Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows only starts in safe mode

14 Jun 2015   #1
supercain

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Windows only starts in safe mode

Hi,

I had this problem once before and I managed to solve it but I dont remember how. I think its related to my video card drivers. In normal mode I cant get past the black screen with the colored windows logo. It gets stuck there, then I hear a weird sound coming from my computer and the screen goes away with my monitor telling me there is no signal coming in despite my computer is still turned on. So I tried in safe mode and turns on normally. The last thing I did before this issue was to update iTunes but I dont really think its related. How can I fix it? My video card is nVidia GeForce GTX 560 Ti.

Thank you in advance.


My System SpecsSystem Spec
.
14 Jun 2015   #2
CountryBumkin

Windows 7 Home Premium
 
 

Does your motherboard have built-in video too? Maybe you need to check the BIOS settings and see if it is setup to boot into on-board video first, then PCIe second.
My System SpecsSystem Spec
14 Jun 2015   #3
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Did you try "Last Known Good Configuration" in F8 menu (same screen where you chose Safe Mode)?
My System SpecsSystem Spec
.

14 Jun 2015   #4
supercain

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Right now i cant check since im trying to restore to a checkpoint but I dont think thats the cause because I havent touched the bios at all so all the settings should be as usual.

EDIT: Yes, I am trying that right now but to be honest I dont think it works because I have it tried so many times in the past and I always get an error saying it was not possible. So far I tried with 2 different checkpoints none of the worked.
My System SpecsSystem Spec
14 Jun 2015   #5
supercain

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Okay, I just tried every single checkpoint I have and none of them worked.
My System SpecsSystem Spec
14 Jun 2015   #6
Arc

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 10 Pro Insider Preview 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by supercain View Post
Hi,

I had this problem once before and I managed to solve it but I dont remember how. I think its related to my video card drivers. In normal mode I cant get past the black screen with the colored windows logo. It gets stuck there, then I hear a weird sound coming from my computer and the screen goes away with my monitor telling me there is no signal coming in despite my computer is still turned on. So I tried in safe mode and turns on normally. The last thing I did before this issue was to update iTunes but I dont really think its related. How can I fix it? My video card is nVidia GeForce GTX 560 Ti.

Thank you in advance.
The symptom guides to this direction. One basic difference between normal mode and safe mode is that safe mode use the generic display only. So a failing driver is the first possibility here.

Uninstall the installed display driver using Display Driver Uninstaller. Then install another driver version and see if it does any change there or not. Try at least 3 driver versions, namely ...
If it remains the same irrespective of the display driver version, then we will need to rule out the second possibility that the issue is caused by graphics card itself. As we will not be able to stress test the graphics card in this situation, remove the graphics card, borrow one from friends or family and apply it there and see how it goes.

Let us know the situation after doing upto this stage. Further troubleshooting might be needed depending on the situation.

By the way, it seems to be a branded desktop PC. So two other information will be very vital here.

Check if the Power Supply Unit (PSU) supplying adequate power to the computer or not.
eXtreme Power Supply Calculator - The only power supply calculator trusted by PSU manufacturers and computer enthusiasts
Also let us know the wattage of the installed PSU.

Is the computer hot? Report us the heat of the computer after a couple of hours of your normal usage. Upload a screenshot of the summery tab of Speccy. Alternatively, you can publish a Speccy snapshot too: Speccy - Publish Snapshot of your System Specs .
My System SpecsSystem Spec
15 Jun 2015   #7
supercain

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Hi again,

I let it off all night long and part of the day. Now it started up normally. Seems like it was already too hot or something. It may happen again so I will keep you updated.

Thank you very much for your help guys.
My System SpecsSystem Spec
16 Jun 2015   #8
supercain

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Sorry to disturb you again guys, but my problem is back. It worked fine yesterday all along ever since I made my last post but after I turned it off I cant get it back on now. Its making that weird sound again right at the windows logo. I have 2 monitors so I tried by disconnecting the secondary one and still no success. The computer is supposed to be cool since It was off for several hours now. What else could be causing this?

Thank you.
My System SpecsSystem Spec
16 Jun 2015   #9
GokAy

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

It may be your PSU or GPU at first sight. The sound is not a good sign I believe.

Try loading defaults in BIOS.
Remove power cord. Open the case and check if the power connectors are tight in place. Pull the card out, and reseat it.

It is not obvious from your earlier posts, did you try the Last Known Good Configuration option in Advanced Boot Options (F8)?
My System SpecsSystem Spec
16 Jun 2015   #10
supercain

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Yes, I tried the last good configuration but it didnt work. Sorry, what you mean by PSU and GPU?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows only starts in safe mode




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Starts in normal mode but safe mode goes into startup repair...
I am having an issue where my computer will start fine in normal mode, but if I try to go into safe mode, it goes into startup repair mode. Windows 7 Home 64bit, Lenovo desktop. Webroot Secureanywhere. A little bit of background: OPENVPN was giving me a lot of messages like, "TCP: connect...
System Security
Windows 7 starts Mozilla Firefox in safe mode
On an irregular basis, sometimes 4 or 5 times a day or sometimes once a week, when I start up Mozilla Firefox it will only start in safe mode. I have to restart the computer (HP TouchSmart desk top) to get it to run correctly. If I try Internet explorer, when it's doing this, it keeps opening up...
Browsers & Mail
starts on safe mode but not on normal mode
I am using windows 7 32 bit on my computer. while booting my computer initial windows 7 logo appears with keyboard num lock lit; but after the logo stuff; the user choice screen should have appeared but; the num lock key goes off and doesn't re light and black screen appears. But it works...
Performance & Maintenance
Windows 7 crashing on start up! Only starts up in Safe Mode
Hi, recently (after a 'critical' update) turning my Laptop on on the startup screen before you enter your password the cursor spins and doesn't show the log in box, it then proceeds to flash continuously (blue and black, not bsod) while not letting me do anything. I can start the machine up in...
BSOD Help and Support
Nothing starts: Safe Mode can't help me
I have a very enthusiastic wife who kindly took a damp cloth and vigorously rubbed my keyboard over to clean it, WHILE THE SYSTEM WAS RUNNING. Once I wiped my eyes of saline solution I found loads of problems. It took me some considerable time to actually get the sytem to boot. Boot manager not...
BSOD Help and Support
Windows only starts in safe mode
Hi all, I have an Asus X72J series running windows 7 64-bit. To make it simple, windows doesn't manage to boot normally, but it works if I start it in safe mode. I would like to know if there is any tutorial which proposes step by step processes in order to locate the source of the problem. I...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:52.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App