible and HDMI 1.3c standard. ( its by alphason) It was sold to me on recommendation by my local TV supplier. I understand the safe mode is a lower resolution, but even in normal mode at the lowest resolution setting there is still no signal or display being detected by Windows 7.

I popped back to the TV store this afternoon and they were just as stumped as I am. I suppose I could take my laptop plus cable to them and see if they can get a display on a test TV set in the store, at least then we can rule out cable problems. Actually that sounds like a good idea as I can also see if it is a hardware issue relating to either the laptop or my choice of FSTV. Thanks for the feedback, these forums are such a good idea for brainstorming and I have already learned so much about how my laptop works!....Cheers....
My System SpecsSystem Spec
Reply

 HDMI vid signal only works in safe mode and not Windows 7




Thread Tools



Similar help and support threads for2: HDMI vid signal only works in safe mode and not Windows 7
Thread Forum
BSOD only occurs in normal mode, Works fine on safe mode. BSOD Help and Support
Windows 7 only works in safe mode General Discussion
Windows 7 not responding, works in safe mode Performance & Maintenance
Solved Windows 7 only works on safe mode -control panel says WD not activated Windows Updates & Activation
Windows does load, but only properly works in safe mode now Performance & Maintenance
BSOD upon logging into Windows 7, Safe Mode works fine. BSOD Help and Support
Windows 7 Wireless problem-Works only in safe mode Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:19 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33