Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.



Windows 7: 2TB Hard Drive won't work on Marvell 6GB SATA port

08 Jun 2011   #1

Windows 7 Home
 
 
2TB Hard Drive won't work on Marvell 6GB SATA port

Intel Core i7-960 3.20GHz LGA1366 CPU BX80601960
MB Intel BOX DX58OG
PSU Corsair 600W
MEM 4G KST KVR1333D3/4GR x3
EVGA GeForce GTX 560 Ti
Western Digital 500 GB SATA 6.0 GB-s Internal OEM Drive WD5000AAKX
Western Digital 2 TB Caviar Black SATA 6GB/s Internal OEM Drive WD2002FAEX

Just built this machine. Installed Windows 7 on the 500GB drive. Both drives are plugged into the blue SATA 6GB ports on my board. My drivers for these controllers are Marvell 91xx SATA 6G v1.2.0.1002 (Dated 3/7/2011).

The second 2TB drive shows up in BIOS as well as Drive Management in Windows, but it will not be recognized as an accessible drive that can be formatted, partitioned, or anything. I get an error each time I attempt to format or partition through Drive Management.

When I plug the 2TB drive into one of the other (black, Intel) SATA ports, the drive works fine, but in the blue ports it just won’t seem to work. The 500GB drive, however, works perfectly as the boot disk in these ports.

I would be fantastic if I could actually make use of the 6GB SATA ports, it’s part of the reason I purchased this board and these drives together. So far Intel tech support has no answers. Does anyone know what might be going on here? Please help!

Thanks.

My System SpecsSystem Spec
.

08 Jun 2011   #3

W7 Professional x64
 
 

Did you just purchase the drive? Do you have other SATA ports to test it in (friends, etc?)
My System SpecsSystem Spec
.


08 Jun 2011   #4

Windows 7 Home
 
 

Theog, I'm not at home at the moment, but will post a screenshot as soon as I can.

LiquidSnak, all the components listed above are brand new. The drive definitely works in the other SATA ports. It just will not work in either blue 6GB SATA port. These ports do work for the 500GB hard drive that has my OS, however, so the problem is isolated to the 2TB drive in the blue 6GB SATA ports.
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #5

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Welcome to Seven forums Scoy. You have the same model number listed for both drives so I can't check the specs for the 2T drive.
It may be one SATA 6 header is bad, check that the other is operable by pluging in the 500GB drive and see if it works. Swap your data and power cable too.
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #6

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

Marvill don't work any better on a Asus P6X58D-E either. Intel is some what ashamed that they didn't do their job on sata III and went to marvill. Many have posted that they have better speeds using sata II which are Intel. I think Intel will get their xhit together and give us a download for the sata III soon. That would make me happy. Who was the one that said you get what you pay for. Their should of been a big (P/S) if you wait long enough.
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #7

W7 Professional x64
 
 

From what you've said, you have tried the 2TB drive in both ports, and the 500GB drive in both ports that are 6gbps. If that is the case, it sounds like there might be a problem with the drive. Try and get it RMA'd for a replacement, Western Digital is pretty good about that kind of thing.
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #8

Windows 7 Home
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Britton30 View Post
Welcome to Seven forums Scoy. You have the same model number listed for both drives so I can't check the specs for the 2T drive.
It may be one SATA 6 header is bad, check that the other is operable by pluging in the 500GB drive and see if it works. Swap your data and power cable too.
My mistake. The model # on the 2TB drive is WD2002FAEX.

The port works when I plug the 500GB in it, also when I swap cables.
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #9

Windows 7 Home
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by LiquidSnak View Post
From what you've said, you have tried the 2TB drive in both ports, and the 500GB drive in both ports that are 6gbps. If that is the case, it sounds like there might be a problem with the drive. Try and get it RMA'd for a replacement, Western Digital is pretty good about that kind of thing.
When I plug the 2TB drive into one of the other (Intel) ports, it seems to work fine (is recognized, can be formatted, accessed, etc). Do you think there could be something wrong with the drive keeping it from only functioning on a 6GB port? If I can't find a solution this week, I will replace it and see what happens. I am also waiting on Intel Tech support to "recreate" my situation and get back to me.
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #10

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Scoy View Post
I am also waiting on Intel Tech support to "recreate" my situation and get back to me.
Don't hold your breath, you'll die.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 2TB Hard Drive won't work on Marvell 6GB SATA port





Thread Tools



Similar help and support threads for2: 2TB Hard Drive won't work on Marvell 6GB SATA port
Thread Forum
Boot Device on Multi-Port SATA Card Changes When Second Drive Enabled Hardware & Devices
Can I connect a SATA drive to an ESATA port? Hardware & Devices
How do I transfer files from bad sata hard drive to new hard drive Installation & Setup
SATA Port 1 doesn't work on 7 Ultimate 64 Hardware & Devices
Intel or Marvell SATA3 Port? Installation & Setup
SATA drive on IDE port with adapter Hardware & Devices
Marvell 61XX 64bit sata driver don't work (Asus P5Q) Drivers

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:22 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33