Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Black screen of death in Win 7 64-bit Ultimate - Graphics Card Issue?

26 Mar 2013   #1
imoani

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
 
 
Black screen of death in Win 7 64-bit Ultimate - Graphics Card Issue?

Hi everyone,

I have a 2 year old system that was working perfectly with the following specs:

OS: Windows 7 64-bit Ultimate SP1
CPU: Intel Core i5 2400, 3.10 GHz
RAM: 4 GB Single Channel DDR3 821 MHz
Motherboard: ASUS P8P67LE
Graphics Card: Gigabyte - GV-R685OC-1GD
HDD: 932GB Western Digital WDC WD1002FAEX-00Z3A0

Suddenly one day when I was using the computer normally, the screen went black... There was no cursor, no desktop and Ctrl+Alt+Del didn't do anything. I hard rebooted, it started up fine and the windows logon screen appeared. However, as soon as I typed in my password and hit enter, the screen went black again, no cursor, no desktop and unresponsive. Sometimes some funny gray lines would appear on the screen but otherwise it was black.

I looked extensively for answers on this forum and it seemed to be essentially the same problem as described here (Black screen of death in Windows 7 64-bit Professional) so we used Stevan23's post as a troubleshooting guide. We tried virtually everything on Stevan23's list that was relevant to my system, and just like his experience, we never saw the black screen in safe mode.

My partner and I both have identical systems (identical hardware, except he runs a Linux OS), so I was able to test my graphics card in his system. Exactly the same thing happened, i.e. computer starts up ok but the screen goes black after the bios screen and never loads the desktop.

We also tried his identical graphics card in my system; it's working fine and I'm using it now as I type this. Since my graphics card doesn't work in either system but his works in both systems, we therefore concluded my graphics card might be faulty.

It's still under warranty, so we sent it back to supplier (after they gave us advice over the phone agreeing that it definitely sounded like a graphics card fault). However they couldn't find a fault when the card was placed in their system! So we asked them to send the card back to the manufacturer and unfortunately Gigabyte couldn't find any fault either...

Does anyone know why the graphics card wouldn't work in either of our systems but work fine upon testing elsewhere? It just doesn't make sense to me!
I'm trying to decide if I should tell the store to keep the card (since it's useless to us) or pay for the labor and return shipping and attempt further troubleshooting. Any advice or suggestions would be welcome and appreciated.

Thank you
imoani


My System SpecsSystem Spec
.
28 Mar 2013   #2
Chalky Emultion

 

Quote   Quote: Originally Posted by imoani View Post
Hi everyone,

I have a 2 year old system that was working perfectly with the following specs:

OS: Windows 7 64-bit Ultimate SP1
CPU: Intel Core i5 2400, 3.10 GHz
RAM: 4 GB Single Channel DDR3 821 MHz
Motherboard: ASUS P8P67LE
Graphics Card: Gigabyte - GV-R685OC-1GD
HDD: 932GB Western Digital WDC WD1002FAEX-00Z3A0

Suddenly one day when I was using the computer normally, the screen went black... There was no cursor, no desktop and Ctrl+Alt+Del didn't do anything. I hard rebooted, it started up fine and the windows logon screen appeared. However, as soon as I typed in my password and hit enter, the screen went black again, no cursor, no desktop and unresponsive. Sometimes some funny gray lines would appear on the screen but otherwise it was black.

I looked extensively for answers on this forum and it seemed to be essentially the same problem as described here (Black screen of death in Windows 7 64-bit Professional) so we used Stevan23's post as a troubleshooting guide. We tried virtually everything on Stevan23's list that was relevant to my system, and just like his experience, we never saw the black screen in safe mode.

My partner and I both have identical systems (identical hardware, except he runs a Linux OS), so I was able to test my graphics card in his system. Exactly the same thing happened, i.e. computer starts up ok but the screen goes black after the bios screen and never loads the desktop.

We also tried his identical graphics card in my system; it's working fine and I'm using it now as I type this. Since my graphics card doesn't work in either system but his works in both systems, we therefore concluded my graphics card might be faulty.

It's still under warranty, so we sent it back to supplier (after they gave us advice over the phone agreeing that it definitely sounded like a graphics card fault). However they couldn't find a fault when the card was placed in their system! So we asked them to send the card back to the manufacturer and unfortunately Gigabyte couldn't find any fault either...

Does anyone know why the graphics card wouldn't work in either of our systems but work fine upon testing elsewhere? It just doesn't make sense to me!
I'm trying to decide if I should tell the store to keep the card (since it's useless to us) or pay for the labor and return shipping and attempt further troubleshooting. Any advice or suggestions would be welcome and appreciated.

Thank you
imoani
Boot Windows in Safe Mode (look here if you don't know how to do it: Advanced Boot Options), uninstall all AMD drivers and reboot normally. Then try reinstalling AMD drivers.
My System SpecsSystem Spec
29 Mar 2013   #3
imoani

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
 
 

Thanks for the suggestion NikDorado, I'll give it a try
My System SpecsSystem Spec
.

29 Mar 2013   #4
Chalky Emultion

 

Quote   Quote: Originally Posted by imoani View Post
Thanks for the suggestion NikDorado, I'll give it a try
You're welcome
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Black screen of death in Win 7 64-bit Ultimate - Graphics Card Issue?




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
ATI/AMD Graphics Card error, black screen
I have a ATI/AMD Graphics Card on my Dell Studio 1558, and the chip has become faulty (design fault from manufacturer). Now the screen display is black and does not come on. Temporary workaround I am using I plugged in my separate VGA monitor to the laptop and using it, I switched on my...
Graphic Cards
Windows 7 black screen and cursor - Graphics card related
Hi all, heres a quick run down of my problem. about a month ago my pc started having errors at bootup. it would get as far as the desktop, then freeze the desktop, allowing me to still use my mouse but i couldnt select anything and the system would hang. After restarting on average about 5...
BSOD Help and Support
Black Screen death-Linked to Graphics Card!
Hi, I recently turned on my laptop for it to constantly arrive to a black screen just before I select the user login. I read some instructions on a different forum stating that I need to log in to the computer via the safe mode and un install my display driver which is Intel(R) HD Graphics, I...
Graphic Cards
New Graphics card causes black outline around screen
I just installed my new 7950, and upon installing the drivers then rebooting back to windows I found that although my screen resolution is listed at 1080p, either my screen or my graphics card isnt doing this properly because I have a black outline, about 2cm thick, all around my screen where the...
Graphic Cards
Big Issue: Black Screen Due To GFX Card
Hey all, Ever since I put Win7 Ultimate on (about 6 hours ago) I get a black screen after boot screen, no login appears. Black Screen: * No Mouse * No Keyboard * No Screen (Duh) Its not a "Black Screen" more of a blank screen I have attempted many fixes: * Update Drivers for mother...
Graphic Cards
put in graphics card bt only black screen wen turn on!!
i have just put in a graphics card (asus EN9800gt 512mb hybrid power) and wen i turn it on all i get is a black screen! what could the problem be? I have a 500w pc and its a very brand new pc with 64bit windows 7 and intergrated grraphics. also note that the first time i put it in i forgot to...
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:50.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App