Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Aero on ATI HD 4870 slow as hell

05 Oct 2009   #1
bvinicius

7 x64
 
 
Aero on ATI HD 4870 slow as hell

Hello, first sorry for any typo, English isn't my first language.

Aero randomly get realy slow here that i can't watch any videos, the video starts to drop frames, and the interface becomes very slow overall. It is like trying to run it on a ancient GeForce FX5200 or something like that.

After few minutes everything back to normal for some time till it slow down again, with no apparent reason. The problem isn't in the processor since it don't go over 10% of usage during video play, I am not using avivo here, or other uses.

The only way i found so far is to disable and enable aero in the personalize menu. This bring back the speed to normal.

I am runing a dual monitor setup, one in the HD 4870 (primary) and the other on the onbord HD 3300 video.

Tried the catalyst 9.10 and 9.9 video drives and the problem persist.
Any idea?
Thanks in advance.


My System SpecsSystem Spec
.
05 Oct 2009   #2
QuackPot

Windows 7 Professional x64
 
 

Check the settings and make sure hardware acceleration is on.
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2009   #3
bvinicius

7 x64
 
 

What settings?
In dxdiag everything is ok. Games play fine too. The only problems is when aero is enabled.
My System SpecsSystem Spec
.

05 Oct 2009   #4
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

If I may ask,

Quote:
I am runing a dual monitor setup, one in the HD 4870 (primary) and the other on the onbord HD 3300 video.
why? Your 4870 is more than capable of running dual monitors, that and with the onboard enabled you are taking away from system ram. Disable the onboard, and connect the second monitor/display to the 4870, then once back in Windows go into your display properties and set it to "extended", that will allow bother monitors to show different things (clone mode is both showing the same thing).
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2009   #5
bvinicius

7 x64
 
 

stormy13 both are d-sub monitors. and the image quality is bad with 2 in the HD4870 (not good ramdac i think), using dvi-dsub adpters. The memory usage on the secondary is not a problem, i only let the sideport enable so no main memory use.

I just removed the plug-ins to enable aero effects on firefox, the one of the tutorial in this forum, and things seems back to normal. Since after 2h without firefox open the problem didn't come back i was thinking that it may be the cause...
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2009   #6
bvinicius

7 x64
 
 

The problem is back again .

I've seen some people with similar problems, and many of them is using dual monitors. ATI fault perhaps?
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2009   #7
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Probably not. Been running dual monitors off my 4830 (one connected DVI and the other VGA, and both LCD) for months and never seen a slowdown like you are talking about in either 7 or Vista.

Quote:
Tried the catalyst 9.10
Unless you are using the beta that surfaced a week or so ago, the 9.10 isn't out yet.
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2009   #8
bvinicius

7 x64
 
 

stormy13, vista works fine here too. only in 7 i have this issue.

Quote:
Unless you are using the beta that surfaced a week or so ago, the 9.10 isn't out yet.
Yep, the 9.10 beta.

What driver version are you using there? I tried 9.8 too, the problem still persist.
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2009   #9
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

9.9 at the moment. Also haven't done any "tweaking" to anything video/Aero related; didn't see any point as everything is working as it should.

What are the rest of your system specs, and are all drivers installed and updated (and not updated through Windows Update)?
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2009   #10
bvinicius

7 x64
 
 

OS 7 x64 RC 7100
CPU Phenom II x4 810
Motherboard M4A78T-E
Memory 4x2GB OCZ Platinum 1600MHz
Graphics Card ATI HD 4870
Sound Card Onbord
Monitor(s) Displays primary 1920x1080 secondary 1280x1024

All drivers are the mostly recent, except video.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Aero on ATI HD 4870 slow as hell




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Slow boot along with aero lag
Hi guys this is my first post here. I have browsed the forum tons in the past. Any who onto my issue. I built my computer about a year ago. CPU: Intel i7-2600k sandy bridge 3.4 quad core MOBO: Asus Sabertooth P67 (Updated to latest 3602 bios) GPU: AMD HD 6970 x2 (Updated to ltest 13.4...
Performance & Maintenance
windows aero is slow sometimes after pc boot
well this is weird....sometimes when i start up my pc the windows seven aero effects are real slow. they are smooth and not stuttering but just mega slow. when logging in the fade out and fade in takes like 5 seconds. when i reboot, it is fixed...its random when i boot my pc. sometimes i need to...
Performance & Maintenance
Aero slow motion
My laptop has nvidia nvs 4200m and hd3000. I got both of them with the latest drivers. Problem is, sometimes the aero animation became slow motion and if I try to play games, the games are in slow motion too. Untried to uninstall the hd3000 driver, it stops the slow motion, but aero and gameplay...
Drivers
aero slow motion
Hi, I've been using Windows 7 ultimate x64 since release day and it has always ran great. However, every now and then when i boot into windows the slow motion aero effect keeps being activated automatically, but when i restart, aero goes back to normal. It has never bothered me since it...
General Discussion
Aero - Enable Slow Motion Effect
How to Enable Slow Motion Aero Effect in Windows 7 In Windows 7 and Windows Vista, the Aero effect has a small delay of some milliseconds when minimizing, maximizing , closing and flipping Windows. This will show you how to manually force a delay on this effect to view it in slow motion.You...
Tutorials
Windows 7 Aero Peak Too Slow! Help!
hi I have had the Windows 7 32-bit RTM for just over a day and find the Aero Peak too slow to display the thumbnail images. :( My computer is quick, with 2.2 Core 2 Duo, 3GB RAM, Nvidia Geforce 8600m 256MB DDR3, so clearly my laptop isn't the problem. It takes about 1 second to display the...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:26.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App