Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: USB Ports On Mother Board Not Working

29 Jan 2012   #1
chinu2710

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 
USB Ports On Mother Board Not Working

Hey Guys,
I guess there is too much text in this post but I wanted to give you all a clear description of my problem please help. I have attached few screen shots as well.

I have some problems with my USB ports. I have 2 ports in front and 4 at the back (on the mother board). All these ports were working fine, since last 2-3 weeks there seems to be some problem with it.

I have a webcam that I connect via the back USB port, I never disconnect it. Recently the power supply unit failed when I tried to start the pc. So I replaced it with a new one, everything was back to normal.

Then after a few days or a week I opened my pc because it one of the front USB ports was not detecting my flash drive, while doing this I disconnected all the wires from the back of the CPU including the webcam.

When I restarted the pc the back USB ports stopped detecting any devices, there was a pop up stating, "One of the USB devices attached to this computer has malfunctioned and Windows does not recognize it"
So I tried connecting it in the front port, there came a pop up stating, "Your USB Mass Storage Device can perform faster if it is plugged into a hi-speed port"

I never use to get a message like this in the past and another thing I noticed was that the transfer speed has also reduced drastically. I was copying a few movies to my friendís flash drive and it took ages,

Transferring at a speed of 800-900 kb/second. The transfer speed was pretty fast on XP and on the same port, I always use the front ports. This is the first time I tried to transfer file on Win 7, my friend using Win 7 gets speed around 30-50mb/sec.

I have the latest windows updates installed, I have checked for driver updates on Intel site and I already have the latest drivers. I have reinstalled all USB ports from device manager.
I don't know if this is a software or a hardware issue.
Please guys help me, I can't find a solution anywhere.

Thanks,
Chinu




Attached Thumbnails
USB Ports On Mother Board Not Working-device-manager.png  
Attached Images
USB Ports On Mother Board Not Working-device-not-recognised.png USB Ports On Mother Board Not Working-unknown-device.png USB Ports On Mother Board Not Working-speed.png USB Ports On Mother Board Not Working-up-date-drivers.png 
My System SpecsSystem Spec
.
31 Jan 2012   #2
chinu2710

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 

Guys please help I am waiting for a reply
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2012   #3
smarteyeball

 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chinu2710 View Post
Recently the power supply unit failed when I tried to start the pc. So I replaced it with a new one, everything was back to normal.

I don't know if this is a software or a hardware issue.
Please guys help me, I can't find a solution anywhere.
It's not uncommon for a PSU failing to do damage to other components, like the mobo for instance, when it goes.

A long shot, but check your USB setting in BIOS and make sure they are set to USB 2.0/Hi-Speed etc. (could have been reset)
My System SpecsSystem Spec
.

19 Mar 2012   #4
smarteyeball

 
 

Which settings are you not sure about? The BIOS or within Windows?


To access the BIOS you need to hit F2 as the machine is POSTing (starting up- before it gets to windows)

I can't find a manual to the exact steps, but have a hunt around the options for USB. There should be a function that shows 'Hi-Speed'

If that is enabled, then we look at software and do a port by port device plug in test.
My System SpecsSystem Spec
24 Mar 2012   #5
chinu2710

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 

I tried to look into the bios settings only thing I found was the screen shot that I have attached. Disabled it restarted the PC, then enabled but no use still the same problem. Please tell me what to do now


Attached Thumbnails
USB Ports On Mother Board Not Working-img_0717.jpg  
My System SpecsSystem Spec
26 Mar 2012   #6
gregrocker

 

You may have lost functionality on some USB ports which could have shorted out or become disconnected. Check the wiring carefully.

If you cannot find the problem you can use a USB hub if you need more ports than what remain, or take it to a shop to test why some ports aren't working.
My System SpecsSystem Spec
26 Mar 2012   #7
mjf

Windows 7x64 Home Premium SP1
 
 

I would also suggest you carefully check your rewiring

"Your USB Mass Storage Device can perform faster if it is plugged into a hi-speed port"
This is typically the message you get when you plug a USB 3 device into a USB 2 port.
My System SpecsSystem Spec
26 Mar 2012   #8
F5ing

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by chinu2710 View Post
I tried to look into the bios settings only thing I found was the screen shot that I have attached. Disabled it restarted the PC, then enabled but no use still the same problem. Please tell me what to do now
Might want to try the same for USB Legacy.
My System SpecsSystem Spec
27 Mar 2012   #9
TBoyd

Windows 7 Professional 64 Bit SP1
 
 

Just in case your USB ports on your motherboard are not able to be fixed, you can get a 4 or 5 USB port card that you can add to a pci slot on your motherboard.

A few years ago, my USBs on an older otherboard died & I got a PCI to USB card to keep me going until I was able to replace the motherboard. Those cards don't cost much.
My System SpecsSystem Spec
27 Apr 2012   #10
chinu2710

Windows 7 Ultimate 32bit
 
 

Thank you guys for trying to help but nothing seems to work...... I even formatted and reinstalled Win7 but no use
Guess I'll have to do what TBoyd has suggested....If you guys think there is anything else that might work please suggest
My System SpecsSystem Spec
Reply

 USB Ports On Mother Board Not Working




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
help with new mother board!!!!!!!
So I just bought a new mother board for my dell studio 1458 laptop and it was a direct replacement except the graphics card is different. I put everything back together, and went to boot. The screen stayed a dark black green flashed a couple times and it beeped at me a few time. When it did come...
Hardware & Devices
Mother Board Failing (what else could it be)
quick run down. windows 7, 4 gigs ram, 1.3mhz duel core amd. labtop. 500 gig hd. Toshiba c675d Alright fast run down. Safe mode is fast (seems stable) Normal windows (with or with out any other programs its slow, copying moving files slow, can't open more then a few programs with out the...
Hardware & Devices
Which Mother Board is better?
I have a Compaq Presario CQ5210f with a M2N68-LA (Narra6) motherboard and I also have a old Compaq Presario SR1010NX with a MS-6577 (Giovani, Giovani2) mother board and it seems like the second mother board is better than the first. I would like to know which one is better because I have both...
Hardware & Devices
Replacing mother board
I have Win7 Home Premium. I need to replace the motherboard. Will I have to go thru Microsoft to re-register my OS? I initially used the Win7 32 bit upgrade version. Thanks for any advise.
General Discussion
BSOD in New Mother Board, help !
Hi, am using windows 7 x64. i had BSOD problem and found out the problem is mother boards ram slots and one of my ram is also malfunctioning. After replacing with a new different mother board i am getting BSOD in startup. i thought windows 7 will automatically accept the new chipset. Is...
BSOD Help and Support
what mother board do you have?
I have a nice Asus P5b-VM here is a pic well actully three pics;)
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:31.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App