Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: XFX 750a SLI - Latest BIOS Update

29 Apr 2011   #1
ZaLiTH

Win 10 x64 Pro x64 / Ubuntu 15.10 x64
 
 
XFX 750a SLI - Latest BIOS Update

Right... So here I am trying to perform miracles with a XFX/NVidia board again. I'm running out of hair to pull out, but I can't afford to get another one right now.

I'm sure the whole world knows that XFX and NVidia aren't buddies anymore, and I know that XFX skimped on the processor TDP ratings to 'save money', but I'm not sure if this problem is a faulty BIOS from XFX or if my chip is failing.. Anybody else still running this board? Perhaps someone can give a second opinion here...

Currently I'm running the v1.6 BIOS, the latest is v1.7. My PC doesn't have any problems with 1.6, I was just trying to see if I could get a Phenom II 740 BE to work on this board. The BIOS flashes without any problems, no errors or warnings or suspicious beeps.. But then the two-digit diagnostic LED on the board goes haywire with 1.7, with 1.6 it shows normal alpha-numeric codes, but on 1.7 the lines are completely mixed up and don't make any legible numbers or letters.

I must admit, other than that, I haven't found any problems.. My 740 BE still didn't work, but I'm not sure if that was also because of the BIOS or not. Has anybody else perhaps tried this BIOS yet...? If not, and you're comfortable with it, could you try it and see? I had no issues flashing back to 1.6 after trying 1.7, so you don't have to worry about being stuck on it if you don't like it...


My System SpecsSystem Spec
.
06 Oct 2011   #2
rangelot

win xp
 
 
Can you help me?

I just flashed my motherboard (xfx 750a sli) to latest version 1.7 and I am having the same problems with the LED. I also think that my SATA devices have been disabled. Only my IDE drives are recognized. I created a support ticket on MOBO site but no response yet. I was wondering if you could send me the 1.6 ISO so I can reflash my system. Thanks.
My System SpecsSystem Spec
07 Oct 2011   #3
ZaLiTH

Win 10 x64 Pro x64 / Ubuntu 15.10 x64
 
 

Well, I found out a few months after I posted this that XFX actually disassociated themselves with Nvidia quite a while back (source).. So unfortunately I suppose this means anyone who's bought an XFX / Nvidia product gets royally screwed.

I don't have the 1.6 BIOS with me at the moment, it's on my home PC and I'm at work.. I'll send it to you when I get home later though.
My System SpecsSystem Spec
.

07 Oct 2011   #4
rangelot

win xp
 
 

That would be fantastic! Just out of curiosity, does 1.6 correct the LED problem and were you using SATA mode and experienced any problems with 1.6?

Once again, thank you very much!!
My System SpecsSystem Spec
07 Oct 2011   #5
ZaLiTH

Win 10 x64 Pro x64 / Ubuntu 15.10 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by rangelot View Post
Just out of curiosity, does 1.6 correct the LED problem and were you using SATA mode and experienced any problems with 1.6?
I'm still running the 1.6 BIOS at the moment with my drives in AHCI mode. I ran it for a couple months in straight SATA mode without any issues before I switched to AHCI.

Honestly, I had endless problems with 1.7... SATA ports and motherboard LED status panel were just the big ones. Even tried 1.5B (took me 3 weeks to find a download for it), and although it has less problems than 1.7, I found my RAM wasn't working too well when overclocked.

Anyway, the 1.6 BIOS ISO is attached, nothing changed from when I originally downloaded it, hope you come right with it.


Attached Files
File Type: zip MD-A72P-7509_16.zip (847.0 KB, 648 views)
My System SpecsSystem Spec
09 Oct 2011   #6
rangelot

win xp
 
 

thanks for the BIOS! I reflashed the system and now the LED's display normal digits, but my SATA drive is still not functioning. All I know is that I was using a SATA config under BIOS ver 1.0 and everything was working find until the other day. Machine was slow to boot up but I didn't notice if the SATA drive was operational or not (just data). So that's when I decided to flash to the latest version. I'm wondering if the drive just went bad and that was causing the lengthy start up. I'll have someone test the drive for me. If by chance I have to switch to ACHI from SATA can you recommend 64-bit drivers for this. I'm going to be reloading the OS (Win7/64) so re-installing is no big deal. My MOBO came with RAID drivers for both 32 and 64 bit. Will these the drivers work for AHCI mode?

Once again, thanks for all the great help.
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2011   #7
leugim

windows 7 professional x64
 
 

You can find all of the bios for xfx 750a (from 1.1 to 1.7) here:
September 2011 Lambert on Tech

Btw sorry to bother everyone with this question, but since the 750a can only support socket am3 95w processors might the phenom II 960t be a possibility, or am i just hoping with this one?? heres a link to it:
Newegg.com - AMD Phenom II X4 960T Zosma 3.0GHz Socket AM3 95W Quad-Core Desktop Processor HD96ZTWFGRBOX

im just wondering. thanx
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2011   #8
ZaLiTH

Win 10 x64 Pro x64 / Ubuntu 15.10 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by leugim View Post
Btw sorry to bother everyone with this question, but since the 750a can only support socket am3 95w processors might the phenom II 960t be a possibility, or am i just hoping with this one?? heres a link to it:
Newegg.com - AMD Phenom II X4 960T Zosma 3.0GHz Socket AM3 95W Quad-Core Desktop Processor HD96ZTWFGRBOX

im just wondering. thanx
According to the CPU support list, it's not supported... Then again, that is an old list, and one that XFX won't ever update again. They're not associated with Nvidia anymore, so they're not updating/supporting Nvidia based products anymore.

Having said that, I do know two people who have got a Phenom II x3 740 working on the 750a, despite it not being on the supported CPU list. I tried, but my board didn't like it.. Your best bet is to Google it and see how many people you can find who have either tried it and got it to work, or tried it and failed. If you do plan on buying one to test, first see if someone else would want it in case it doesn't like your board.
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2011   #9
rubyrubyroo

MS Windows 7 Home Premium SP1 64-bit (Family Pack Lic.) Upgrade
 
 

yeah I had this almost identical problem, as leugim, or everyone here to a degree, and it all amounted to a hardware conflict, can/have you swap out the sata drive with one you know to be functional? I think you said it was just a data drive - not a sys/boot/etc

because if that is the case, reinstall will produce similar outcome.
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2011   #10
leugim

windows 7 professional x64
 
 

thanx. so far in my Google quest ive found 2 successful stories with the phenom II 945, aside from that nothing. apparently no one has tried the 960t despite it being 95w. it would be sweet though because if you unlock the 2 extra cores on it (if available in the bios) it becomes a 6 core cpu. anyways thanx so much for the reply. ill keep looking or maybe just try it for myself and see if it works. regardless ill post on my findings. thanx again.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 XFX 750a SLI - Latest BIOS Update




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Latest update
Is anyone having problems with the latest update, Windows update agent 7.6.7600.320? I keep getting error messages, specifically 80246002 and I can't update windows. I think there must be a problem here. Nothing I do seems to solve the problem.
Windows Updates & Activation
XFX 750a SLI motherboard Bios Updates Needed
Hi, I am having trouble finding the newest stable version of bios uodate for the XFX 750a sli MB. Can anyone help me with this? The support on xfx website is just terrible and they do not offer bios updates. Thanks in advance Tomc3976
Drivers
Problems with Nvidia gpu post BIOS system BIOS update.
Hello all, this is my first time posting here so please forgive any mistakes/oversights. I've just updated my Samsung laptop's system BIOS via their software update program, and my Nvidia GPU (GT 650m DDR3) no longer seems to work. The Nvidia control panel is still there, and it still gives me...
Graphic Cards
BIOS - Incremental updates to latest vrsn or direct update to latest?
Greetings! I have Acer Aspire 5750G. My current BIOS version is 1.07. The latest version is 1.12. There are a few versions in between. Should I do incremental updates and reach 1.12 or should I just go direct to 1.12? Many Thanks!
Drivers
will someone tell me the latest bios for my computer plzzzz...
i have a acer aspire ax1700 u3700. ive searched the website but theres like 4 different websites of ACER. like europe, asia, etc. they all show differnt bios. i am from america but is the europe bios that says its a newer bios better? somebody help me out plzz. im also trying to figure out my...
Drivers
'Coprocessor' on XFX 750a SLI Motherboard
Greetings to all, now that I got my hands on Windows 7, I have a good reason to not only read up but register as well.. :D So far, I haven't had much trouble at all with drivers, had to download a whole bunch when I went from XP to 7 (obviously)... But I'm left with one device in my Device...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:53.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App