Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Problem with External Enclosure


24 Apr 2011   #1

Windows 7 Ultimate SP1 32 bit/Windows 8.1 64bit
 
 
Problem with External Enclosure

My hubby has a new PC running Windows 7 Home Premium 64 bit. His old machine was my old XP machine so I thought I could use that drive in an enclosure for him to use for backup purposes.

Son-in-law got me the enclosure its a Pluscom 3.5 IDE to USB 2.0 Enclosure. I've put the drive in, it's a Western Digital 80 GB one but when connecting to his machine it goes through the process of installing the device drivers but after a time comes up with a box saying it failed and it's not recognised.

In Device Manager it just shows in the USB list as an Unknown Device and I can't see it anywhere, it doesn't show up in Disk Management at all.

Thought I'd try it in my machine which is 32 bit but the same problem although in Device Manager it does actually say it's a Mass Storage Device but it has the yellow mark and I can't see it to do anything with it.

Has anyone got any ideas on what I can try, the drive still has XP installed on it which of course I want to wipe out so he has an empty drive to use for backing up his files.

My System SpecsSystem Spec
.

24 Apr 2011   #2

Windows 7 Ulti. x64
 
 

Joan , I have used Sea Tools by Seagate. Its a bootable dvd that you build from a download. And also I have used Partition Wizard to format the drive that windows couldn't seem to offer the option.
My System SpecsSystem Spec
24 Apr 2011   #3

Win7 Enterprise, Win7 x86 (Ult 7600), Win7 x64 Ult 7600, TechNet RTM on AMD x64 (2.8Ghz)
 
 

Joan,

If it is a WD IDE, is the Jumper on the back of the drive set to Master or only a Single drive.
Double check the ribbon cable to make sure all the pins match up & that pin #1 matches the red line down one side of the ribbon cable.


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
.


24 Apr 2011   #4

Windows 7 Ultimate SP1 32 bit/Windows 8.1 64bit
 
 

Thanks Doc I'll check it when I get a minute and let you know, I do know the instructions mentioned making it Master but as this drive was in a computer and it was the only drive in there I would have presumed it was set to master.

@myzr7 don't know if your suggestion will be needed yet but I'll keep it in mind, I already have Partition Wizard installed on my machine from my dual booting days, thanks for the suggestion.
My System SpecsSystem Spec
24 Apr 2011   #5

Win7 Enterprise, Win7 x86 (Ult 7600), Win7 x64 Ult 7600, TechNet RTM on AMD x64 (2.8Ghz)
 
 

Sometimes Manufacturers set the drives with the jumper set to Cable Select (CS)
My System SpecsSystem Spec
24 Apr 2011   #6

Windows 8.1 Pro RTM x64
 
 

Good point about Cable Select (CS), Jack. For IDE drives (and in many systems these days this will only relate to optical drives), I prefer to explicitly set them to MAster or SLave, depending on their location on the interface cable, regardless of whether CS is supported or not.
My System SpecsSystem Spec
24 Apr 2011   #7

Windows 7 Ultimate SP1 32 bit/Windows 8.1 64bit
 
 

Just waiting for the batteries to charge so I can take a photo but looking at it it does say Cable Select Setting under a box that has numbered blocks in it, will that make a difference ?
My System SpecsSystem Spec
24 Apr 2011   #8

Win7 Enterprise, Win7 x86 (Ult 7600), Win7 x64 Ult 7600, TechNet RTM on AMD x64 (2.8Ghz)
 
 

For the Ext enclosure, it needs to be set to Master or Single drive.
My System SpecsSystem Spec
24 Apr 2011   #9

Windows 7 Ultimate SP1 32 bit/Windows 8.1 64bit
 
 

This may be something I'll have to leave for my son-in-law to do then as I'm not really sure how to do it and I can't get a decent photo to show what it looks like.
My System SpecsSystem Spec
24 Apr 2011   #10

Windows 7 Ultimate SP1 32 bit/Windows 8.1 64bit
 
 

OK these photos are the best I managed they are from my phone.

Name:  Image006.jpg
Views: 4
Size:  73.0 KB

Name:  Image007.jpg
Views: 1
Size:  66.7 KB

Name:  Image008.jpg
Views: 4
Size:  106.8 KB


My System SpecsSystem Spec
Reply

 Problem with External Enclosure




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Problem with External Enclosure
Thread Forum
External HDD enclosure not shutting down Hardware & Devices
Complicated External HD/Enclosure Problem (MBR/MFT? I Have No Idea) Hardware & Devices
External HDD with enclosure question Backup and Restore
External HDD Enclosure Question Hardware & Devices
Win 7 does not recognize 2 TB in external enclosure? Hardware & Devices
External HD Enclosure help? Hardware & Devices
External HDD Enclosure Problem Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:38 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33