Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: No audio from rear jack & no hdmi audio

16 Apr 2010   #1

windows 7 home premium
No audio from rear jack & no hdmi audio

hi guys pretty new here so take it easy plz (lol)

i have 2 problems regarding audio.

1. when i upgraded my pc i added a okish motherboard but i wanted sound from my front panel so i took the jumper cap off the prongs for audio but now i have added some desktop speakers and want to plug them into the back of my pc but cannot remember which prongs to put the caps back on anyone any ideas plz.

now the hard one

2. i have a sapphire radeon hd4650 1GB graphics card inserted into my pci-e x16 slot on my motherboard and have a lcd monitor connected on the vga port and a full hd tv/monitor connected via HDMI port to hdmi port1 on tv. the picture is class when i have movies playing or game running but i dont have any sound what so ever. if i want to watch a film i have to connect my tv to my graphics card via the vga port and watch it like that (pointless having it connected via hdmi if i have no sound).

i have been trying since december to get it working but to no avail.

(what i have tried)

i did a fresh install of winxp installed all drivers needed, installed ati drivers from g/c driver cd then installed ati hdmi audio driver from amd site then the realtek hdmi driver and the microsoft uaa driver, and guess what no hdmi audio.

next i formatted and the installed windows vista did the same except the uaa driver as this was not required. and still no sound from hdmi.

lastly i installed windows 7 home premium. installed the latest ati drivers and the ati hdmi driver and still no sound from hdmi.

on all 3 o/s there has been NO option in the sound properties to choose hdmi audio as default. it just does not appear.

no then heres what im thinking does the motherboard need to be hd or should the graphics card be enough.

also i was informed from ati and sapphire support guy that i dont need a dvi dongle to connect hdmi cable to as the graphics card as a hdmi port is on the card itself i should just connect card to tv hdmi to hdmi.

i have no option in my bios to turn on/off hdmi audio (this is what makes me think the motherboard need to be hd).

please help cause im soooooo fed up having to watch my hd movies via the vga cable.

thanks alot for reading and extra thanks for helping.

My System SpecsSystem Spec
16 Apr 2010   #2
not so gray matter

W7 Ult. x64 | OS X

I'm pretty certain that there is a cable that you have to connect from your sound card to your gfx card...

Sound over HDMI from GPU

If you have a Radeon HD 4xxx series or newer it should be setting up your HDMI by itself, though you may need a driver from the website.

Also, check to make sure that when you're hooking up to your TV via HDMI that your sound options have HDMI/S-PDIF as default...
In your sound control, located in the control panel, be sure that the hdmi device is set as the default. The hdmi device choice will be there if you're plugged up to your hdtv.
My System SpecsSystem Spec
16 Apr 2010   #3
squall leonhart

Windows 7

Radeon 4K has an onboard APU for hdmi audio.

using it requires setting it as the default sound output device though.
My System SpecsSystem Spec

17 Apr 2010   #4

windows 7 home premium

the GraphicsCard i have is a Sapphire Radeon HD 4650 HDMI Out 1GB memory board there is no connector on the board to connect to my soundcard. i was told by the support desk that no direct connection is required as it has onboard sound built in and that the hdmi connection will do this.

heres a screenshot of my sound properties showing that there is no option for hdmi to set as default. i have the options to show disabled and disconnected devices checked but still wont show hdmi connection..

in the speaker properties i have checked the AC3 SPDIF & PCM SPDIF and also in my hdtv i have the Digital Audio Out option set to PCM and also tried it with it set to auto but still no sound. if i have the tv plugged in via the vga cable and plug the audio cable from pc to tv i get sound that way but only when i set the tv to vga mode when i set it to hdmi mode theres no sound and nothing changes on my sound properties at all.

Attached Images
No audio from rear jack & no hdmi audio-sound-playback-properties.jpg No audio from rear jack & no hdmi audio-sound-recording-properties.jpg 
My System SpecsSystem Spec

 No audio from rear jack & no hdmi audio

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek ALC889 audio, audio fine on S/PDIF, nothing from rear output
I'm having a strange problem in my HTPC. Audio is coming perfectly fine out from the S/PDIF coaxial output, and it's normally connected only that way to the receiver, but now for other reasons I also need to connect it using a 3.5 mm to a small mixer. So in the sound manager I changed the output to...
Sound & Audio
Realtek HDMI+NVIDIA = no sound+frezze screen using pc rear audio jack
Hi every one i am new at this i might carry on please forgive me if that happens. i am having this Realtek HDMI+NVIDIA =No Sound issue + if i connect back to my rear audio jack with my speakers its fine to listen music but it freeze the screen during game play and gives out a loud buzz sound than...
Sound & Audio
No front Panel audio detected but Rear Audio works on Asus P8H 61-M LX
My front USB slots work and every connector on the rear works fine yet when i plug headphones into the front audio jack and nothing is detected. My Bios are updated to the latest version, i have also tried switching to AC97 but makes no difference. Swapping between HDMI and s/pdif doesn't also...
Sound & Audio
HDMI Sound Works but Audio Jack Doesn't
I built a barebone kit and installed Windows 7 Ultimate 64bit, I installed all the drivers correctly but for some reason Windows keeps detecting the front audio jack as if someone is repeatedly pushing in and out headphones(no pun intended). Audio doesn't work at all through front and back audio...
Sound & Audio
Rear audio jack not working properly
I got a brand new computer. Motherboard is a Gigabyte GA-78LMT-S2P. Operating system is Windows 7 Professional 32-bit. Brought it home, it installed a .net update and restarted and since then, I've had the infamous RealTek pop-up problem. Keeps telling me something is plugged in then unplugged...
Sound & Audio
Can't get Rear Audio jacks to work While cable connected to front jack
I am fairly new with W7 so please excuse my inexperience with this. I have headphones connected to front headphone jack (Dell Inspiron 560 W7 Home 64). I want to have cable connected to rear jack (for speakers in other room). I can't get audio from the rear if anything is connected to the front...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:25.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App