Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Help please


25 May 2011   #1

windows 7 home premium 64bit
 
 
Help please

a few days ago i messed around with boot.ini in msconfig and i pressed advanced options and i changed my processor to 1 it was originally 4.. but when i changed it to 1 and rebooted i tried to change it back to 4 but there was no fourth option in my processors please help me... because it bombed my performance... Thanks in advance

My System SpecsSystem Spec
.

25 May 2011   #2

7 Ultimate x64
 
 

Whether set to 1 or 4, it doesn't have an effect on the machine's performance once in Windows. This is only telling the machine what to boot with. If you're obsessive about boot times, then I guess setting to 4 helps.

Right click on Computer, select properties. Click Device Manager and expand Processors. However many cores you have will be listed here. If there's an accurate listing of your cores then Windows sees and uses them.. no matter what setting in the boot config.

If the machine is slow, then it must be due to some other tweak you applied. Is this a fresh install?
My System SpecsSystem Spec
25 May 2011   #3

windows 7 home premium 64bit
 
 

thank you for your response i have another quick question randomly when im browsing the internet or on a game my CPU usage randomly jumps to 100% then goes back down and when im playing a game the cpu usage jumping to 100% causes my games to lag for a short time but this short time makes the games i play almost unplayable i have tried turning the settings to the lowest they can be on the game but it has no effect it just keeps jumping to 100% so if you could please help me with this i would greatly appreciate it.


also a response to what you said no this is not a fresh install i have had this computer for about a year the model is a dell studio xps 16
My System SpecsSystem Spec
.


25 May 2011   #4

Windows 7 Home Premium 64bit sp1
 
 

mine is set to 1 and it is a quadcore i see no real difference

Also there is a little box to the left mark that first then change the processor ,i think you probally missed that part either way 1-4 pc should boot up and run the same
My System SpecsSystem Spec
25 May 2011   #5

7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Warmage007 View Post
thank you for your response i have another quick question randomly when im browsing the internet or on a game my CPU usage randomly jumps to 100% then goes back down and when im playing a game the cpu usage jumping to 100% causes my games to lag for a short time but this short time makes the games i play almost unplayable i have tried turning the settings to the lowest they can be on the game but it has no effect it just keeps jumping to 100% so if you could please help me with this i would greatly appreciate it.


also a response to what you said no this is not a fresh install i have had this computer for about a year the model is a dell studio xps 16
Games are supposed to run the cpu at 100%... same with your graphics card. If you play a game and the cpu and gpu aren't at 100%, that's where you notice problems... problems that are the result of a poorly coded game. The only thing you can do about that is wait for the developer to release a patch.

Without knowing what machine we're dealing with, trouble shooting is going to be difficult. Could you fill in your system specs, in as much detail as you can? Thanks.

Also, what game are we talking about?
My System SpecsSystem Spec
25 May 2011   #6

windows 7 home premium 64bit
 
 

the game im talking about "i put games because it varies between a few games" is dragon saga
it might be the game because its not very well known and not alot of people play it but i randomly have FPS drops on it and my graphics card is pretty good.. heres some of my specs

4.00 GB RAM
Intel(R) Core(TM) I5 CPU M430 @ 2.27GHz

The specs i provided might not be in the right order... but im not that good with computers
Thanks for the responses!
My System SpecsSystem Spec
26 May 2011   #7

7 Ultimate x64
 
 

Hi Warmage007,

Can you jump through a few hoops for me? Thanks, it'll help.

Right click on Computer, select Properties. Click Device Manager, then expand display adapter. What graphics card do you have? Right click on the video card to highlight it, select properties. Click the driver tab and tell me what driver version you're running? Close out of the device manager when you're done.

Click the Windows logo and type, without quotes, "msconfig", then hit enter. Allow it through UAC and click the startup tab. List here everything that has a checkmark.

Has your fps always spiked, or is this recent? What other changes have you made to the machine? Was there any particular tweak guide you read? Something led you to try and enable more cores at boot.. do you still have the link to that page?
My System SpecsSystem Spec
26 May 2011   #8

windows 7 home premium 64bit
 
 

As for my graphics card, i have an ATI Mobility Radeon HD 4670
and the driver... wow its a year old o.o i have never updated the driver
but the version of the driver is 8.692.1.0
and the things i have checked for startup are
Synpactics Pointing Device Driver
IDT PC Audio
Dell Wireless WLAN Card Wireless Network Tray Applet
QuickSet
Microsoft Security Client

And the lagspikes are recent and the changes i made to Boot.ini were because i also play minecraft and someone told me that it does not play well with multicore systems so i set my processor to 1
i did not read a particular tweak guide. again Thanks for the response!
My System SpecsSystem Spec
26 May 2011   #9

7 Ultimate x64
 
 

Update your graphics drivers, then update your DirectX: Latest DX9c Download details: DirectX End-User Runtime Web Installer

Latest redist: Download details: DirectX End-User Runtimes (June 2010)

Do them both. Let's see where we stand after that.

btw... 1920x1080 is asking a lot of this video card.
My System SpecsSystem Spec
26 May 2011   #10

windows 7 home premium 64bit
 
 

i tried updating my drivers and it said i had the latest one "even though i havent updated it in over a year..." and i tried updating my directX and it said no update was needed because i already had the latest version apparently

also about the screen resolution what do you recommend i do about that?
Thanks for the reply (=
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Help please




Thread Tools



Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:14 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33