Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Memory problem, I think

24 Nov 2011   #31
debgram1

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by essenbe View Post
How high do you have your CPU overclocked? I know boards are different, but on most 1155 boards 1.3V is only needed at 4.5 or above. I'm running 4.2 with Vcore set at 1.272 and the offset at -.020 so I'm at 1.252V in bios.

4.4 so show I just set my Vcore to auto?


My System SpecsSystem Spec
.
24 Nov 2011   #32
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

auto is probably not enough, but use offset and not manual to adjust the voltage. 1.3 is OK, but you are generally better off with as little vcore as you can run and be stable. The lower the vcore the less heat produced. Test with Prime95 for stability. Here is an article about overclocking your board. It will also explain the terminology of the terms in bios and what they do.
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2011   #33
debgram1

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by essenbe View Post
auto is probably not enough, but use offset and not manual to adjust the voltage. 1.3 is OK, but you are generally better off with as little vcore as you can run and be stable. The lower the vcore the less heat produced. Test with Prime95 for stability. Here is an article about overclocking your board. It will also explain the terminology of the terms in bios and what they do.

I just tried the offset and when I rebooted I got a core error, the voltage went up to 1.80, so I went back in and set it to manual and put the 1.30 back in. I don't have any heat issues the highest has been 36C
My System SpecsSystem Spec
.

27 Nov 2011   #34
Dave76

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by debgram1 View Post
Did you get your RAM at the same time and from the same store?
One kit or two kits? No I didn't get the last 2 sticks at the same time but I got them at the same store, newegg.com, I got the first 2 in March and the second in July or somewhere around there.

Your MemDiag test is showing errors. Yes but it's not showing errors now
Quote   Quote: Originally Posted by debgram1 View Post

Asus forum said to bump it up to 1.55.

I was able to open those .wer files in notepad

Code:
first test
Version=1
EventType=MemDiagV1
EventTime=129665490090145812
Consent=1
UploadTime=129665490090301813
ReportIdentifier=c21d6194-1606-11e1-b6aa-bcaec576ecdb
Response.BucketId=2591664676
Response.BucketTable=5
Response.type=4
Sig[0].Name=Range of memory size
Sig[0].Value=4097
Sig[1].Name=Launch type
Sig[1].Value=Manual
Sig[2].Name=Schedule type
Sig[2].Value=Immediate
Sig[3].Name=Completion type
Sig[3].Value=Fail
Sig[4].Name=Test type
Sig[4].Value=Standard
Sig[5].Name=Failed tests
Sig[5].Value=31
Sig[6].Name=Number of bad pages
Sig[6].Value=60
Sig[7].Name=Test duration in seconds
Sig[7].Value=300
DynamicSig[1].Name=OS Version
DynamicSig[1].Value=6.1.7601.2.1.0.768.3
DynamicSig[2].Name=Locale ID
DynamicSig[2].Value=1033
State[0].Key=Transport.DoneStage1
State[0].Value=1
State[1].Key=DataRequest
State[1].Value=Bucket=-1703302620/nBucketTable=5/nResponse=1/n
FriendlyEventName=Memory test results reported
ConsentKey=MemDiagV1
AppName=Windows Memory Diagnostic
AppPath=C:\Windows\System32\RelPost.exe
ReportDescription=The results of running the Windows Memory Diagnostic were submitted to Microsoft for analysis and product improvement
second test
Version=1
EventType=MemDiagV1
EventTime=129665503502645179
Consent=1
UploadTime=129665503502645179
ReportIdentifier=e18fe13b-1609-11e1-b064-bcaec576ecdb
Response.BucketId=2591704860
Response.BucketTable=5
Response.type=4
Sig[0].Name=Range of memory size
Sig[0].Value=4097
Sig[1].Name=Launch type
Sig[1].Value=Manual
Sig[2].Name=Schedule type
Sig[2].Value=Immediate
Sig[3].Name=Completion type
Sig[3].Value=Fail
Sig[4].Name=Test type
Sig[4].Value=Standard
Sig[5].Name=Failed tests
Sig[5].Value=91
Sig[6].Name=Number of bad pages
Sig[6].Value=80
Sig[7].Name=Test duration in seconds
Sig[7].Value=330
DynamicSig[1].Name=OS Version
DynamicSig[1].Value=6.1.7601.2.1.0.768.3
DynamicSig[2].Name=Locale ID
DynamicSig[2].Value=1033
State[0].Key=Transport.DoneStage1
State[0].Value=1
State[1].Key=DataRequest
State[1].Value=Bucket=-1703262436/nBucketTable=5/nResponse=1/n
FriendlyEventName=Memory test results reported
ConsentKey=MemDiagV1
AppName=Windows Memory Diagnostic
AppPath=C:\Windows\System32\RelPost.exe
ReportDescription=The results of running the Windows Memory Diagnostic were submitted to Microsoft for analysis and product improvement
third test
Version=1
EventType=MemDiagV1
EventTime=129665533004604948
Consent=1
UploadTime=129665533004760948
ReportIdentifier=c0040f94-1610-11e1-b60e-bcaec576ecdb
Response.BucketId=79261410
Response.BucketTable=5
Response.type=4
Sig[0].Name=Range of memory size
Sig[0].Value=4097
Sig[1].Name=Launch type
Sig[1].Value=Manual
Sig[2].Name=Schedule type
Sig[2].Value=Immediate
Sig[3].Name=Completion type
Sig[3].Value=Pass
Sig[4].Name=Test type
Sig[4].Value=Standard
Sig[5].Name=Failed tests
Sig[5].Value=0
Sig[6].Name=Number of bad pages
Sig[6].Value=0
Sig[7].Name=Test duration in seconds
Sig[7].Value=300
DynamicSig[1].Name=OS Version
DynamicSig[1].Value=6.1.7601.2.1.0.768.3
DynamicSig[2].Name=Locale ID
DynamicSig[2].Value=1033
State[0].Key=Transport.DoneStage1
State[0].Value=1
FriendlyEventName=Memory test results reported
ConsentKey=MemDiagV1
AppName=Windows Memory Diagnostic
AppPath=C:\Windows\System32\RelPost.exe
ReportDescription=The results of running the Windows Memory Diagnostic were submitted to Microsoft for analysis and product improvement
Run Memtest86+, it is a much better RAM test.


When you run memtest86+ you are looking for bad RAM cards, bad motherboard slots, so you need to follow the testing procedure in the tutorial.
Run the first memtest86+ test with all four RAM cards installed, if you get errors stop the test and then follow the procedure in the tutorial.
Sometimes errors from these tests can be corrected by adjusting the settings.
If you get any errors on any set of tests, you can stop the test and move to the next step. I ran memtest for 6 passes and no errors

RAM - Test with Memtest86+

Have you been checking your temperatures? I always keep track of temps, runs at 34 C or 35C
Use Real Temp , to check the CPU temps when at idle, under load and/or testing.
Let us know the minimum and maximum temps you get.

This is very important, with four RAM cards or 4GB RAM or more you may need to bump the integrated memory controller voltage. My cpu voltage is 1.30, Ram 1.55, but I didn't see a cpu integrated memory controller or is that the RAM one? I did bump the cpu and ram to these temps listed here.
Go to your BIOS and tell us what the CPU and the CPU integrated memory controller voltages are.
The Integrated Memory Controller voltage for your motherboard is VCCIO.
Check for this in your BIOS, should be in the same place as the CPU and RAM voltages.
Let us know what the VCCIO voltage is.

Is the RAM you bought in July the exact same manufacturer, model, part number, timings and frequency as the RAM you got in March?
Post the CPUZ snips of the SPD tab, one snip for the RAM you bought in March and one snip for the RAM you bought in July.

As mentioned, CPU voltage seems high, be very careful when adjusting any voltage.
Too high a voltage can damage your components, CPU, RAM, etc.

Are you having any restart or crash issues now?
My System SpecsSystem Spec
27 Nov 2011   #35
debgram1

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

I went and set my cpu voltage to 1.28. The VCCIO I have set at 1.19375 but were the first line I guess that means the cpu itself has it at 1.212V

http://www.fileden.com/files/2006/5/26/37340//slot1.jpg
http://www.fileden.com/files/2006/5/26/37340//slot3.jpg


I haven't had any crashes or restarts. Like I said the only time I have that restart, shut off, restart is when I try to set the one timing from 8 to 7




Quote   Quote: Originally Posted by Dave76 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by debgram1 View Post
Did you get your RAM at the same time and from the same store?
One kit or two kits? No I didn't get the last 2 sticks at the same time but I got them at the same store, newegg.com, I got the first 2 in March and the second in July or somewhere around there.

Your MemDiag test is showing errors. Yes but it's not showing errors now
Quote   Quote: Originally Posted by debgram1 View Post

Asus forum said to bump it up to 1.55.

I was able to open those .wer files in notepad

Code:
first test
Version=1
EventType=MemDiagV1
EventTime=129665490090145812
Consent=1
UploadTime=129665490090301813
ReportIdentifier=c21d6194-1606-11e1-b6aa-bcaec576ecdb
Response.BucketId=2591664676
Response.BucketTable=5
Response.type=4
Sig[0].Name=Range of memory size
Sig[0].Value=4097
Sig[1].Name=Launch type
Sig[1].Value=Manual
Sig[2].Name=Schedule type
Sig[2].Value=Immediate
Sig[3].Name=Completion type
Sig[3].Value=Fail
Sig[4].Name=Test type
Sig[4].Value=Standard
Sig[5].Name=Failed tests
Sig[5].Value=31
Sig[6].Name=Number of bad pages
Sig[6].Value=60
Sig[7].Name=Test duration in seconds
Sig[7].Value=300
DynamicSig[1].Name=OS Version
DynamicSig[1].Value=6.1.7601.2.1.0.768.3
DynamicSig[2].Name=Locale ID
DynamicSig[2].Value=1033
State[0].Key=Transport.DoneStage1
State[0].Value=1
State[1].Key=DataRequest
State[1].Value=Bucket=-1703302620/nBucketTable=5/nResponse=1/n
FriendlyEventName=Memory test results reported
ConsentKey=MemDiagV1
AppName=Windows Memory Diagnostic
AppPath=C:\Windows\System32\RelPost.exe
ReportDescription=The results of running the Windows Memory Diagnostic were submitted to Microsoft for analysis and product improvement
second test
Version=1
EventType=MemDiagV1
EventTime=129665503502645179
Consent=1
UploadTime=129665503502645179
ReportIdentifier=e18fe13b-1609-11e1-b064-bcaec576ecdb
Response.BucketId=2591704860
Response.BucketTable=5
Response.type=4
Sig[0].Name=Range of memory size
Sig[0].Value=4097
Sig[1].Name=Launch type
Sig[1].Value=Manual
Sig[2].Name=Schedule type
Sig[2].Value=Immediate
Sig[3].Name=Completion type
Sig[3].Value=Fail
Sig[4].Name=Test type
Sig[4].Value=Standard
Sig[5].Name=Failed tests
Sig[5].Value=91
Sig[6].Name=Number of bad pages
Sig[6].Value=80
Sig[7].Name=Test duration in seconds
Sig[7].Value=330
DynamicSig[1].Name=OS Version
DynamicSig[1].Value=6.1.7601.2.1.0.768.3
DynamicSig[2].Name=Locale ID
DynamicSig[2].Value=1033
State[0].Key=Transport.DoneStage1
State[0].Value=1
State[1].Key=DataRequest
State[1].Value=Bucket=-1703262436/nBucketTable=5/nResponse=1/n
FriendlyEventName=Memory test results reported
ConsentKey=MemDiagV1
AppName=Windows Memory Diagnostic
AppPath=C:\Windows\System32\RelPost.exe
ReportDescription=The results of running the Windows Memory Diagnostic were submitted to Microsoft for analysis and product improvement
third test
Version=1
EventType=MemDiagV1
EventTime=129665533004604948
Consent=1
UploadTime=129665533004760948
ReportIdentifier=c0040f94-1610-11e1-b60e-bcaec576ecdb
Response.BucketId=79261410
Response.BucketTable=5
Response.type=4
Sig[0].Name=Range of memory size
Sig[0].Value=4097
Sig[1].Name=Launch type
Sig[1].Value=Manual
Sig[2].Name=Schedule type
Sig[2].Value=Immediate
Sig[3].Name=Completion type
Sig[3].Value=Pass
Sig[4].Name=Test type
Sig[4].Value=Standard
Sig[5].Name=Failed tests
Sig[5].Value=0
Sig[6].Name=Number of bad pages
Sig[6].Value=0
Sig[7].Name=Test duration in seconds
Sig[7].Value=300
DynamicSig[1].Name=OS Version
DynamicSig[1].Value=6.1.7601.2.1.0.768.3
DynamicSig[2].Name=Locale ID
DynamicSig[2].Value=1033
State[0].Key=Transport.DoneStage1
State[0].Value=1
FriendlyEventName=Memory test results reported
ConsentKey=MemDiagV1
AppName=Windows Memory Diagnostic
AppPath=C:\Windows\System32\RelPost.exe
ReportDescription=The results of running the Windows Memory Diagnostic were submitted to Microsoft for analysis and product improvement
Run Memtest86+, it is a much better RAM test.


When you run memtest86+ you are looking for bad RAM cards, bad motherboard slots, so you need to follow the testing procedure in the tutorial.
Run the first memtest86+ test with all four RAM cards installed, if you get errors stop the test and then follow the procedure in the tutorial.
Sometimes errors from these tests can be corrected by adjusting the settings.
If you get any errors on any set of tests, you can stop the test and move to the next step. I ran memtest for 6 passes and no errors

RAM - Test with Memtest86+

Have you been checking your temperatures? I always keep track of temps, runs at 34 C or 35C
Use Real Temp , to check the CPU temps when at idle, under load and/or testing.
Let us know the minimum and maximum temps you get.

This is very important, with four RAM cards or 4GB RAM or more you may need to bump the integrated memory controller voltage. My cpu voltage is 1.30, Ram 1.55, but I didn't see a cpu integrated memory controller or is that the RAM one? I did bump the cpu and ram to these temps listed here.
Go to your BIOS and tell us what the CPU and the CPU integrated memory controller voltages are.
The Integrated Memory Controller voltage for your motherboard is VCCIO.
Check for this in your BIOS, should be in the same place as the CPU and RAM voltages.
Let us know what the VCCIO voltage is.

Is the RAM you bought in July the exact same manufacturer, model, part number, timings and frequency as the RAM you got in March?
Post the CPUZ snips of the SPD tab, one snip for the RAM you bought in March and one snip for the RAM you bought in July.

As mentioned, CPU voltage seems high, be very careful when adjusting any voltage.
Too high a voltage can damage your components, CPU, RAM, etc.

Are you having any restart or crash issues now?
My System SpecsSystem Spec
27 Nov 2011   #36
Ivan the SoSo

windows 10 pro 64 bit
 
 

Overclocking/timing is not guaranteed....You will either have to live with the setting that work or change out your ram.....
My System SpecsSystem Spec
28 Nov 2011   #37
Dave76

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by debgram1 View Post
I went and set my cpu voltage to 1.28. The VCCIO I have set at 1.19375 but were the first line I guess that means the cpu itself has it at 1.212V

http://www.fileden.com/files/2006/5/26/37340//slot1.jpg
http://www.fileden.com/files/2006/5/26/37340//slot3.jpg


I haven't had any crashes or restarts. Like I said the only time I have that restart, shut off, restart is when I try to set the one timing from 8 to 7
I can't open any of your links, can you post them here using the 'Paperclip' in the reply box?
Or the first point in the 'Information' box
Quote:
For how to upload a screenshot or file, read here
With Vcore at 1.28v and VCCIO 1.194V, you adjusted your timings and it's stable.
You can use what you have now or lower the voltages (one at a time) a little until you get a crash, then bump it up a notch. If it's stable, you're good.
Best to get the voltages as low as possible.
I would hope you can get the VCCIO down to 1.5 1.15 to 1.7 1.17v, with DRAM at 1.55v.

EDIT: Typo
The last line above should be:
I would hope you can get the VCCIO down to 1.15 to 1.17v, with DRAM at 1.55v.
My System SpecsSystem Spec
28 Nov 2011   #38
debgram1

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

okay here are the 3 screenshots


Quote   Quote: Originally Posted by Dave76 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by debgram1 View Post
I went and set my cpu voltage to 1.28. The VCCIO I have set at 1.19375 but were the first line I guess that means the cpu itself has it at 1.212V

http://www.fileden.com/files/2006/5/26/37340//slot1.jpg
http://www.fileden.com/files/2006/5/26/37340//slot3.jpg


I haven't had any crashes or restarts. Like I said the only time I have that restart, shut off, restart is when I try to set the one timing from 8 to 7
I can't open any of your links, can you post them here using the 'Paperclip' in the reply box?
Or the first point in the 'Information' box
Quote:
For how to upload a screenshot or file, read here
With Vcore at 1.28v and VCCIO 1.194V, you adjusted your timings and it's stable.
You can use what you have now or lower the voltages (one at a time) a little until you get a crash, then bump it up a notch. If it's stable, you're good.
Best to get the voltages as low as possible.
I would hope you can get the VCCIO down to 1.5 to 1.7v, with DRAM at 1.55v.


Attached Images
Memory problem, I think-slot1.jpg Memory problem, I think-slot3.jpg Memory problem, I think-slot4.jpg 
My System SpecsSystem Spec
29 Nov 2011   #39
Dave76

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

Please see the correction in my last post, VCCIO voltage should be 1.15 to 1.17v or even less.
The standard default is 1.10v, I would try it at 1.150v and see if it will run stable.

Just leave your RAM timings at 8-8-7-24, you won't notice the difference.

CPUZ SPD tabs look good for all your RAM, shouldn't be any problems.

If you feel like the issue is resolved, you can mark it 'Solved'.
My System SpecsSystem Spec
29 Nov 2011   #40
debgram1

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Dave76 View Post
Please see the correction in my last post, VCCIO voltage should be 1.15 to 1.17v or even less.
The standard default is 1.10v, I would try it at 1.150v and see if it will run stable.

Just leave your RAM timings at 8-8-7-24, you won't notice the difference.

CPUZ SPD tabs look good for all your RAM, shouldn't be any problems.

If you feel like the issue is resolved, you can mark it 'Solved'.
I lowered my ram voltage to 1.53. I will change the VCCIO to 1.15. I'm still getting the blue screen and I'm wondering if it might be my hard drive. I had the same problem a few weeks ago where it wouldn't boot and in the repair mode my os wasn't even listed, it couldn't find a os or boot file. Would a bad ram slot do that or the hard drive?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Memory problem, I think




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
memory problem
i have 64bit windows 7 and it shows that only 3.68gb is usable from 4gb can anyone help
Performance & Maintenance
Memory problem?
I am currently running windows 7 ultimate x64. My PC has been running very slowly. I opened my task manager and at idle my cpu is running at about 25% (which seems ok), I have 4GB on memory installed. Physical memory usage at idle shows almost 4GB exactly. Could this be why my PC is running...
Performance & Maintenance
problem with the memory
hi i use windows 7 ultimate version on 32 bit and 2gig RAM..my problem is when i open facebook chat..it is very slow..and if video chat in msn it even hangs..pls let me know how to rectify the problem..i use sonyhandy cam as web cam.. thanks
General Discussion
Memory problem
I got a 2x2gb XMS2 DDR2 1066mhz memory in MSI 770T-C45 board The memory is only working on 800mhz so I changed FSB/Dram in bios from auto to 1:2.66, and then it shows 1066 in BIOS. Then when I restart it says CMOS checksum bad Press F1 to Run setup Press F2 to load default values.. etc. and...
Hardware & Devices
Memory Problem
Hey guyz, I just turned on my laptop and it's running really crappy and slow. When I went to computer properties, I noticed that out of my 4.0 GB of RAM, only 256 MB is usable... Is this the reason why my laptop is acting like this and why? I've ran my Windows Memory Diagnostic tool but no...
Hardware & Devices
Memory Problem
Once again didn't know where to post. I was ready to render a video in Sony Vegas but it kept telling me that the system memory is too low. I put the Dynamic RAM to 0, and tried again and got the same message. I thought it was just vegas until a message popped up that told me to "close the...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:19.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App