Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: WEI fails to complete, fails the "video" portion...

24 Jan 2013   #1
azasadny

Microsoft Windows 8.1 Enterprise 64-bit
 
 
WEI fails to complete, fails the "video" portion...

On the gaming PC that I'm fixing for my son's friend, the WEI fails to complete, and fails the "video" portion... could the old 9800 GTX 512MB video card be failing? I've installed the newest nVidia drivers and all seems to running well, but I can't use WEI to get a baseline before I start tweaking the BIOS settings... Anyone recommend anything? Thanks!


My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2013   #2
Erick Aguilar

Windows 7 professional X64
 
 

I had that issue when I installed my new GPU. No fixes ever solved the issue until I performed a clean install and it got detected by WEI again.

But I wouldn't trust the WEI to guide performance. I mean, an old GT430 scores 7.9 randomly. Why.. because it's NVIDIA? =p
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2013   #3
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

I'd be adjusting the bios settings first thing if this is a gaming rig. I doubt the card is failing.

Getting the memory set to manufacture specs would be first on my list but other settings can make a difference with board stability, north and south bridge voltages, CPU voltage, sometimes require attention, not to mention the memory speed and FSB needs to be in sync with CPU. Sometimes the auto settings work, other times they won't.
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2013   #4
azasadny

Microsoft Windows 8.1 Enterprise 64-bit
 
 

Thanks for the good advice, guys! I have the BIOS set for "fail safe" mode as it won't boot into windows when set to "optimized defaults" setting. I'm not familiar with AMD Phenom II's, so I'll be adjusting the BIOS very conservatively. I don't trust the WEI scores, I was just curious as to why the PC fails to complete the video portion and thus, stops... This PC was a mess, so I can't assume that anything was done correctly: video card was installed in the 4x slot instead of the 16x slot, cabling was a mess, drives were connected to the SATA II ports instead of the SATA II ports (no big deal there) and the thermal compound was applied like frosting on a cake and two of the four screws holding the waterblock to the CPU were loose, so the cooler was "hanging" off the CPU. The fans are completely gunked up and need to be replaced, etc... Lots of work left to be done tonight! Thanks again!
My System SpecsSystem Spec
25 Jan 2013   #5
azasadny

Microsoft Windows 8.1 Enterprise 64-bit
 
 

No overclock on the PC and I was running a baseline prior to any tuning. I replaced the RAM and all is fine, now! I just unlocked the additional 2 cores in the AMD Phenom II 960T, so the PC sees the 4 core CPU as a 6 core CPU and everything else is set to "optimized". I was seeing overall sluggish performance in Windows, so I thought it may be bad RAM. The heat spreaders on the RAM prevent me from seeing what it is and I was suspicious. So, the 2x4GB Crucial Ballistix Sport purchase ($43) really paid off!
My System SpecsSystem Spec
25 Jan 2013   #6
azasadny

Microsoft Windows 8.1 Enterprise 64-bit
 
 

I got the AMD cores unlocked, so it's a 4 core CPU that now has 6 cores and it's got a "mild" overclock on it. It's at 3.4Ghz versus the stock 3Ghz, without increasing the voltage and the temps are perfect (35 degrees Celcius). I'm running benchmark apps to test stability right now... So far, so good!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 WEI fails to complete, fails the "video" portion...




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:31 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App