Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Gigabyte Z77X-UD3H onboard Intel graphics - DVI issues


03 Jul 2013   #1

Windows 7 Professional x64
 
 
Gigabyte Z77X-UD3H onboard Intel graphics - DVI issues

Hi all,

I'm trying to run two monitors in Windows 7 using my Gigabyte z77x-ud3h. If I install NO drivers, I get a mirrored display; if I install either the Gigabyte Intel VGA driver or the native Intel driver, however, I get dual monitor performance... but only when the driver is freshly installed and the computer is still on.

If I restart or reboot, Windows 7 "forgets" the second monitor and only uses the VGA monitor.

If I uninstall the drivers and disconnect the VGA monitor, Windows will use the DVI monitor with no drivers installed.

But if I install the drivers again, Windows -- even if the VGA monitor has never been connected -- will "use" the VGA monitor and the DVI monitor will stay dark.

Is the motherboard defective? Or is this something about Windows 7?

My System SpecsSystem Spec
.

03 Jul 2013   #2

Win 7 Pro 64-bit 7601
 
 

after the reboot, can you rightclick on the desktop and select "screen resolution" then click on "detect" and see if it then detects both screens, then set them to work how both are supposed to work, click on save and then see if on reboot it works.
My System SpecsSystem Spec
03 Jul 2013   #3

Windows 7 Professional x64
 
 

Thanks for the reply! That was the first thing I did, though -- and Windows says "Display not Detected." Again, it works *just fine* if I install the drivers fresh, so I know that the hardware is perfectly okay... something in Windows 7 is killing the dual-monitor drivers.
My System SpecsSystem Spec
.


03 Jul 2013   #4

Desk1 8 Pro / Desk2 7 Home Prem / Laptop 8.1 Pro all 64bit
 
 

Just as matter of interest where did you download the drivers from? I am not personally keen on the Windows check preferring to go to the manufacturers site in your case here GIGABYTE - Motherboard - Socket 1155 - GA-Z77X-UD3H (rev. 1.0)

If that doesn't work why not try a SFC and a chkdsk? Disk Check

SFC /SCANNOW Command - System File Checker as you say it works fine then the WMC just blocks what you want to do.
My System SpecsSystem Spec
04 Jul 2013   #5

Windows 7 Professional x64
 
 

Drivers were downloaded directly from Gigabyte's support page for the mobo. Chkdsk turns up clean, but I haven't tried SFC.
My System SpecsSystem Spec
04 Jul 2013   #6

Desk1 8 Pro / Desk2 7 Home Prem / Laptop 8.1 Pro all 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MassPantserson View Post
Drivers were downloaded directly from Gigabyte's support page for the mobo. Chkdsk turns up clean, but I haven't tried SFC.
Give that one a go Mass it doesn't take long.
My System SpecsSystem Spec
04 Jul 2013   #7

Windows 7 Professional x64
 
 

Just ran it -- comes out clean. After a quick evaluation of the value of my time and mental energy, I ordered a $35 dual DVI card from NewEgg -- I think it will be faster and easier just to upgrade the video with a PCIe card than to try to fix the drivers for the onboard video. :P
My System SpecsSystem Spec
04 Jul 2013   #8

Desk1 8 Pro / Desk2 7 Home Prem / Laptop 8.1 Pro all 64bit
 
 

Best idea mate it can be so frustrating at times eh?
My System SpecsSystem Spec
04 Jul 2013   #9

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

I have a similar Gigabyte motherboard, a Z77X UD5H. The DVI port on it died (not sure if its a problem in the motherboard or a problem in the i7 3770 CPU) but the VGA still works. I had been using the Intel graphics in my i7 3770, but just opted to install a separate video card (an AMD Radeon HD7770). It has dual display ports. My graphics scores (WEI) jumped from 5.2 to 7.6 with the separate video card.
My System SpecsSystem Spec
04 Jul 2013   #10

Desk1 8 Pro / Desk2 7 Home Prem / Laptop 8.1 Pro all 64bit
 
 

Thats interesting fireberd as I am sure my Asus Z77 board has dropped it's 3.0 USB back port bundle.

Nice pick up on the WEI!!

Sorry OP a bit OT
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Gigabyte Z77X-UD3H onboard Intel graphics - DVI issues




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:03 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33