Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: SLOW boot times (80+s) when 3TB HDD connected (25s without it)


09 Oct 2011   #1

Windows 7 64-bit
 
 
SLOW boot times (80+s) when 3TB HDD connected (25s without it)

I'll spare you the boring parts.

I just built my first computer (and LOVE it! ), and everything is working beautifully...except for one issue that I've partly solved.

I have Windows 7 booting off my SSD. As I mentioned, it takes about 25 seconds to boot (I've seen it as low as 17). That's with my Hitachi 3TB HDD disconnected (boy, did THAT take some time to get narrowed down). Every time, 20 some seconds to boot.

With the Hitachi connected (that is the ONLY difference), it takes about 80 some seconds to boot. I've googled it to no avail. Went to Hitachi's website and they have nothing regarding anything this specific...no drivers either.

There's nothing wrong with the Hitachi. I have stuff on it that I use. Windows recognizes it fine.

So anybody have any ideas? I'd like to think that it's not only me that this is happening to!


My System SpecsSystem Spec
.

09 Oct 2011   #2

Windows 7 64-bit
 
 

Event log WITH 3TB connected:

BootTsVersion 2

BootStartTime 2011-10-08T21:51:47.749600500Z

BootEndTime 2011-10-08T21:54:32.248486100Z

SystemBootInstance 30

UserBootInstance 22

BootTime 86807

MainPathBootTime 69107

BootKernelInitTime 16

BootDriverInitTime 233

BootDevicesInitTime 2307

BootPrefetchInitTime 0

BootPrefetchBytes 0

BootAutoChkTime 0

BootSmssInitTime 64547

BootCriticalServicesInitTime 216

BootUserProfileProcessingTime 162

BootMachineProfileProcessingTime 0

BootExplorerInitTime 876

BootNumStartupApps 1

BootPostBootTime 17700

BootIsRebootAfterInstall false

BootRootCauseStepImprovementBits 0

BootRootCauseGradualImprovementBits 0

BootRootCauseStepDegradationBits 0

BootRootCauseGradualDegradationBits 0

BootIsDegradation false

BootIsStepDegradation false

BootIsGradualDegradation false

BootImprovementDelta 0

BootDegradationDelta 0

BootIsRootCauseIdentified false

OSLoaderDuration 1938

BootPNPInitStartTimeMS 16

BootPNPInitDuration 2329

OtherKernelInitDuration 646

SystemPNPInitStartTimeMS 2962

SystemPNPInitDuration 211

SessionInitStartTimeMS 3187

Session0InitDuration 346

Session1InitDuration 377

SessionInitOtherDuration 63823

WinLogonStartTimeMS 67734

OtherLogonInitActivityDuration 333

UserLogonWaitDuration 6179
My System SpecsSystem Spec
09 Oct 2011   #3

Windows 7 64-bit
 
 

and WITHOUT it connected:

BootTsVersion 2

BootStartTime 2011-10-08T22:11:55.734000400Z

BootEndTime 2011-10-08T22:13:38.862379000Z

SystemBootInstance 31

UserBootInstance 23

BootTime 25055

MainPathBootTime 8555

BootKernelInitTime 16

BootDriverInitTime 358

BootDevicesInitTime 1537

BootPrefetchInitTime 3694

BootPrefetchBytes 417972224

BootAutoChkTime 0

BootSmssInitTime 4758

BootCriticalServicesInitTime 208

BootUserProfileProcessingTime 257

BootMachineProfileProcessingTime 1

BootExplorerInitTime 921

BootNumStartupApps 3

BootPostBootTime 16500

BootIsRebootAfterInstall false

BootRootCauseStepImprovementBits 0

BootRootCauseGradualImprovementBits 0

BootRootCauseStepDegradationBits 0

BootRootCauseGradualDegradationBits 0

BootIsDegradation false

BootIsStepDegradation false

BootIsGradualDegradation false

BootImprovementDelta 0

BootDegradationDelta 0

BootIsRootCauseIdentified false

OSLoaderDuration 1876

BootPNPInitStartTimeMS 16

BootPNPInitDuration 1557

OtherKernelInitDuration 298

SystemPNPInitStartTimeMS 1849

SystemPNPInitDuration 338

SessionInitStartTimeMS 2194

Session0InitDuration 1664

Session1InitDuration 377

SessionInitOtherDuration 2716

WinLogonStartTimeMS 6953

OtherLogonInitActivityDuration 423

UserLogonWaitDuration 5515
My System SpecsSystem Spec
.


09 Oct 2011   #4

Windows 7 64-bit
 
 

side by side screenshot in case that helps (this was the most recent boot...MUCH longer @ 105 seconds)


Attached Thumbnails
SLOW boot times (80+s) when 3TB HDD connected (25s without it)-sidebyside.png  
My System SpecsSystem Spec
03 Nov 2011   #5

Windows 7 Home 64bit
 
 

Don't know whether you're experiencing the same problems as I did, but you might want to read this thread and see whether the solution there works for you.

Slow SSD Boot with long OtherKernelInitDuration delay

Basically, you'll need to move all your data off the Hitachi drive, run a "Clean Command" with Diskpart using these instructions, reboot your machine with the unitialized Hitachi still connected to your SATA port, reformat your drive using Windows Disk Manager, and then move your data back onto the Hitachi.

Disk - Clean and Clean All with Diskpart Command

I had a long SessionInitOtherDuration delay with my setup, too, and it's now been fixed.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 SLOW boot times (80+s) when 3TB HDD connected (25s without it)




Thread Tools



Similar help and support threads for2: SLOW boot times (80+s) when 3TB HDD connected (25s without it)
Thread Forum
Random slow boot times after memory upgrade Performance & Maintenance
SSD boot times slow after 6 months Hardware & Devices
SSD slow boot times Hardware & Devices
Slow Boot Times with a SSD Performance & Maintenance
Slow boot up sometimes, other times fast Performance & Maintenance
Boot time extremely slow when external hd connected Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:04 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33