Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Weirdly Low FPS but 20% GPU

23 Feb 2014   #21
Mellon Head

Win 7 Pro x64/Win 10 Pro x64 dual boot
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by trowieuk View Post
Power profile is set to high performance. Why would my RAM clock be showing in AMD and MSI and not GPU Memory clock? Obviously something is wrong and thats why im getting really low FPS with no GPU usage. I've been looking online for hours, I've run chkdsk no errors, re-seated hdd, ram sticks, gpu, psu, fresh windows 7 install, used tweaking.com, I've tried all the basic stuff and don't know what else to try
Sorry. I meant your GPU RAM clock. I wasn't trying to confuse you.

It's a Core Edition for sure, and its memory clock is definitely supposed to be at 1125 MHz. What does it do under load? What happens when you benchmark it? Are you able to see the clocks with Afterburner. I can't remember if you can or not, but it may be worth a try. My 7770 throttles to conserve power but the GPU RAM clock always stays the same. It's just the GPU itself that lowers its clock.

try a benchmark and see if the GPU RAM speed goes up while you do it. Once we figure that out, maybe we can solve your problem.


My System SpecsSystem Spec
.
23 Feb 2014   #22
Erick Aguilar

Windows 7 professional X64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by trowieuk View Post
Quote   Quote: Originally Posted by Mellon Head View Post
Can you open Catalyst Control Center and look at the Graphics Overdrive tab?

Like this?

Attachment 307801

Take a screen shot and post it, please?

Screenshots and Files - Upload and Post in Seven Forums
Mine doesn't look like yours, I have the 14.1 beta installed I think thats the new UI?
Rollback your drivers to the latest WHQL (Non BETA) and try it out.
My System SpecsSystem Spec
24 Feb 2014   #23
trowieuk

Windows 7 64bit
 
 

I'll benchmark first and upload some screenshots then i'll roll back to non beta and do another benchmark.
My System SpecsSystem Spec
.

24 Feb 2014   #24
trowieuk

Windows 7 64bit
 
 

Here's the screenshots of benchmark using msi kombuster with afterburner. I'll revert back to non beta and see if there's any change.


Attached Thumbnails
Weirdly Low FPS but 20% GPU-msi-kombuster-1.png   Weirdly Low FPS but 20% GPU-msi-kombuster-2.png  
My System SpecsSystem Spec
24 Feb 2014   #25
trowieuk

Windows 7 64bit
 
 

This is after rolling back to non-beta...


Attached Thumbnails
Weirdly Low FPS but 20% GPU-msi-kombuster3.png  
My System SpecsSystem Spec
24 Feb 2014   #26
Erick Aguilar

Windows 7 professional X64
 
 

The change between drivers is incredible. It seems to me the issue you have is software related or the GPU's BIOS is toast.
My System SpecsSystem Spec
24 Feb 2014   #27
trowieuk

Windows 7 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Erick Aguilar View Post
The change between drivers is incredible. It seems to me the issue you have is software related or the GPU's BIOS is toast.
Can the GPU's BIOS be toast after 2-3 weeks of use? That could explain why im getting this problem to though Screen goes black for a second then back on without any error messages

If it's software related what can be done to check that?
My System SpecsSystem Spec
24 Feb 2014   #28
trowieuk

Windows 7 64bit
 
 

Usage at 99% here but clock still 800MHz


Attached Thumbnails
Weirdly Low FPS but 20% GPU-untitled.png  
My System SpecsSystem Spec
24 Feb 2014   #29
trowieuk

Windows 7 64bit
 
 

uninstalling afterburner and amd drivers to see if afterburner reloads correct clocks.
My System SpecsSystem Spec
24 Feb 2014   #30
trowieuk

Windows 7 64bit
 
 

AMD CCC shows 667MHz Mem clock. Sent XFX an email got my part code and serial so see what they say.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Weirdly Low FPS but 20% GPU




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
laptop sometimes weirdly slow on start up, other times it's normal
Recently I've been having an issue with my laptop. It seems that now whenever I start it up for the first time in a day, it runs extremely slow. A lot of movements on the screen are super slow. For example, the preview windows that pop-up when I put my mouse on a program that's open on my task bar...
Performance & Maintenance
Black Band & weirdly loading pages, Firefox 10.1
Hi all I've been having HUGE trouble with Firefox for a while. I'm completely at a loss tbh, was all fine & sweet until I changed to Windows 7 x64. I actually have 2 completely unrelated Firefox issues (both I have no idea how to solve), do I need to list these separately please? Just in...
Browsers & Mail
Mouse bahving weirdly!!
On wendnesday night out of no where. My mouse started to act funky. What happens is that my right click would randomly work. After couple more hours, it became worse. My right click rarely worked, when it did work it was lagged. So here's a list of things I did to try and fix it. - Tried...
BSOD Help and Support
Cursor Icons Displaying Weirdly
:sarc: So, I go to add some custom cursors to my C:/Windows/Cursors folder and am confronted with some cursor icons that I know cannot be truly the correct representation of the actual cursors. See the attached image of said folder to see what I mean. Just weird! Any insight or solutions? ...
Customization
Font displaying weirdly?
I wasn't sure where to post this but, yesterday I installed the light version(s) of Helvetica fonts on my laptop and now (on Tumblr, usually) the fonts that are supposed to be displayed as Helvetica, I think? are coming out in weird characters. (pic below) I circled them. It does that for seemingly...
General Discussion
Weirdly huge right click menu in 7
Whenever I right click any file I always get a stupidly huge right click menu - anyone think of a solution? Many thanks. :) http://i43.tinypic.com/33vemjd.png
Customization


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:50.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App