Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: HD 4650 not detected after Windows reinstall


05 Feb 2014   #1

W7 64bit
 
 
HD 4650 not detected after Windows reinstall

Hey guys, Im having a problem and it's driving me crazy.

So I have this older pc, specs:

AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3800
Asus A8V Deluxe motherboard
XFX Radeon HD 4650 600M 512MB
OS: Windows 7

And it has been used for some time and got slow, so I decided to format the disk and do a fresh Windows 7 install.

But after reinstalling Windows 7 I can't seem to get the pc to recognise my graphics card anymore...
In the Device Manager it only sees 'Standard VGA Graphics Adapter'

Why isnt the graphics card detected, it's driving me crazy?

My System SpecsSystem Spec
.

05 Feb 2014   #2

Windows 7 ultimate x64
 
 

Hi, Welcome to forums.

Have you installed the drivers for the card? You can get them here. Download Drivers
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2014   #3

W7 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by archer View Post
Hi, Welcome to forums.

Have you installed the drivers for the card? You can get them here. Download Drivers
Hey Archer, thanks for your reply.

I have tried installing the drivers, but it didn't work.
But because I'm at a total loss I'm going to follow every advice I can get here and tell exactly where I get stuck.

So okay, I've filled in the stuff on the AMD site and it gives me the download link for Catalyst Software Suite.
It downloads the file : 13-9-legacy_vista_win7_64_dd_ccc_whql and I extract it. I run the Setup and it starts installing AMD Catalyst Install Manager.
After install it starts AMD Vision Engine Control Centere.
Where do I get to finally install the driver now, instead of all this manager stuff, I dont see any option?



Also on the next screen you see that it only recognises a Standard VGA Adapter

My System SpecsSystem Spec
.


05 Feb 2014   #4

W7 64bit
 
 

Added 2 photos of the computer:





I have also tried AMD Driver Autodetect, but it gives me the error:
We were unable to find your product or OS.
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2014   #5

Windows 7 ultimate x64
 
 

Go to
start>control panel>hardware and sound>device manager. then selected display adaptors (double click to get properties) then pick the driver tab, the select update driver from the list. You can select the location of the driver you just downloaded.

Or, as you mentioned that you installed 7 now. Did you install win 7 on XP or did a clean install (deleted Windows.old folder)?
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2014   #6

W7 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by archer View Post
Go to
start>control panel>hardware and sound>device manager. then selected display adaptors (double click to get properties) then pick the driver tab, the select update driver from the list. You can select the location of the driver you just downloaded.

Or, as you mentioned that you installed 7 now. Did you install win 7 on XP or did a clean install (deleted Windows.old folder)?
To answer your last question first:

I had Windows 7 on it, I can't remember if it was 64 bit or 32 bit, but it probably was 64 bit.
Then I inserted my Windows 7 64 bit cd and booted it from the BIOS.
Then I selected the hard drive to install Windows 7 on, after Formatting it clean.
So there is no Windows.old folder anymore.


Then for your manual update advice:
I go to the Update Driver option on the VGA Graphics Adapter, and pick 'Browse for driver'
I select the location of the previously extracted drivers, then it sais this:


So then I decide to manually find the drivers, in the .INF file:

My graphic card driver shows up in the list:

But then when selecting it:

It does not support this version of Windows... Even though I downloaded the Windows 7 Catalyst package
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2014   #7

W7 64bit
 
 

Man, why did I have to reinstall Windows... Everything was working yesterday... I feel like an idiot.
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2014   #8

Windows 7 ultimate x64
 
 

Did you download 64 or 32 bit version of driver? You said that you have 64 bit Win 7. You have to select your OS as Win 7 64 bit on AMD site and install those drivers.
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2014   #9

W7 64bit
 
 

Yes, I'm using:
13-9-legacy_vista_win7_64_dd_ccc_whql
which is the 64 bit version
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2014   #10

Windows 7 ultimate x64
 
 

Alright, Download Driver Sweeper.

Uninstall all the GPU drivers from the PC. After uninstalling, run Driver Sweeper to clean the leftovers of any old driver. Shut down the PC. Wait for some time (10-15 mins. So that there is no static left). Take out the GPU and reseat it properly. Turn on the PC. Make sure the fan on GPU is running.

Boot into Windows. Install the drivers now. Normally simply click on 13-9-legacy_vista_win7_64_dd_ccc_whql and run the setup.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 HD 4650 not detected after Windows reinstall




Thread Tools



Similar help and support threads for2: HD 4650 not detected after Windows reinstall
Thread Forum
Windows 7 new installation with agp radeon 4650 BSOD BSOD Help and Support
ATI Radeon HD 4650 Windows 7 Problem Graphic Cards
ATI Radeon HD 4650 PC Custom Builds and Overclocking
ATI Radeon HD 4650 Graphic Cards
ATI HD 4650 problem Graphic Cards

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:01 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33