Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Brand new 1.5TB Extension not recognised - cannot "initialise"

28 Dec 2011   #41
severussnape11

windows 64
 
 

i think its time to call seagate and starting bitching!


My System SpecsSystem Spec
.
28 Dec 2011   #42
jumanji

Windows 7 Home Premium 32 bit
 
 

Ok. Can you now put out the screenshot as to how it appears now in the Disk Management?

Someone else may break his head and try to crack the nut. (Since now it appears to be different from what it was earlier may be someone else can see some light at the end of the tunnel.)

Did you use the HP format tool?
My System SpecsSystem Spec
28 Dec 2011   #43
severussnape11

windows 64
 
 

yeah, used the formatting tool to make it NFTS or whatever it is, but it doesnt appear to have worked.

by the way, how long should the HP format tool usually take? theres a decent chance i may have done something wrong
My System SpecsSystem Spec
.

28 Dec 2011   #44
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

I think you have a botched drive. You should be able to plug it in to any XP and forward PC, get a 'Installing driver' icon for a few seconds, then a 'Your device is ready to use' message.
It may be time to check with Seagate.
My System SpecsSystem Spec
28 Dec 2011   #45
jumanji

Windows 7 Home Premium 32 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by severussnape11 View Post
yeah, used the formatting tool to make it NFTS or whatever it is, but it doesnt appear to have worked.

by the way, how long should the HP format tool usually take? theres a decent chance i may have done something wrong
A quick format shouldn't take more than a minute or two. The primary reason why I wanted you to use the HP tool for formatting is that it will only show the USB devices to be formatted and not any internal drive.

I presume it did show your external drive. I cannot decipher why it did not format but from your post I infer it did some changes. It could have deleted all the four partitions and made it unallocated. Reason why I wanted to see the screenshot of Disk Management. It could also give a clue whether there is any possibility of bringing it to life. There are many wiser heads here.

There is another thread running here where the OP lost his drive all of a sudden with the same I/O error. Do keep tracking it.

Is it not possible for you/your friend to return the drive to the vendor and get back a refund? ( I hope you had not thrown away the packing.)
My System SpecsSystem Spec
28 Dec 2011   #46
Qdos

 

Quote   Quote: Originally Posted by severussnape11 View Post
14.4 gb - other - primary - none
100 mb - unformatted - primary - active
223.9 gb - unformatted - primary - none
1158.7 gb - unallocated - logical - none

basically there are multiple options for each detail for each portion - what should i do?
If a store sold me an RMA'd & refurbished drive, or a previously used drive, as new stock then personally I'm afraid that I'd "take a piece out of them" and use data already on the drive to prove that they'd acted improperly.

As things stand those partitions could have been created by an operating system other than Windows. For all you know there could be infections in files which are on those partitions.

Personally I'd try and find some previous identifiable user data, and store/screenshot it so that you can go back to your vending source and prove they have sold you a used drive; and I'd also check the warranty online with Seagate.

Warranty and Returns | Seagate
My System SpecsSystem Spec
03 Jan 2012   #47
severussnape11

windows 64
 
 

hey guys thanks

i went back to dicksmith today which is the retailer that sold the drive, and after extensive negotiating, was offered a refund/exchange. they were being super stubborn as well, continually demonstrating how it worked on all the in store computers. when he finally agreed though, he insisted he wouldnt be able to do the same thing again if i had a problem with another drive.

so im really not sure what to do. he kept telling me it must be an issue with my laptop, and to update my drivers. im not sure what this means (but didnt say so at the time).

can anyone shed some light as to what i should do now (if i want a working hard drive)

thanks!!
My System SpecsSystem Spec
03 Jan 2012   #48
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Correction to my previous, I think you must have a borked computer.
My System SpecsSystem Spec
03 Jan 2012   #49
severussnape11

windows 64
 
 

well thats disappointing!

ive never gone to a computer-fix-it-shop before, but are you saying its time now??

My System SpecsSystem Spec
03 Jan 2012   #50
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

It could be, Do all other USB devices work in any port on this computer?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Brand new 1.5TB Extension not recognised - cannot "initialise"




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Add "open with" context menu to URL extension
How would i go about adding the "open with" option in the context menu for URL extensions? I use 3 different browsers since some do things better than others, and id like more of an option when opening a link I've placed on my desktop other than always using the default browser. So I'd like to be...
Customization
Help: Repeated "USB Device Not Recognised"
My HTPC is repeatedly showing a "USB Device Not Recognised" from the system tray around every 45 seconds. It is accompanied by the USB with duh-duh sound that usually happens when you plug in a new device (low note followed by high note). It doesn't always happen all of the time but it does...
Hardware & Devices
"AC adaptor currentlly connected is not recognised"
I've been getting this message recently, but my power button shows that the laptop is plugged in. I have no idea why it isn't recognizing it, but when it's plugged in and not recognized, it really cuts down on my laptop's performance. Oh, and it isn't a typo with the two "L"s, it really shows up...
BSOD Help and Support
Starting "google chrome" without an 'exe' extension?
my computers at school are running internet explorer 8, as they are running windows XP It is horrifically slow Last semester i was using portable apps to launch chrome, but now they have blocked our access to use exe files? Is there any way to get Google chrome or any other internet...
Software
How to uninstall this "Mozilla Firefox" Extension"?
Hello! I solved many problems regarding PC, posting this forum. So i think this time you can help me. I use "Firefox 3.6.10" i installed "Java run time environment 6.0.20" my PC. After few weeks left in installing i updated it to 6.0.21" now Firefox has both extension. So how do i uninstall old...
Browsers & Mail


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:40.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App