Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: GT640 boots to random snow display

09 Nov 2015   #1
msewing

Win 7 x64 Pro SP1
 
 
GT640 boots to random snow display

My Nvidia GT-640 often (maybe 30% of time) boots up (from power down condition) in a strange way on my i7-920 system (no overclock). My primary monitor comes up as a random noise "snow" display. The Windows login graphics are faintly visible under the noise, but it is almost impossible to use the mouse to log in or reboot. The second monitor comes up fine with a normal (blank) Windows desktop. The system always seems to reboot correctly as long as the power stays on. I.e., the problem shows up after power down, then power up -- cold start.

If I then use the PC reset button, the system always (?) boots up correctly. So it seems that sometimes the "power on reset" for the GT-640 is not truly resetting the hardware as it should. (Yes, I could switch the display ports, but then I'd still need to reboot to get both monitors correct.)

The BIOS startup displays normally. I only see the problem when Windows starts.

Is this a known issue? Any workarounds or fixes? TIA!


My System SpecsSystem Spec
.
10 Nov 2015   #2
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi and welcome to SevenForums,
Which ports are you using and which is the default ?
NVIDIA Drivers - Avoid Problems

You could try clean boot and see if that helps,
Troubleshoot Application Conflicts by Performing a Clean Startup
Click Start and type in the search box,
msconfig
Click on the suggestion on top or hit the Enter key,
Go to the Startup section and take some screen shots for a complete list,
Go to the Services section and on the bottom left Check the box to Hide All Microsoft services,
Repeat the screen shots,
See the links above my signature on how to take and upload screen shots here,
Cheers.
My System SpecsSystem Spec
04 Apr 2016   #3
msewing

Win 7 x64 Pro SP1
 
 

Tried all this (well, mostly), but the problem continues -- now on Win 10. I am using both DV ports, but not the HDMI port. By the way, the same problems exist when I boot up into Ubuntu Linux - so this seems like a hardware issue, or maybe firmware?

The displayed pattern is like TV snow on top of a faint (correct) windows desktop image. The snow is "alive" -- random in time. In electrical terms, it's like there's an invalid input multiplexor setting -- tristate, or some such.


Attached Thumbnails
GT640 boots to random snow display-w10start.png  
My System SpecsSystem Spec
.

04 Apr 2016   #4
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi,
Why not ask here
Windows 10 Forums
My System SpecsSystem Spec
Reply

 GT640 boots to random snow display




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
No display during cold boots
I am having this issue for the past few days and the issue comes randomly and not for every cold boots. Everything will be on but monitor shows no signal. If I restart CPU by pressing power button, then for the next boot, display comes. What all things I have done are 1) Checked monitor and its...
Hardware & Devices
pc boots but no display when i plug my graphics card
OK, so, it's been a half year since I have a nvidia gt 440 2gb ram and so on. And recently sometimes freezes my PC and I get a black screen(sometimes other colors), but that's not the problem, so I wanted to change my graphics card until I get a new one with an ATI Radeon Sapphire X1550 that I...
Graphic Cards
Boots up fine but no display (needs restart)
Hi, The PC boots up fine - I know it's going through POST properly and everything works, there's just no display. What I've tried: 1. Replaced DVI cable. 2. Upgraded graphics card (not specifically to fix this). Re-seated card. 3. Checked BIOS graphics configuration. This was set to...
Graphic Cards
Windows boots but no display
I recently built my son's new gaming rig for his birthday, with an Asus Maximus V Gene mobo and an HD 7870XT, and everything seemed to be working fine. Installed Windows 7 Pro, drivers, and Windows updates, rebooting periodically without any problems. Upon giving him the new rig and setting it...
General Discussion
DG31PR and Nvidia GT640
Will my mother board support Nvidia GT640. I'm confused about the PCI 3 support for this card. Will my mother board support PCI 3 graphics card?
Graphic Cards
Installation of Snow Leopard and Triple Boot(Windows + Windows + Snow)
I hope this question has a place in windows 7 forums; if not, forgive me. I have a ASUS G72 with Intel Core 2 Duo P8700 2.53 GHz. I have one HDD and 4 partitions in it(c is windows 7 home premium x64, d is windows 7 ultimate x64, e is empty and i am planning to install snow leopard on e and f...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:10.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App