Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: ASUS M4A89GTD/PRO USB3.0 motherboard reboots randomly.


26 Jan 2012   #1

Windows 7 Professional x64
 
 
ASUS M4A89GTD/PRO USB3.0 motherboard reboots randomly.

Hi,
Specs:
Windows 7 Pro x64
ASUS M4A89GTD/PRO USB3.0
AMD PhenomII x6 1075T
2x WD Caviar blue 250Gg HDD in RAID 0
EVGA NVIDIA GTS 450
8Gb DDR3 1600 G.Skill Ripjaws (4x 2Gb sticks)

My ASUS motherboard will just reboot, or freeze. It happens during BIOS, Booting/installing windows, and when booted from a Linux live flashdrive. I updated the BIOS, it still has the problem. I had my RAM replaced when the old sticks when out back in December, I've been having problems since then. Is it possible the old RAM could have screwed over my motherboard too?
I have heard some say it helps to take the ASUS Q-shield off because it causes a short on the motherboard, but I tried that too.

The board is still covered under warranty, I should be able to get a replacement if it turns out the board is bad.

Any suggestions?


My System SpecsSystem Spec
.

26 Jan 2012   #2

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

Sorry you are having problems.

Do you get any diagnostic beeps when powering up?

Did you reset bios to factory default?

What if you remove the motherboard from the case and boot up?

When you booted up with Linux, did you remove SATA cables to HD and optical drive?

Is your power supply sufficient?
My System SpecsSystem Spec
26 Jan 2012   #3

Windows 7 Professional x64
 
 

The MemOK led will (sometimes) flash a few times, then the board beeps once and the BIOS starts loading. Occasionally it will freeze on BIOS, but not every time.

The BIOS that I upgraded from was the factory default, I also Cleared the BIOS by removing CMOS battery and such.

I had the motherboard out of the case once, It seemed to run ok, but I didn't leave it out for very long, so I can't say if it works or not.

With the linux, No I did not unplug the SATA cables, I will give that a try later on.

My PSU should be good Ive never had issues with it.
My System SpecsSystem Spec
.


26 Jan 2012   #4

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

Sorry, I meant what the actual power was for your psu.

One short beep should mean normal post.

One possibility from your documentation is attached.

If this doesn't work, I might suspect the mobo.


Attached Thumbnails
ASUS M4A89GTD/PRO USB3.0 motherboard reboots randomly.-capture.jpg  
My System SpecsSystem Spec
26 Jan 2012   #5

Windows 7 Professional x64
 
 

Do you mean PSU's wattage power, or the AC wall outlet power?
The PC is plugged into a surge protector and properly grounded. The PSU has a 900Watt rating, so I should be good there.. lol

As far as the MemOK, it usually only flashes once, and beeps once and boots, but there is the occasional time when it flashes many times, so I'd push the MemOK button and it well beep once and successfully boot into BIOS. I know my memory is compatible with the board because It's the exact same kind of memory that I was using all last year since I built the PC.

The weird thing is that I can boot it from my Windows installer flash drive, but then that's when it's like it has a set time before it freezes. I can get it started installing Windows, or I can just let it sit at the first window of the installer for a while and it freezes and reboots.
My System SpecsSystem Spec
27 Jan 2012   #6

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

What worries me is that you booted from a live linux usb, which does not involve the hd at all. And your psu has enough wattage to power a small city. It has to be a hardware problem - as I'm stating the obvious. It's not shorting out on your case as you removed it for a test. You swapped memory, are sure it's correct, and used MemOK. So that's not it. If all the cable are plugged into the mobo correctly - and I'm sure they are - then were are down to the graphics or mobo. You have an integrated ATI Radeon™ HD 4290 GPU. Pull the card and try booting up linux live on this. If you are good, then reinsert gpu card and disable onboard video. If the video solution doesn't work, then I would RMA the mobo.
My System SpecsSystem Spec
27 Jan 2012   #7

Windows 7 Professional x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Lemur View Post
What worries me is that you booted from a live linux usb, which does not involve the hd at all. And your psu has enough wattage to power a small city. It has to be a hardware problem - as I'm stating the obvious. It's not shorting out on your case as you removed it for a test. You swapped memory, are sure it's correct, and used MemOK. So that's not it. If all the cable are plugged into the mobo correctly - and I'm sure they are - then were are down to the graphics or mobo. You have an integrated ATI Radeon™ HD 4290 GPU. Pull the card and try booting up linux live on this. If you are good, then reinsert gpu card and disable onboard video. If the video solution doesn't work, then I would RMA the mobo.
I had the graphics card out all the while trying to install Windows, and it would still freeze up. My GPU was also in the PC when it was freezing up on me earlier this week.
I have not tried booting it from a linux usb yet, but I will try it Sunday night when I get back to my PC.

It's sounds like a have a screwed up mobo doesn't it? unfortunately...

Is it possible that when the previous RAM went bad it also screwed over the board too? Then if this board is bad, could it harm the new replacement RAM, which if I get a new replacement board, and put the (possibly bad) RAM I have now in the new board, would that mean they would both need replaced? Just a thought.
My System SpecsSystem Spec
27 Jan 2012   #8

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

Unfortunately, I don't know the answer to this. I would think not. But at the very least, I think you're gonna have to RMA the motherboard. Sorry.
My System SpecsSystem Spec
30 Jan 2012   #9

Windows 7 Professional x64
 
 

My PC still freezes with the Linux live too. Just for a test, I just booted into BIOS and let it sit, it also froze up. Just curious, but a dead CMOS battery wouldn't cause this would it? I had my PC unplugged all weekend, when I started it up today, it asked if I wanted to go into BIOS, or use default settings. Then when I booted into Oracle Solaris from a live CD, it said something about the last shutdown date being after the current time.

Otherwise, it sounds like my motherboard may have issues.
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2012   #10

Windows 7 Professional x64
 
 

This is interesting, I booted my PC into BIOS, and after a little while, the PC started beeping fast without stopping. I looked into the beeping error online and it was saying that it's a memory problem. How could that be possible? New memory shouldn't be faulty. The weirdest thing is that it hasn't done that before.

Anyway, I sent ASUS an email about a replacement, we'll see how that goes...
My System SpecsSystem Spec
Reply

 ASUS M4A89GTD/PRO USB3.0 motherboard reboots randomly.




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:45 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33