Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.



Windows 7: Black Screen after installing ATI Catalyst Drivers

05 Feb 2010   #1

Microsoft Windows 7 Professional 64-Bit
 
 
Black Screen after installing ATI Catalyst Drivers

Hi, the first time I installed Windows 7 Professional (clean install, not upgrade) and installed the catalyst drivers for my HD5750 video card (http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx?p=Windows 7/windows-7-64bit), everything worked fine. I ended up formatting my hard drive and doing a reinstall though (had a major compatibility issue with Anti-Virus software and Microsoft Office, so decided to format the hard drive and did a reinstall). After doing that, and installing the Catalyst driver, I'm having the following problem:


The install goes fine, the computer restarts, but when it boots up and windows starts, I have a black screen and nothing displays. My monitors' indicators also change from blue to amber (as if there is no computer turned on or connected to them). I've started the computer in safe mode, and the monitors work. I can then uninstall the driver, but then I can't extend my desktop using the standard VGA driver, or get the full resolution of my monitors (1400x900). It's pissing me off!


Somebody please help!! Below is my computer set up:



Case: Thermaltake M9 ATX VI1450BWS
Motherboard: EVGA X58 SLI LE ATX (model 141-BL-E757-TR)
CPU: Intel i7-920 (BX80601920)
Video Card: Sapphire Vapor-X Radeon HD5750 1gb GDDR5 (PCIE 2.0x16)
Memory: Corsair TR3X6G1600C8D (3x2gb - 1600mhz DDR3 - Triple Channel)
Power Supply: BFG 550-Watt ATX (BFGR550WGXPSU)
Operating System: Windows 7 64-bit
Monitor: Dell 19" LCD (SE198WFP) x2
TV Card: Hauppauge WinTV-HVR-1600 TV Tuner (PCI)
Primary SATA HDD: Western Digital WCAV53007608 Caviar Green 500 GB
Secondary SATA HDD: Western Digital WD10000LSRTL Caviar Black 1 TB


Primary SATA DVD: LG-GH22LS40 Internal Double-Layer DVD +-RW/CD-RW Drive
Secondary SATA DVD: LG-WH08LS20K Internal Blu-Ray DVD (BD-R, BD-RE, DVD+R, DVD-RAM)

My System SpecsSystem Spec
.

05 Feb 2010   #2

Windows 7 Ultimate x86-64
 
 

Well, its not your monitor or your card, so is software - the drivers. Can you try a different set of Catalyst drivers?
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2010   #3

SEVEN x64
 
 

Hi there.......try the 8.70 drivers.

do not use ''driver sweeper'' it corrupts GFX driver installs

do not install drivers in ''safe mode'', it simply will not work.


here's what i do with these rubbish drivers.


uninstall GFX driver via ''device manager''..... reboot

head back to desktop & allow windows to generically detect the card (do not install anything) once its detected..... reboot.

head back to the desktop & install the 8.70 Cat version.... reboot.

now upon entering desktop on this run you should be met with Aero & the monitors default res (on both)


this is the best way ive found to install Cat drivers. , if they still wont install we'll look at other possibilities.
My System SpecsSystem Spec
.


06 Feb 2010   #4

Windows 8.1 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by skunksmash View Post
do not use ''driver sweeper'' it corrupts GFX driver installs
Blasphemy! How dare you speak against the great snake oil fix!







Sorry, I just couldn't help myself here as I totally agree
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2010   #5

SEVEN x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by sygnus21 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by skunksmash View Post
do not use ''driver sweeper'' it corrupts GFX driver installs
Blasphemy! How dare you speak against the great snake oil fix!








Sorry, I just couldn't help myself here as I totally agree

lol......

i used to use it religiously, & couldn't understand why every ATI driver would corrupt itself upon install.

apparently driver sweeper enters the registry & deletes needed files for the Cat drivers to work, sure enough i stopped using it & they started installing
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2010   #6

Windows 8.1 Pro
 
 

You can't convince the die harders of that. But this isn't the thread for that argument.
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2010   #7

SEVEN x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by sygnus21 View Post
You can't convince the die harders of that. But this isn't the thread for that argument.
LMAO.... i know what you mean, its like they developed the app themselves


OP..... try out the above & let us know how you get on.
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2010   #8

Windows 8.1 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by skunksmash View Post
LMAO.... i know what you mean, its like they developed the app themselves
LOL

OP - good luck in solving your issue.

Later.
My System SpecsSystem Spec
26 Jun 2012   #9

Windows 7
 
 
Re-emerging problem along with a known solution

I just did a clean install and then installed catalyst 12.4 with the same result.

Solution: boot safe mode, roll back drivers, reboot, install Catalyst SDK along with the new Catalyst drivers, because the SDK includes OpenCL.dll file installations that are necessary.
My System SpecsSystem Spec
09 Dec 2012   #10

windows 7 home premium 64bit
 
 

I had the same issue. The problem was a missing motherboard pci system managment driver. I used Driver Easy to find and install this driver becasue it is free and I did not have a motherboard disk but any driver detection software will work.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Black Screen after installing ATI Catalyst Drivers





Thread Tools



Similar help and support threads for2: Black Screen after installing ATI Catalyst Drivers
Thread Forum
Solved Green screen for videos using AMD Catalyst Legacy 13.1 drivers Graphic Cards
Black Screen after installing Intel VGA Driver Graphic Cards
Black screen after installing graphics drivers Graphic Cards
Black screen upon startup after installing ATI drivers Graphic Cards
After installing black screen Installation & Setup
Black screen after installing GeForce GT220 Graphic Cards
Black Screen after installing win 7 64-bit Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:28 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33