Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Problems with Nvidia gpu post BIOS system BIOS update.

18 May 2013   #1

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
Problems with Nvidia gpu post BIOS system BIOS update.

Hello all, this is my first time posting here so please forgive any mistakes/oversights. I've just updated my Samsung laptop's system BIOS via their software update program, and my Nvidia GPU (GT 650m DDR3) no longer seems to work. The Nvidia control panel is still there, and it still gives me the option to select which programs use the GPU, but there is no GPU actitivity showing up. Also,I've tried playing Skyrim (which auto-detects the PC's graphics cards) , and the game no longer seems to detect the Nvidia GPU (just the Intel integrated graphics).

My laptop model is NP550PC7, with 6 gig of ram, and an i7 quad core CPU, and the OS is Window 7 Home Premium 64bit.

I've tried looking in the BIOS but I can't seem to find anything related to the GPU or display options. Any help or avice is much appreciated.

My System SpecsSystem Spec
.

18 May 2013   #2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Professional 64bit
 
 

Hi,

Have you updated your GPU with the latest drivers?

http://www.geforce.co.uk/drivers

Please navigate to:

Start> Control panel> Swith to icon view> device manager.
Look under "Display Adapters"

Is the Nvidia GPU listed there? If so are there any yellow symbols etc?

Cheers

Dave
My System SpecsSystem Spec
18 May 2013   #3

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Thanks for your reply. In fact, I've just this minute corrected the problem - it was as simple as going to Device Manager in the control panel, and disabling and then re-enabling the Nvidia GPU. I still don't know why updating the BIOS caused the issue in the first place.
My System SpecsSystem Spec
.


18 May 2013   #4

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Professional 64bit
 
 

Glad its sorted , can you mark this solved please.

cheers

Dave
My System SpecsSystem Spec
19 May 2013   #5

Windows 7 Ultimate Retail Box (64-bit installed) + Service Pack 1
 
 

OP, you went into the new BIOS and turned off the on-board video, again?

All your BIOS settings reset to default when you replaced the BIOS.

I just upgraded my motherboard BIOS last night and had to redo them all, so the feeling is fresh.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Problems with Nvidia gpu post BIOS system BIOS update.




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:40 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33