Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Cant get HIS Radeon HD 5870 to work

24 Mar 2010   #1
Bravobet

Windows 7 64bit
 
 
Cant get HIS Radeon HD 5870 to work

Hi I installed windows 7 two day ago and everything has worked fine, but not with the video card. First of all it keeps running its fan at what seems to me like max rpm, witch is annoying in itself, but in addition I cant start any games at all!

It almost seems like windows doesnt recognize the card. Or the motherboard doesnt, I dont know.

What kan the problem be??

Please help!


My System SpecsSystem Spec
24 Mar 2010   #2
zezasu

Windows Seven x64
 
 

Did you install drivers for your graphics cards? Then reboot and install updates and such?

With the graphics card can you connect dvi/vga and see Windows up but at a small resolution like 800x 600 and such?


http://www.sevenforums.com/graphic-c...ndows-7-a.html

10.2 is here Drivers & Support | GAME.AMD.COM for your system exactly.
My System SpecsSystem Spec
24 Mar 2010   #3
Bravobet

Windows 7 64bit
 
 

I have installed the drivers, as I can run windows in 1920x1080 resoloution.
Everything works fine only apart from when one try to start games.
"application errror" is what I get.

I also get an "application error" when I try to configure 3D settings in the ATI catalyst center and video playback.
My System SpecsSystem Spec
24 Mar 2010   #4
ThePizzaMan

Windows 7 Ulitimate Beta 32 Bit, Windows Vista 32 Bit, Ubuntu 9.10 32 Bit
 
 

hm... did you disable the onboard in the bio's
My System SpecsSystem Spec
24 Mar 2010   #5
Bravobet

Windows 7 64bit
 
 

not sure what the onboard is. I`m a bit of a half noob ;P
But Im havent disabled anything in bios
My System SpecsSystem Spec
24 Mar 2010   #6
Thorsen

Win7 Home Premium 64x
 
 

The asus motherboard has an integrated graphics processor (IGP)... I don't know where to change it in the BIOS though.

Edit: the IGP is the onboard graphics that Pizzaman was referring to
My System SpecsSystem Spec
24 Mar 2010   #7
Thorsen

Win7 Home Premium 64x
 
 

Hmm, I dont want to tell you the wrong thing and you mess up your BIOS, I will let someone else handle walking you through the BIOS. I think it is in the Integrated Peripherals section. and there is an IGP on your board: Integrated ATI Radeon™ HD 3200 GPU ASUSTeK Computer Inc.

I hope someone here can see this posting and put in some info...sorry I cant help more
My System SpecsSystem Spec
24 Mar 2010   #8
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

In the bios go to the Advanced tab and under that select Chipset. From there select RS780 Configuration and set "Internal Graphics Mode [UMA] to disabled.

P.S. With this board or any other AMD board with onboard graphics it doesn't make any difference whether it is disabled or not. In fact in that section there is also the Surround view option that when an ATI card is used in conjunction with the onboard HD 3200 (applies to all of them) allows you to use up to four monitors. And yes I have the exact same motherboard and have used the onboard with my 4830 on numerous occasions, with the only thing that happens is I lose 256 MB of my 4 GB of ram when I enable it.

One thing to try and see if it helps, go here,

Drivers & Support | GAME.AMD.COM

select Motherboard/Integrated, then click on Individual Drivers (motherboard/chipset), select your OS and grab the Southbridge driver. Once that is installed then try installing the Cat 10.2 again.
My System SpecsSystem Spec
24 Mar 2010   #9
Bravobet

Windows 7 64bit
 
 

I tried the two things stormy13 suggested with little luck. When disabeling "internal Graphics mode" I just got a black screen, so I had to clear the RTC RAM with the jumper on my motherboard. Furthermore the southbridge driver suggested didnt do the trick either...

But it is true as you (stormy13) say that the system uses the Integrated ATI Radeon™ [COLOR=#0072BC ! important][COLOR=#0072BC ! important]HD[/COLOR][/COLOR] 3200 GPU, and not the graphic card mounted on the PCI Express slot, so the problem seems to be that the motherboard doesnt detect the graphic card for some reason....

Any more suggestions?


And thanks for all the help so far guys!
My System SpecsSystem Spec
24 Mar 2010   #10
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

From the sounds of it you have the monitor connected to the onboard video, even more so when you say you lose all display once the onboard is disabled. If so, might want to connect it to the card instead.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Cant get HIS Radeon HD 5870 to work




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Cant get HIS Radeon HD 5870 to work
Thread Forum
ATI RADEON HD 5870 problem Graphic Cards
GTX 480/ Radeon HD 5870 and my PSU Graphic Cards
ATI Radeon HD 5870 Review Graphic Cards
Dual ATI Radeon 5870 vs ATI Radeon 5970 Graphic Cards
ATi Radeon 5870 1GB DDR5 & W7 Graphic Cards
ATI Radeon HD 5870 Issues Graphic Cards
Radeon HD 5870 in All Its Beauty Graphic Cards

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:46 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App