Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Slow SSD Boot with long OtherKernelInitDuration delay

24 Oct 2011   #51
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

Your Z68 board supports an SSD assist to the hard drive. Do you have that set up?


My System SpecsSystem Spec
.
24 Oct 2011   #52
Raillex

Windows 7 Home 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by essenbe View Post
Your Z68 board supports an SSD assist to the hard drive. Do you have that set up?
No.
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2011   #53
Raillex

Windows 7 Home 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Layback Bear View Post
Just a though, use IDE instead of ACHI and no RAID.
I put the WD drive on the Marvel controller and set it to IDE. Still no dice. Looks like the mere presence of the WD in any SATA port on any controller in any mode is causing the delay.
My System SpecsSystem Spec
.

24 Oct 2011   #54
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2011   #55
Raillex

Windows 7 Home 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by essenbe View Post
I did, and it passed.

I also updated the bios to the latest version, and still the same problem.

Short of putting both drives on the Marvell controller (or doing a fresh Windows install, which I'm not interested in doing at the moment), I think I'm about out of options.
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2011   #56
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

If the SSD runs good alone and the only time you have problems is with both drives attached, it seems to me that there is somthing wrong with the WD drive or the sata controllers on the board.
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2011   #57
Raillex

Windows 7 Home 64bit
 
 

I checked my Diagnostics-Performance logs to see whether getting my SSD properly recognized as the system drive made any difference in boot times. That one change seems to have fixed the OtherKernelInitDuration problem but created another, albeit less time consuming, delay in a metric called SessionInitOtherDuration. My total boot time dropped by six seconds in the exchange.

Anyone care to hazard a guess as to what SessionInitOtherDuration is supposed to be measuring? It increased from 345 to 19358 milliseconds.

-
EventData
BootTsVersion
2
BootStartTime
2011-10-25T00:14:04.624800200Z
BootEndTime
2011-10-25T00:15:59.527641700Z
SystemBootInstance
130
UserBootInstance
124
BootTime
36659
MainPathBootTime
23859
BootKernelInitTime
21
BootDriverInitTime
227
BootDevicesInitTime
1221
BootPrefetchInitTime
0
BootPrefetchBytes
0
BootAutoChkTime
0
BootSmssInitTime
20632
BootCriticalServicesInitTime
290
BootUserProfileProcessingTime
366
BootMachineProfileProcessingTime
0
BootExplorerInitTime
855
BootNumStartupApps
11
BootPostBootTime
12800
BootIsRebootAfterInstall
false
BootRootCauseStepImprovementBits
0
BootRootCauseGradualImprovementBits
0
BootRootCauseStepDegradationBits
0
BootRootCauseGradualDegradationBits
0
BootIsDegradation
false
BootIsStepDegradation
false
BootIsGradualDegradation
false
BootImprovementDelta
0
BootDegradationDelta
0
BootIsRootCauseIdentified
false
OSLoaderDuration
563
BootPNPInitStartTimeMS
21
BootPNPInitDuration
1239
OtherKernelInitDuration
161
SystemPNPInitStartTimeMS
1391
SystemPNPInitDuration
208
SessionInitStartTimeMS
1609
Session0InitDuration
875
Session1InitDuration
398
SessionInitOtherDuration
19358
WinLogonStartTimeMS
22242
OtherLogonInitActivityDuration
396
UserLogonWaitDuration
141
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2011   #58
cluberti

Windows 10 Pro x64
 
 

It measures the time it takes winlogon to start, minus smss.exe start time, minus session 0 and session 1 init time. If you take another trace and look at the Boot Phases graph, you should see what I'm talking about.
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2011   #59
Raillex

Windows 7 Home 64bit
 
 

Uploading the new Boot Trace report to Rapidshare right now. I'm wondering whether this is some sort of logon related delay.
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2011   #60
Raillex

Windows 7 Home 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by cluberti View Post
It measures the time it takes winlogon to start, minus smss.exe start time, minus session 0 and session 1 init time. If you take another trace and look at the Boot Phases graph, you should see what I'm talking about.
Here is my latest Boot Trace report. I don't have the skills necessary to interpret the results, much less formulate an opinion as to what might be causing the high SessionInitOtherDuration reading. Could you help?

https://***************/files/1063463...REGISTRY_1.etl
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Slow SSD Boot with long OtherKernelInitDuration delay




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Long delay during boot on Dell Dimension 9200 with RAID set to SATA ON
History: Two Dell Dimension 9200 Desktops: Machine 1 BIOS set to "SATA ON" and thus benefitting from AHCI Machine 2 BIOS set to "RAID Autodetect / ATA" I want both machines to use "SATA ON" so on Machine 2 have made appropriate change in BIOS and done a clean install of Windows 7 64...
Performance & Maintenance
Slow boot - long OSLoaderDuration
I started having excessively long boot times ~ 4 months ago. Using Event Viewer, I noticed that the OSLoaderDuration went from ~6 seconds to ~63 seconds. I made no hardware changes around this time frame. OS: Windows 7 Professional 64bit CPU: AMD FX8350 RAM: 16 GB Disk: Intel 335 240GB...
Performance & Maintenance
How Can I Fix Long Monitor Startup Delay
My monitor remains in powersaver mode until windows logon screen comes up. This started happening a while ago and i have been putting off asking baout it. I have searched google but have found no answers. I am unable to browse bios or anything and it is really annoying. Primary Monitor (Monitor...
Hardware & Devices
Win 7 x64, Long delay in launching All Applications
Problem solved, caused by Avast 7, fixed by installing latest Avast 7 RC(Beta 7.0.1412) Hi, I am using Windows 7 x64 on a pretty fast machine(2600k, 8GB RAM, GTX580), and suffering from a very weird problem, this problem appears only on a fresh install of Win 7, it was fine on my previous...
Performance & Maintenance
Long Delay Between POST and OS Integration
This is probably an Intel problem but since Intel no longer supports my MoBo, here goes. Intel 82801GH I/O Controller Hub (ICH7DH) SATA Controller in IDE mode. W7, SP1, Home Premium, 32 bit. Plextor DVDR PX-L890A ATA Device. HD and CD-ROM both connected to black connectors on Intel D975XBX2 MoBo....
Hardware & Devices
Incredibly long delay from long on to desktop
I just installed a clean version of Win 7 Pro on my Thinkpad X200. Everything is great except for one small problem: there is a 25-30 second wait between the time i enter my logon pw and the time my desktop appears. This is highly unusual for several reasons. First, it doesn't "appear" as though...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:02.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App