Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: USB problems after installing SP1

13 Aug 2011   #1
rgames

Windows 7 x64
 
 
USB problems after installing SP1

I recently installed SP1 on my Win7 x64 system and I am now having trouble with some USB devices, specifically an external USB drive. The drive is a 500 GB Seagate connected via USB. My system is an i7 920 on an ASUS motherboard w/ 24 GB RAM.

I have a backup program that runs every night and backs up to the USB hard drive. I've been using this setup for a couple years on Vista then Win 7 and it was working fine.

After installing SP1, though, some of my other USB devices quit working every time the backup starts. For example, when the backup kicks in, my keyboard might stop working. Or my mouse. Or some other USB device. So I have to unplug the affected device then plug it in again - after that it works fine again. Well, until the next time the backup runs...

It doesn't happen every time the backup runs (maybe 80% of the time) and it's not always the same device(s) that quit working. As I said, sometimes it's the keyboard, sometimes the mouse, sometimes both, etc.

The same problem also occurs sometimes when I plug in my iPod.

As I mentioned, I never had this problem until I installed SP1 so it has something to do with that update.

Are there any known fixes for this issue?

Thanks in advance,

rgames


My System SpecsSystem Spec
.
14 Aug 2011   #2
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

Yes.
This fix works for many: Windows 7 sp1 & USB2 bug.

And that came in response to this thread here: Mouse stopped working after updates!
My System SpecsSystem Spec
14 Aug 2011   #3
rgames

Windows 7 x64
 
 

Thanks - those links led me to an official update at Binary files in some USB drivers are not updated after you install Windows 7 SP1 or Windows Server 2008 R2 SP1

I downloaded the update and ran it and rebooted. Then the computer sat on the "Updating Windows" screen (or whatever it says before it gets to the desktop) for about 30 minutes. Seemed way too long for a 500 kB update...

So I shut it off and re-started, it did the same "Updating Windows" activity but moved on after 30 sec or so, then it seemed to be OK. Time will tell if the update fixed the problem.

A bit disconcerting that the bug fix is buggy...

Thanks again,

rgames
My System SpecsSystem Spec
.

14 Aug 2011   #4
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

Patience is the key in many of these "problematic" updates. It takes quite a while for the program to "move things around". People need to let it run and leave it alone until that hard drive light stops blinking constantly.
My System SpecsSystem Spec
14 Jan 2012   #5
rgames

Windows 7 x64
 
 

Alas, the problem remains...
My System SpecsSystem Spec
15 Jan 2012   #6
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

Well, what we need now is a time machine.
To take us back to August, where you could run System Restore to restore the computer back to a point before you tried the aborted fix, so you could apply the fix again without interrupting it.

Which leads me to wonder if you got impatient and did not let the SP1 update completely install (it takes 30 to 45 minutes) before interrupting that.

You could try this fix: USB Selective Suspend - Turn On or Off to see if this is a more typical USB issue.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 USB problems after installing SP1




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Problems installing DC RAM
Hello! I've got a problem installing my DDR2 PC2-4200 dual channel ram onto my motherboard. ftp://ftp.dell.com/Manuals/all-products/esuprt_desktop/esuprt_optiplex_desktop/optiplex-740_user%27s%20guide_en-us.pdf ^It's the mini tower; all the info you need. the motherboard supports 533-, 667-,...
Hardware & Devices
Installing 64 bit problems
I just built my new PC, and I installed 32 bit windows on it. Now, I want to install 64 over the 32 bit installation. Putting the 64 bit disc (legit copy) into the PC and clicking on setup, or any files on the setup disc, it says "This version is not compatable with the 32 bit version of windows....
Installation & Setup
Problems installing
Ok so i have a Dell inspiron 1520 with a A08 BIOS with Windows XP One day I turn on my laptop to an instant blue screen of death. the error of this bsod is "unmountable_boot_volume" so I decided to go and to wait and buy Windows 7 like I planed. I buy the CDs and start the setup. I get 2...
Installation & Setup
problems installing
I burned the ISO file to a blank DVD disk, and I restart my computer but it goes back to vista, and doesn't prompt the 7 installation screen.. .
Installation & Setup
Problems Installing...
I seem to be having a lot of trouble getting Windows 7 installed on my PC... Let me start by posting the specs of my system. Q6600 CPU Asus P5E motherboard 2x Seagate 7200.11 500GB HDDs 2GB Crucial Ballistix RAM Nvidia 8500gt =
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:24.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App