Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Gigabyte 7970 won't work.

20 Feb 2013   #1
HellShell

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Gigabyte 7970 won't work.

Hey !

I recently bought new Gigabyte 7970 OC, but i can't get it work.

The problem is that when i try to boot with the card, all i get is just serval restarts, and black display saying: "No input signal" My Windows 7 Ultimate x64 won't boot.
Fan's of the card do spin.

I used to have Nvidia gt 440, and it worked fine, but i decided to upgrade to beter card.
I used few other cards for test:

Club Raedon HD 3450: Worked
Club Raedon HD 5450: Worked

Raedon X850 PRP: Worked
(I was rely surprised about that, cause that card is so old, and it has been in my brothers toy box last 2 years. :/ )

And, Gigabyte Radeon HD 7750: This card has a same problem.
But i get 7750 work, by setting my CPU and Memory to default frequency.
However, this card causes system crash sometimes, when computer is highly loaded. (Gaming) Also i get weird pixel storm in games.

With 7970 I have tried also CMOS clearing, and CPU underclocking. Still same prob.
And what comes to bad drivers, it doesn't mater cause i can't go even that far in booting.
Sadly i don't have mobo's POST alarm, or any led's in it.

I don't have another rig to test if that is faulty card. I don't even think that is faulty..


My guess is that my PSU can be faulty.
That because all low end card works properly, and little problems appear with 7750 (400w)
Other cards only draws around 300w




My rig:


Windows 7 Ultimate x64
Intel core i7 3770
Corsair Vengeance 1600mhz, 32gb Quad
OCZ Vertex 3 SSD
GIGABYTE GA-B75M-D3H MOBO
Corsair CX 750w PSU

I really hope that i get 7970 work, before time go past it :/

Any help is appreciated !
I will post more info if needed.
Thanks.


PS.
Im using now 7750, and i did just, 10 seconds ago, get sudden black screen, where i saw my mouse, and it was blinking ?
Then i get message: "Google Crhome crashed, do you wanna restart it ?"


My System SpecsSystem Spec
.
20 Feb 2013   #2
Thorsen

Win7 Home Premium 64x
 
 

First thought for me as well was the PSU.

Try reseating the card and reconnecting the cables. you do need an 8pin connector for this card I think... (not sure of connectors yet)

Is this your card?
XFX Double D FX797GTDFC Radeon HD 7970 GHz Edition 3GB 384-bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16 HDCP Ready CrossFireX Support Video Card - Newegg.com
or this?
http://www.gigabyte.com/products/pro...px?pid=4102#sp

and PSU?
CORSAIR CX Series CX750 750W ATX12V / EPS12V SLI Ready CrossFire Ready 80 PLUS BRONZE Certified Active PFC Power Supply - Newegg.com

If so, you might need a PSU that has an 8pin connector. right now it is underpowered.

6pin will give: 75W
8pin will give: 150W

card needs more power than it is getting I think. I am thinking this is the case. the PSU you have probably has enough, but it isn't getting to the card....
My System SpecsSystem Spec
20 Feb 2013   #3
HellShell

Windows 7 Ultimate x64
 
 

My System SpecsSystem Spec
.

20 Feb 2013   #4
Thorsen

Win7 Home Premium 64x
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by HellShell View Post

Ok good to know. didn't know if that would be the issue. I found other stuff that said 8 pin was necessary so thought it might be that.

Can you try booting with a Ubuntu LiveCD. might be driver issues from the previous cards? not sure here. other more knowledgable people will probably give better suggestions on this....
My System SpecsSystem Spec
20 Feb 2013   #5
HellShell

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I have tried to boot with fresh hdd, and fresh Windows 8 on it.
I think that it's not caused by drivers, cause 7750 uses same drivers that 7970 do.
And sorry, i meant 6 + 6+2 pin connectors. But makes no difference.

I don't have linux, but i can get evaluation copy for test, if you think that's worth to test ?

I think only possibilities are faulty mobo (unimaginable) and PSU.

I think i need way to test that PSU, and also the card itself.
My System SpecsSystem Spec
21 Feb 2013   #6
bobkn

Windows 7 Pro X64 SP1
 
 

A couple of questions:

Does the PC display POST messages with the 7970?

Can you boot Windows in safe mode?
My System SpecsSystem Spec
23 Feb 2013   #7
HellShell

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Nope

No, i can't even enter to the BIOS.
Only thing i get is serval restarts and empty screen.

I don't have post beeper installed on MOBO, so i don't know what's the code is.
Still i believe that's a power issue of PSU.

I will tell more information when i get any. I'v heard that other 7970 users have the same prob.
My System SpecsSystem Spec
23 Feb 2013   #8
Solarstarshines

Windows 10 Home Premium 64bit sp1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by HellShell View Post
No, i can't even enter to the BIOS.
Only thing i get is serval restarts and empty screen.

I don't have post beeper installed on MOBO, so i don't know what's the code is.
Still i believe that's a power issue of PSU.

I will tell more information when i get any. I'v heard that other 7970 users have the same prob.
Sorry never had that problem i didn't go through the whole post of this but if your getting multi restarts hardware related also you did reseat the gpu but have you tryed others in the same slot to see if it isn't just that card or a bad slot ?

The issue with these cards you speak of was crashing and driver failure which had to do with the card being underclocked users had to overclock the 2d part of the gpu to make it stable this is not the case it doesn't even show up either the card is no good or something is wrong with your board a endless boot look could be a multitude of reasons something could be installed in the wrong place for an example and make your machine do goofy things

Ps i did go back and read a little the PSU is more then enough seems to me your MB is the prblem because you mention it fails underload so it has to be the MB that is the issue here

can you list MB and CPU and at what timings ram etc because you have no specs filled out it would be so much easier to help you
My System SpecsSystem Spec
23 Feb 2013   #9
Solarstarshines

Windows 10 Home Premium 64bit sp1
 
 

Ok My findings point to your ram that it might not be set correctly Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH Boot Loop Issue

also bios issues http://forums.tweaktown.com/gigabyte...t-problem.html
My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2013   #10
sygnus21

Windows 10 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by HellShell View Post
The problem is that when i try to boot with the card, all i get is just serval restarts, and black display saying: "No input signal" My Windows 7 Ultimate x64 won't boot.
Fan's of the card do spin.
Quote   Quote: Originally Posted by HellShell View Post
No, i can't even enter to the BIOS.
Only thing i get is serval restarts and empty screen.
First check out Solarstarshines suggestion to make sure it's not some loose components keeping the system from booting. That said...

This most definitely indicates a non-working card. Why is the question? That even if it was a driver issue, you would still get a Bios/Boot screen as video drivers aren't needed for that. No screen picture whatsoever indicates a dead or improperly functioning card.

That said, check BOTH outputs (DVI/HDMI) of the card just to make sure one isn't bad. If that doesn't work, check to see if the card is getting the proper power, and that connections are correct.

If all is good there, it is possible that you simply got a DOA (Dead On Arrival) card. It happens. Return it for a new one.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Gigabyte 7970 won't work.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
how to make DDR3-1333 DDR3 4 GB work on my Gigabyte G41-M Combo mobo?
I wanted to upgrade my RAM with a 4GB stick running instead of old 2 GB DDR3 stick bought a new ram for my Gigabyte GA-G41M-Combo motherboard, when i plug my 4gb ram the pc doesnt boot This 4GB DDR3 RAM Kingston Technology Company - Kingston Memory Search - Search Results for: KVR13N9S8/4 It...
Hardware & Devices
Gigabyte Radeon HD 7870 OC vs Gigabyte GeForce GTX 760 OC
Hey guys! Help me out in jumping down on a final decision.. Now let me give you some info and specs about my Rig! - i5 4670k - ASRock Fatal1ty H87 Performance (CrossFireX Ready) SLI not supported - 4GB G.Skill (will upgrade later) - Cooler Master GX 550w - Samsung LCD Monitor (1440x900...
Graphic Cards
GTX 680 4GB or HD 7970 6GB?
i'm going to build a new pc with an i7 3770k, an asus P8Z77-v Deluxe and 8GB DDR3 @2400 MHz... Which GPU is better for this pc? GTX 680 4GB or HD 7970 6GB? I will use it for heavy HD gaming... And maybe in future i could SLI/Crossfire it...
Graphic Cards
What do you think about X2-7950's vs getting X2-7970's
I'm currently shopping around for Dual 7900 series cards I searched around on the AMD site and so far couldn't get a real positive answer to how much of a PSU is needed to run dual cards I was under the impression that you needed atleast a 1000 watt PSU to handle dual 7970's I run a...
Graphic Cards
USB2.0 HD Transfer over Gigabyte Network to Gigabyte NAS
I have a Western Digital 1 TB USB 2.0 that I have connected to a computer that has Gigabyte connection to my NAS which can handle Gigabyte speeds. I am only getting 30.1MB/s. Is there any settings I can do to windows so that it can send faster? I have Windows 7 Ultimate 64-Bit.
Network & Sharing
GIGABYTE raid don't work?
I have connected 2 HD's to the onboard GIGABYTE RAID controller, but in Windows 7 it won't work. In devicemanager it installs it as a "standard IDE-controller", with a yellow triangle on "This device can't start" it says. Don't this RAID controller work in Windows 7, or is it just me that can't...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:23.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App