Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Speedlink Medusa 5.1 USB Headphones

07 Aug 2009   #1
ro2

Windows 7 RTM x32
 
 
Speedlink Medusa 5.1 USB Headphones

Just tried a pair of Speedlink Medusa 5.1 Headphones with Windows 7. They work for about 10-20 seconds and then the machine blue screens.

Hopefully someone from Speedlink will spot this and sort out some drivers


My System SpecsSystem Spec
.
08 Aug 2009   #2
Michael Marmor

Windows 7 RC
 
 

Hello,

I got nearly the same problem. Therefore i'm looking for a solution.

Headset: Speedlink Medusa 5.1 USB - Mobile Edition
SPEEDLINK / Products / PC Accessories / Headphones & Microphones / Headsets / Medusa 5.1 Mobile

After inserting the USB into the slot Windows 7 started to get the
drivers from the windows site. It worked but you can only use 2-channel
sound although it is an 5.1 channel device.
Afterwards i started to click my way to the "device management". There I
updated the drivers by telling Windows where the Speedlink drivers are. It installed them and asked me for an restart.
After restarting Windows I got an bluescreen everytime I inserted the device.

Are there alternative drivers?


Thanks,
Michael
My System SpecsSystem Spec
08 Aug 2009   #3
ro2

Windows 7 RTM x32
 
 

That's the pair I have too. What AV are you using? I had AVG free and I uninstalled it. If I use Windows Media Player it still blue screens, but if I use Winamp or VLC player it can work for 20 minutes before it blue screens.

I also get two different errors MEMORY_MANAGEMENT and IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL.
My System SpecsSystem Spec
.

08 Aug 2009   #4
Michael Marmor

Windows 7 RC
 
 

I am using the Kaspersky 8 prototyp package, that you can use for free.

I think the bluescreens occur because of the C-Media drivers from Speedlink!
Seem that they are not compatible. It's also not possible to install the Speedlink-package "sl-8794_sl8795".

I just uninstalled the drivers and used the Windows-7 driver. After that the Headset worked, BUT only "2 channel"

Want to play with 5.1!!!
My System SpecsSystem Spec
08 Aug 2009   #5
ro2

Windows 7 RTM x32
 
 

Just tried that, no blue screens with the Microsoft drivers

Go into the Control Panel - Hardware and Sound - Manage Audio Devices, then highlight your USB Audio speakers and click Configure. Mine lists it as 7.1 Surround. If I do a test, 6 of the 8 speakers work. No way to change it from 7.1 to 5.1 though.
My System SpecsSystem Spec
08 Aug 2009   #6
Michael Marmor

Windows 7 RC
 
 

Yes.

I bought an 7.1 headset too... ! There is no option to set it as 5.1!
Hmmm.... 7.1 with 2 "damaged" speakers or 2-channel stereo?
.
..
I think I will take the first option.


We should write an Email to Speedlink or/and Microsoft because of that bug an that not compatible software.

What do you think?
My System SpecsSystem Spec
08 Aug 2009   #7
ro2

Windows 7 RTM x32
 
 

I think it'd be quicker buying 7.1 headphones! I'll send an email to Speedlink support.
My System SpecsSystem Spec
24 Aug 2009   #8
hazakis

Win 7
 
 

Hi there. I have the same problem. With the windows 7 driver, aparantly works just fine. But its only 2 channel.With the official driver, e get blue screens all the way. I already wrote a e-mail to speed link support. i'm waiting for the answer. I hope they can develop a new driver for windows 7. Sorry for may bad english, im from Portugal.
My System SpecsSystem Spec
16 Nov 2009   #9
BMN

Windows
 
 

Hello from France,
i've got the same issue with my medusa 5.1: working with 2CH with the windows7 driver and crash with the speedlink driver. Did you have some news from speedlink about this problem ?
My System SpecsSystem Spec
17 Nov 2009   #10
ro2

Windows 7 RTM x32
 
 

Best option is to uninstall the Speedlink software and use the Windows drivers instead.

Speedlink don't have Windows 7 drivers for it on their site yet. They do have Windows 7 drivers for the 'Medusa NX USB 5.1 Gaming Headset' now.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Speedlink Medusa 5.1 USB Headphones




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
cant use headphones with computer, pretty sure its not the headphones.
Hello all, I'm having a problem with my turtle beach x12's, and just headphones in general in my computer. i got turtle beach headphones quite a while ago, and i haven't needed to use the mic until now. before i have tried using it, but it has never worked. i dismissed it as a problem with the...
Sound & Audio
WiFi connectivity issues with Thomson speedlink 585v7
Its been two years since i got my internet connection and the thomson speedlink 585v7 came free with the package, although i don't know how good this device is. I recently purchased a new xbox which is kept in the living room. Here are a few details which may help you - The router is kept in...
Network & Sharing
headphones help
under the playback devices, it is missing a headphones icon, therefore I can not connect my headphone to my toshiba laptop. please help on how to get back the headphones icon. Thank you. even after i right click and select Show Hidden Devices and Show Disconnected Devices. and check on the...
Sound & Audio
Two headphones different sound for each headphones?
Hello, In my computer i had plugged in two headphones. One is for my brother, and one is for me. So sometimes we used to hear speeches,music etc... at same time. But sometimes i could feel to play football games. And its sounds will be disturbance for him. So any solution for this?
Sound & Audio
Speedlink USB Red Lightning Racing Wheel Wont Install
I have a few days off work, so why not enjoy the time on my new pc. I installed a few racing games and installed my USB steering wheel SPEEDLINK / Products / Gaming Accessories / PC Gaming / Racing Wheels but it wont install. I have downloaded the top link (Operating system: Win 98 / Win ME /...
Hardware & Devices
headphones
when i plug my headphones into the green mini jack at the front panel of my pc there is no sound coming out of them. i have tried all possible combinations and settings in my Realtek Audio Manager but to no avail. when i had windows xp this was not a problem. any help is appreciated.
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 22:40.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App