Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Please Help!!! Open GL


15 May 2014   #1

Windows 7 Professional x64
 
 
Please Help!!! Open GL

Please help!! I have Windows 7 Pro x 64 with a graphics as onboard ati radeon xpress 1150 chip. I have the latest driver so far as device manager says.

I have screen savers and certain games that use Open GL. I'm getting the message that Open GL is not accelerated. This chip has no options in device manager troubleshoot. I checked display and it says 3D is accelerated.

I've search the net to see if this onboard supports Open GL but I'm getting nowhere.

Could someone tell me if this onboard supports Open GL?

I thank you for any help you can give me.

LoveSunrises


My System SpecsSystem Spec
.

15 May 2014   #2

Win 7 Pro x64/Win 8 Pro x64 dual boot
 
 

Can you tell us what motherboard you have? Or is this a laptop?

EDIT: I guess it's a laptop.

According to this:

http://feedback.wildfiregames.com/re...0Xpress%201150

your onboard graphics support OpenGL. Are you sure you have the right drivers installed?
My System SpecsSystem Spec
15 May 2014   #3

Windows 7 Professional x64
 
 

Hello Mellonhead!!!! Thank you for replying!!!!

I have a HP PC. My tech installed a AMD ATI chip graphic card HD and it wasn't to my satisfaction. He took it out and I uninstalled the cards drivers. My onboard came back into play but I got error code 43 in Device Manager so I rolled back the driver and my VGA Standard adapter took over and then I updated the driver and it said it was working properly (The ATI Xpress 1150.) Ever since that AMD card was installed and then taken out my Open GL isn't performing. I think the new cards drivers and etc corrupted my onboard driver
My System SpecsSystem Spec
.


17 May 2014   #4

Win 7 Pro x64/Win 8 Pro x64 dual boot
 
 

It's possible that the drivers were corrupted. Apparently, (I heard this on the web, so it may not be true) AMD doesn't support OpenGL in their recent drivers, though I find that hard to believe.

That would mean that you would have to use older, legacy drivers with your card for OpenGL. Do you still have the driver disk that came with your motherboard? The onboard video drivers would be on it and should support OpenGL. The onboard video chip definitely does, it's just having drivers that do, too.

I'll keep looking for confirmation on whether the new drivers support OpenGL or not.

EDIT: This is the most recent driver that supports your motherboard graphics. Try it and see if it works.

http://support.amd.com/en-us/downloa...Vista%20-%2064
My System SpecsSystem Spec
17 May 2014   #5

Windows 7 Professional x64
 
 

Oh Mellonhead thank you so much. Do I install the WDM Integrated driver also?
My System SpecsSystem Spec
17 May 2014   #6

Win 7 Pro x64/Win 8 Pro x64 dual boot
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by LoveSunrises View Post
Oh Mellonhead thank you so much. Do I install the WDM Integrated driver also?
One or the other, you don't need both. The WDM driver is a smaller package. It comes without the control centre program. Some use the program, some don't, so it's optional.

Let me know how it goes.
My System SpecsSystem Spec
17 May 2014   #7

Windows 7 Professional x64
 
 

Hello dear Mellonhead.

Well I installed both packages. I had the same driver as in your link already installed but I rolled back and then reinstalled from your link package.

Nothing has changed Open GL still not accelerated.

I did get 2 problems detected from Action Center this morning and I clicked to find a solution...Windows didn't find a solution but showed me details of the problems and it said "video hardware problem" Does this mean my onboard ATI Radeon Xpress 1150 is going defective and maybe that is why no Open GL accelerated?
My System SpecsSystem Spec
17 May 2014   #8

Win 7 Pro x64/Win 8 Pro x64 dual boot
 
 

It sounds like you need to completely uninstall the drivers and start fresh. Try do the following, please:

1. Make a system restore point.
2. Download Display Driver Uninstaller - Display Driver Uninstaller Download version 12.7.1.0
Read the page carefully, and don't click the green things that say "Download", they're just crap. The download should start automatically.
3. Scan the download for viruses.
4. If there are no viruses, run the downloaded file and have it delete your display drivers.
5. Reboot your PC.
6. Reinstall the AMD drivers that you downloaded earlier.

Hopefully, that will help get it working.
My System SpecsSystem Spec
17 May 2014   #9

Windows 7 Professional x64
 
 

First off dear kind Mellonhead I want to thank you for all your expertise regarding this matter. What I did was go to Programs and Features (control panel) and I completely uninstalled the ATI package you linked me to which also uninstalled the driver that I already had. I rebooted and it went to Standard VGA Adapter. Then I updated driver from device manager isplay" and Windows searched the Internet and got me the correct driver and latest driver available for my onboard ATI Radeon Xpress 1150.

I truly think that the driver that was the same as your link package that was on my computer also is not for my onboard and not for Windows 7 Pro x 64. The driver that device manager installed is an earlier driver and what my onboard needs. I read in other threads with people with the same error "Open GL not accelerated" most of the answers were that the onboard does not support Open GL. There were many threads. I think your package is for the ATI Radeon Xpress 1150 card that is physically installed in the tower and the card supports Open GL.

My tech in coming out tomorrow (Sunday can you believe his kindness) and he is installing my new GeForce 8400 GS graphics card and it supports Open GL. So all my problems will be solved around 11 AM in the morning yippeee!!!!!

I have to tell you how very very very very much I appreciate all your info, kindness and knowledge. YOU ARE THE BEST OF THE BEST!!!!!!!!!!

Thank you so much!!! I'm grateful to you.

Best wishes, LoveSunrises
My System SpecsSystem Spec
18 May 2014   #10

Win 7 Pro x64/Win 8 Pro x64 dual boot
 
 

You're welcome. I'm glad that you got it worked out.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Please Help!!! Open GL




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:19 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33