Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Computer/soundcard boot problems after upgrading graphicscard GTX 960

14 May 2015   #1
kevin lagarde

windows 7 home premium 64 bit
 
 
Computer/soundcard boot problems after upgrading graphicscard GTX 960

I have 2 problems after upgrading Gtx 560 150W to MSI GTX 960 2gb 120 W
- computer starts slower and a weird screen, cant enter BIOS
- computer does not recognize pci soundcard (ASUS XONAR DX), not listed in device manager, also not under unidentified devices.

I have been looking for solutions the whole week and I thought i should post a thread.

what I have tried:
- reinstalling windows
- windows recovery, all options.
- check if everything is properly connected.
- trying to get in bios with a PS2 keyboard
- memory remove and reinstall
- removing soundcard and reinstall
- looking for drivers --> asks me to connect audio card
- connect the old graphics card --> it solved the boot problem, the computer started fast again with the bios screen (picture 1) only lasting about 3 sec. I could enter bios again and I resetted bios. however the soundcard is still not showning up. after installing the gtx 960 again same problem with booting.

I didnt try to reset CMOS because i could enter bios when i connected with the 560 graphics card.
I dont want to accidently brick my computer.
I only have one accessible pci slot for the soundcard so i cant switch to other pci port.

the pictures when booting with gtx 960 installed
picture 1 lasts about 2-3 minutes with about 5 beeps with a lot of time between them.
https://www.dropbox.com/s/s29hxf8ggt...82%29.jpg?dl=0

picture 2 lasting about 3 sec.
https://www.dropbox.com/s/jxtccb21xz...G0714.jpg?dl=0

when I am in windows the graphics card works just fine.
I think these 2 problems are related. and if the boot problem is solved the soundcard might be solved 2.

I am looking forward for ur suggestions, thanks in advance.


My System SpecsSystem Spec
.
14 May 2015   #2
Mellon Head

Win 7 Pro x64/Win 10 Pro x64 dual boot
 
 

What power supply are you using? It sounds like you're not getting enough power to the system. The five beeps are an error code. The motherboard is identifying an issue that must be addressed. That's why you're having boot problems.

Edit: I looked at the specs, but there is no power supply rating on the webpage. Please have a look at the power supply and post how many Watts it is rated for. Also have a look in your manual and see what those beep codes mean and post those too, please.
My System SpecsSystem Spec
14 May 2015   #3
kevin lagarde

windows 7 home premium 64 bit
 
 

thanks for ur reply
Dc output - 450 W
The max Watt used should be less because I installed a graphicscard that has 30 W less TDP
before the install the soundcard and everything else worked just fine.
The beeps have about 20-30 sec time between them.
I will try to disconnect my HDD and CD-drive temporarily so the system has more Power left.
My System SpecsSystem Spec
.

14 May 2015   #4
kevin lagarde

windows 7 home premium 64 bit
 
 

Disconnecting the harddrive and CD drive had no effect.
I have looked through the manual and there are no beep codes listed.
I found a site with codes: Computer POST and beep codes
the first beep at start up has a slightly different sound than the ones following.
I think this beep says that the system is fine. i cant find my code in the Post codes list.
My System SpecsSystem Spec
14 May 2015   #5
RoasterMen

Windows 10 Pro 64-bit
 
 

Take a picture of the side where the info on your PSU is sticked (the sticker one)
My System SpecsSystem Spec
15 May 2015   #6
kevin lagarde

windows 7 home premium 64 bit
 
 

I had disconnected both hdd nd ssd so it couldnt boot in wndows.
becuse the drivers are installed on the ssd and the first screen staays ecactly the same. does this mean that its not a driver problem?

picture of PSU sticker
https://www.dropbox.com/s/7mvxfudxr5...G0720.jpg?dl=0
My System SpecsSystem Spec
15 May 2015   #7
kevin lagarde

windows 7 home premium 64 bit
 
 

i Have found a thread on another forum with the same motherboard and a gtx 770 and the same problem
PC takes ages to boot after new GTX 770 (Stuck on BIOS) [Solved] - BIOS - Motherboards

He had fixed it with flashing his bios. I am going to try this.
My System SpecsSystem Spec
15 May 2015   #8
kevin lagarde

windows 7 home premium 64 bit
 
 

I have downloaded the bios driver from the manufacturers site.
but it says "ROM file does not match existing bios size"

someone got a solution to solve this?
My System SpecsSystem Spec
15 May 2015   #9
Mellon Head

Win 7 Pro x64/Win 10 Pro x64 dual boot
 
 

Are you certain that you downloaded the right BIOS file?
My System SpecsSystem Spec
16 May 2015   #10
kevin lagarde

windows 7 home premium 64 bit
 
 

Yes I am,
Detection software:
https://www.dropbox.com/s/cl2usttwuc...mloos.jpg?dl=0
site i downloaded it from
www.medion.com/nl/service/_lightbox/treiber_details.php?did=10128

Is it possible the manufacturer modified something so the bios images dont match in size?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Computer/soundcard boot problems after upgrading graphicscard GTX 960




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 soundcard problems
A novice and first post.Please be gentle.:D My laptop gets muted when I play Youtube, as the audio gets diverted to HD Realtek , instead of the default "speakers".Though the Realtek's LED shows,no sound comes out the speakers.This knocks off my Windows Media Player as well.Often, I could fix it by...
Sound & Audio
M Audio profire 2626 soundcard problems
Good evening everyone: Second attempt - hope this time my post isn't erased while I am typing. After installing the drivers and software for a new controller interface (M Audio Projectmix I/O), my soundcard (M Audio profire 2626) stopped working. I already posted on the M Audio website but the...
Sound & Audio
problems since upgrading help please
i have upgraded to windows7 ultimate and since doing so i cannot complete online forms and most of the time when im browsing i just keep getting internet explorer cannot display webpage and i also cannot upload photos on ebay when im selling can anybody help thanks:sick:
Browsers & Mail
Upgrading from XP to 7 using USB problems.
I am trying to upgrade to Windows 7 because there are various programs that I would like to use but I am unable to because I am running on a 32 bit operating system, and quite frankly, the OS is outdated and it is time for an upgrade anyway. But I can't afford to buy the operating system at the...
Installation & Setup
Streaming soundcard output to a computer over network
Hey there, there's a similar post in here somewhere but this is a more direct question. How can I setup a simple client-to-server audio-streaming solution that will take mear minutes to setup? I want people to be able to play their music using whatever program or web-site they want over the local...
Network & Sharing
Problems with my SoundCard .. Help please !
My soundcard (Creative SB Live! Value CT4670) is not compatible with win7 .. i cannot find the drivers in anywhere .. i need help please ! :confused: For the specifications of my computer, click on "My System Specs" ..
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:57.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App