Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Intel RAID array rebuilding a lot

06 Oct 2009   #11

Window XP

The problem is the Intel Matrix Storage Manager 8.9.1023
Go back to ver 8.8 (or 8.7) and you will most likely be fine. 8.8 works fine on my x64 Win7 RTM on a P55 MB, even it is not the offical win7 driver and doesn't offically support PCH on p55

See discussion at:
Random drive fails with new Matrix ...

My System SpecsSystem Spec
06 Jan 2010   #12

Windows 7 Ultimate RTM

Hmm interesting. I have the exact same issue with 2x 320GB drives in RAID 1 and 2x 500GB drives in a seperate RAID 1. Only difference is i'm running Windows Server 2008 R2 x64.

I will try the power supply first and see what happens. It's an Antec TruePower 550, but one thing i've noticed is that when disconnecting the power lead from either the socket or PSU itself and plugging it back in, the PC won't turn on for between 1 and 2 minutes, so I thought it could be a 'safety' feature of the PSU?

On another note, does anyone know if there's a performance hit when having multiple volumes per array vs multiple partitions per array?

My System SpecsSystem Spec
03 May 2010   #13

same problem over here

I am having a very similar problem.

4x Seagate 500gb Sata II's
Onboard ICH10R in my Gigabyte EP45-UD3R

Multiple rebuilds and general system instability. I have a kilowatt PSU, so its definately not a lack of power. Any ideas??
My System SpecsSystem Spec

06 May 2010   #14

Windows 7

Which version of the Intel Matrix are you running? is known to be causing this.
I experimented the same thing and got it fixed by reverting to the version.
My System SpecsSystem Spec

 Intel RAID array rebuilding a lot

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
RAID - deleted RAID array, Windows 7 ok but I have questions
Hi all, My RAID 1 (I think? I have two equal drives that are mirrored) array was causing me a lot of pain. It kept freezing up my system and having me to had to rebuild the RAID too often. After a number of tests and browsing info online, I've decided that the RAID was the culprit of the freezing...
Hardware & Devices
Help w/ RAID Array
I am getting ready to set up a RAID Array but this is my first time doing anything with RAID. I know how to get into the BIOS and change settings and I know with two hard drives, I should do RAID 1. However, I just have a few questions before I do this. First off, I am an idiot and did not notice...
Hardware & Devices
Raid 0 Array
When I bought my PC 7 years ago, I asked the techs to create a Raid 0 array with my 2 200GB WD drives. Recently, I have been reading the comments here and on other forums to stay away from Raid arrays as they are more problems then they are worth. What I want to know is what is the best way,...
Hardware & Devices
Rebuilding RAID 1 with Existing W7 install
Hello there folks, Being one who is not new to hardware and repairs I have finally found something to stump me...RAID. I have 2 identical drives, one with a healthy installation of W7 64 but Ultimate, one slightly used. I also have an MSI 790XT-g45 Motherboard with 8 gigs...
Installation & Setup
Rebuilding RAID 5
Hi guys, So i have got this problem today due to my stupid mistake. I don't know where to begin but here it goes: I loaded Bios defaults on restart, which promptly reset my values to default. Usually it's not that big of a deal except my motherboard has RAID controller and i have 2 separate...
Hardware & Devices
RAID Array
Not sure (and this may be a dumb question) but is it possible to add another HDD to my box and set up a RAID array between the new HDD and my existing HDD WITHOUT having to reformat the existing drive (thus, without having to reinstall windows?) Thanks in advance for the the big "NO!" that I...
Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:28.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App