Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: low WEI score for new SSD

17 Nov 2010   #41

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by swarfega View Post
Thanks for that, I ran your suggested test and got:

Attachment 115009

I notice that My ssd is set to PIO mode 4 and DMA disabled. Is that normal?
Attachment 115010
By default, mine shows DMA enabled, Ultra DMA mode 4.

There looks to be something wrong in the IO responce time of your SSD resulting in a penalty factor, and the disk sequential writes look low also. Those scores are way off which is why your average is only 5.9.

It may have to do with DMA but I'm not sure, I havn't tested it with DMA off. I don't have an AHCI setting with my mobo so can't use it. Maybe try a different SATA cable or something.



Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
.

17 Nov 2010   #42

Windows 7 Professional 64-bit
 
 

So would I need to enable the built in admin account to be able to set that dma?
My System SpecsSystem Spec
18 Nov 2010   #43

Windows 7 Professional 64-bit
 
 

Ive managed to resolve this pio mode by swapping the sata cable to another port. Its now using Ultra DMA 6.

Here is the latest hdtune test (note the yellow dots which were missing on my previous test):

Name:  SSD2.PNG
Views: 74
Size:  76.9 KB


My System SpecsSystem Spec
.


19 Nov 2010   #44

 
 

FW 1.24 / Ver 10 RST drivers:

low WEI score for new SSD-hd-ocz-pro-1.24.jpg

With your older controller etc, the performance difference is marginal. I'd say your drive is working well.


My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2010   #45

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by swarfega View Post
Ive managed to resolve this pio mode by swapping the sata cable to another port. Its now using Ultra DMA 6.

Here is the latest hdtune test (note the yellow dots which were missing on my previous test):

Attachment 115201
OH good, that must have been the problem. Are you using port 0 for this or did you move the sata cable to another port number?

I'm sure if you re-ran the winsat disk -drive C: test you would see that the average score is improved where it was low before.
My System SpecsSystem Spec
21 Nov 2010   #46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

Nice catch swarfega.

There is some great information on this thread, thanks to all that contributed.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 low WEI score for new SSD




Thread Tools



Similar help and support threads for2: low WEI score for new SSD
Thread Forum
I don't know why the score is low for the CPU Performance & Maintenance
RAM score Performance & Maintenance
Low RAM score Performance & Maintenance
WEI score Performance & Maintenance
WEI Score is HDD > SSD for me? Performance & Maintenance
is an ssd the only way to get an hdd score above 5.9? Hardware & Devices
How to get whatever WEI score you want. Performance & Maintenance

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:13 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33