Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Black Border with newly installed Graphics card?!

19 Dec 2014   #1
exxkun

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 
Black Border with newly installed Graphics card?!

Hello Im having trouble with this black border I have around my screen. I recently installed a AMD Radeon 7770 Graphics card and resolution was changed and it all looked different.

My monitor is a Samsung 21.5 inch LED HDMI Monitor VGA (previously) now it is connected through a DVI adapter for the graphics card. And when installed the graphics card , it set it automatically to 1600 x 900. I had to change this in AMD CCC to 1920 x 1080. Monitor only just came with the Vga cable and doesnt look like it has a HDMI port on the back of the monitor.

Later i noticed a 1 inch black border and i tried all week to find the solution but I couldn't. I did what everyone did. I tried finding the overscan/underscan options in CCC but it wasn't there. I tried auto adjusting the monitor itself. I had the latest drivers for the graphics card. & I tried changing the resolution and all sorts.

funny thing is , when i didnt have a graphics card , it all looked fine and no border or anything & even my USB 2.0 slots don't work on the computer anymore?

Please help cause im in two minds whether to give back the graphics card or keep it.

here are my PC specs also :
- Processor - AMD A10-6800K APU with Radeon (tm) graphics
- RAM: 8GB


My System SpecsSystem Spec
.
20 Dec 2014   #2
MagusMagnus

7 Ultimate SP1 x64
 
 

If I'm not mistaken, it will be found under "My Digital Flat Panels" in "Scaling Options (Digital Flat Panel)", on an external display. Or so that's where I find it on my notebook's legacy CCC.

Looks to be the same on the newer one:


Not really sure what to tell you about the USB. First place I'd check would be Device Manager, look for an "!" next to it = might need a driver update. If you're really unlucky, it could be a controller burnout.
My System SpecsSystem Spec
20 Dec 2014   #3
maxie

windows 7 home 64bit
 
 

Hi Welcome to Seven Forums ... What is the Model Number of your Motherboard ? .... Have you any errors in the Device Manager ? Do you have any USB 3 Ports ? ...
My System SpecsSystem Spec
.

20 Dec 2014   #4
AddRAM

Windows 7 Pro x64 Windows 10 Pro x64
 
 

Did you even install the drivers for the AMD ?

I would get rid of that card and get an nvidia brand, even if the AMD was free
My System SpecsSystem Spec
21 Dec 2014   #5
exxkun

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

@MagusMagnus , I tried finding 'My Digital Flat Panels' but it was never there in CCC and never showed up , i searched everywhere in every part of CCC. I even tried GPU scaling and that was worse.

@AddRAM , I have the latest drivers for AMD CCC always had the latest.

Its weird because when i didn't have a graphics card , i never had the black border , or the non working USB;s. Ever since my 1TB HDD Broke & had to get a SATA HDD , my graphics look maybe different , like i feel things have changed.. Iv'e recently bought a VGA to HDMI cable , because My monitor is VGA only and I use a DVI Adapter for my graphics card , im hoping the new cable might help??
My System SpecsSystem Spec
22 Dec 2014   #6
MagusMagnus

7 Ultimate SP1 x64
 
 

Alright. Is your 7770 by chance an ASUS? If so, they use their own version and it apparently doesn't have scaling options (for whatever stupid reason). So if that's the case, you will need to uninstall ASUS' and install AMD's directly from their support site (be sure its the one for the 7000 series). You should then, definitely, find "My Digital Flat Panels" and be able to apply the appropriate scaling options. If not though, I'd have to say a call to either AMD or your card's manufacturer support line is due.

Why they don't just leave it 0% by default is mind boggling. Been an 'issue' with their cards for many years...

EDIT: AMD Vision Engine Control Center. Have you looked there? That's where it is for some now, not in CCC.
My System SpecsSystem Spec
27 Dec 2014   #7
exxkun

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

Also I've noticed that the black border is still on the monitor even when turned off?! & @MagusMagnus , I've tried to find AMD vision engine control centre but cannot find the download anywhere.. And might be stupid but how do i check if my graphics cards a ASUS? And recently I've bought a VGA to HDMI cable & the my digital flat panels come up but no scaling options T.T
My System SpecsSystem Spec
27 Dec 2014   #8
maxie

windows 7 home 64bit
 
 

My System SpecsSystem Spec
28 Dec 2014   #9
exxkun

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

@Maxie , Seen that weeks ago , Like I said , no scaling options , underscan/overscan option doesnt show.
My System SpecsSystem Spec
28 Dec 2014   #10
maxie

windows 7 home 64bit
 
 

Now you know there is no Download for the AMD vision engine
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Black Border with newly installed Graphics card?!




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
PC Won't boot up with graphics card installed.
This just happened one day, but might PC will now not boot up with the graphics card in. It's an older PC (hp p6130f with a 450w PSU). I put in the EVGA GeForce 9600GSO a few years back, and everything worked fine. Now for some reason it won't boot up with the card installed. Any ideas as to why...
Graphic Cards
Installed new graphics card have question
Hello I recently built my first computer and just installed a Gigabyte GTX 550 Ti card. I have a Gigabyte z68x-ud3h-b3 mobo running of course windows 7 64 Since this is my first build and my first graphics card I was wonder if I need to do anything in the way of adjusting my mobo to use the...
Graphic Cards
No sound once Graphics card is installed
I had this issue with my graphics card and could not find a solution, I went into the BIOS and changed the sound from Auto to Enable and that gave me my sound back.
Graphic Cards
Installed 7, now i cant use my graphics card :(
hello people i have installed windows 7 64 pro, which i got for free with my uni :) it's on my alieware m15x which previously had xp on it, i made a partition so i can now duel boot both the problem is my laptop has 2 graphics cards, a crappy intel one and a nvidia 8800gt i think? on xp i can...
Graphic Cards
OEM installed ATI Graphics Card Version
I installed the OEM version of Windows 7, which came with all the basic drivers, but looking at the dxdiag box, my version of the graphics card I have is much older than the one on the ATI website. I have the ATI Radeon HD 2400 - 1GB the version in dxdiag says 8.632 The latest is v9.9 But...
Graphic Cards
Graphics card driver installed, but cant use it??
I'm using an old geforce fx5500, and windows 7 found and installed the drivers for it. I look in Device Manager, and I see my fx5500 and my onboard graphics both listed, and both reporting no issues. But when I right click on desktop and select Screen Resolution, the Display drop-down only lists...
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:38.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App