Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Graphics card driver installed, but cant use it??


08 Mar 2009   #1

windows 7
 
 
Graphics card driver installed, but cant use it??

I'm using an old geforce fx5500, and windows 7 found and installed the drivers for it. I look in Device Manager, and I see my fx5500 and my onboard graphics both listed, and both reporting no issues. But when I right click on desktop and select Screen Resolution, the Display drop-down only lists the onboard graphics.

I only have one monitor, and I had to plug it in to the onboard graphics for installation, because my computer's BIOS and POST never appear on a monitor plugged in to the fx5500 (BIOS doesn't recognize it?). This was never a problem in XP though, it always did the same thing every time there. I installed XP on my onboard graphics, then switched to the card. And when booting, it would just show a blank screen til XP came up.

Is my card too old to be fully recognized? It is pretty ancient, only the 128mb version of the fx5500. I see everyone now using the fx5500 all have 256mb, is the driver different?

I just want to get off the onboard graphics, with its crippling 16mb memory!

My System SpecsSystem Spec
.

08 Mar 2009   #2

Windows 7 RC
 
 

Try downloading forceware 96.85
My System SpecsSystem Spec
08 Mar 2009   #3

Win7 Ultimate x64 on Desktop / Win7 Ultimate x86 on laptop / Win7 x86 Starter on Netbook
 
 

Hi, here's a direct download link for your drivers.

ForceWare Release 95
My System SpecsSystem Spec
.


08 Mar 2009   #4

windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Romulinx2 View Post
Hi, here's a direct download link for your drivers.

ForceWare Release 95
Thats the driver for windows vista, 64 bit. I tried it anyhow and the installation detected that I wasn't running vista, and closed itself. I went back and looked for something closer to what I needed, and found they don't make drivers for an fx5500 for windows 7. There were windows 7 drivers, but only for newer cards. I also tried the forceware 96.85 but for vista 32 bit, and that one at least seemed to complete installation, although it still didn't solve my original problem.

Is there no support for this card, because its just too out of date?
My System SpecsSystem Spec
08 Mar 2009   #5

SEVEN x64
 
 

Hi hotrodhearse.....

you could try & remove the driver completely from the system, reboot & enter in ''safe mode'', then run the driver in ''compatibility mode'' for vista or XP....


if that fails to work, the card may not be supported at all....





SK
My System SpecsSystem Spec
08 Mar 2009   #6

Windows 7 RC
 
 

try to go to the 'have disk' dialog, and find the folder where the driver files where extracted; most probably (C:\NVIDIA), then select nv_disp.dll
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2009   #7

windows 7 64 bit and dual boot Pinguyos
 
 

I am using a geforce fx 5200 128 mb PCI card with no problems. i'm using the Nvidia driver(it installed its self)9.6.8.5,
It runs aero, It might not be top notch but it works.
Can you post your bios options?

Raz
My System SpecsSystem Spec
11 Aug 2009   #8

windows xp on one computer and windows 7 on another
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by razy60 View Post
I am using a geforce fx 5200 128 mb PCI card with no problems. i'm using the Nvidia driver(it installed its self)9.6.8.5,
It runs aero, It might not be top notch but it works.
Can you post your bios options?

Raz


im using the exact same card as u razy but after i install the drivers it boot and all i get is a black screen but if i go to safe mode the drivers are there the device manager sees the card
My System SpecsSystem Spec
13 Aug 2009   #9

windows 7 64 bit and dual boot Pinguyos
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ichey103 View Post
im using the exact same card as u razy but after i install the drivers it boot and all i get is a black screen but if i go to safe mode the drivers are there the device manager sees the card
Hi, Have you set your bios so that the card is being used and not the onboard graphics,

Raz
My System SpecsSystem Spec
14 Aug 2009   #10

windows xp on one computer and windows 7 on another
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by razy60 View Post
Hi, Have you set your bios so that the card is being used and not the onboard graphics,

Raz

all my computers are custom built so there is no on board video. from what i found out the fx5200 is not supported on the windows 7 platform.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Graphics card driver installed, but cant use it??




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Graphics card driver installed, but cant use it??
Thread Forum
Monitors don't display when graphics card is installed Graphic Cards
Installed new graphics card have question Graphic Cards
No sound once Graphics card is installed Graphic Cards
Installed 7, now i cant use my graphics card :( Graphic Cards
Installed a new graphics card + now no image on the screen BSOD Help and Support
i installed my graphics card driver Drivers
OEM installed ATI Graphics Card Version Graphic Cards

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:50 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33