Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: CPU running at 100% on LG F1

01 Mar 2012   #1
maranello550

Windows 7 Enterprise 32bit
 
 
CPU running at 100% on LG F1

Hi,
I have installed Windows 7 on an old LG F1 Express Dual. Now the CPU runs at 100% all the time, which causes the fan to do the same.
I've tried disabling SpeedStep in the BIOS, but then processor get stuck at 800MHz.
According to Windows Task Manager CPU usage is around 5% when running only the browser. Process Explorer shows the same info.
Cant see other processes steal anything either, but processor runs at 1.73 Ghz all the time.

Found a forum with updates for LG BIOS, thought maybe this could help since it looks like it's SpeedStep making the trouble, but have never tried to update the BIOS before, so it would be nice if anyone had tips for other solution.




My System SpecsSystem Spec
.
01 Mar 2012   #2
maranello550

Windows 7 Enterprise 32bit
 
 

Checked my drivers in Driver Identifier - Free Drivers Download - New Version 3.9 as well now, updated the outdated ones - but still no difference...
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2012   #3
fseal

Windows 7 x64 Ultimate
 
 

Where is is saying the CPU is running 100% if Task Manager and Process Explorer only show 5%?
My System SpecsSystem Spec
.

01 Mar 2012   #4
maranello550

Windows 7 Enterprise 32bit
 
 

I mean if i sort the processes in Task Manager with the heaviest process at top, i got the Chrome browser on top - but this is only using 5% of the CPU.
CPU-Z is telling me that my core speed is 1733,3 MHz, which is 100% for my processor.
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2012   #5
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

I gather what you mean it the CPU runs at full speed, not that it is 100% used. In BIOS set everything to auto, re-enable speed step. It may appear to "stick" at 800MHz but will speed up if the system needs it.
My System SpecsSystem Spec
02 Mar 2012   #6
maranello550

Windows 7 Enterprise 32bit
 
 

You are right.
In BIOS i have set SpeedStep to default, wich is called auto - this is when it locks on 1.73 Ghz. When i had XP installed, SpeedStep adjusted the CPU after system need, but now its just stuck.
If i dissable it it will lock on 800Mhz
My System SpecsSystem Spec
02 Mar 2012   #7
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

I have requested help from some overclocking experts.
In the meantime try finding in BIOS a setting like "Load Optimized Defaults" and test.
My System SpecsSystem Spec
02 Mar 2012   #8
maranello550

Windows 7 Enterprise 32bit
 
 

Thanks! Just tried loading optimized default, but no difference.
My System SpecsSystem Spec
02 Mar 2012   #9
GeneO

Windows 10 Pro. EFI boot partition, full EFI boot
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by maranello550 View Post
I mean if i sort the processes in Task Manager with the heaviest process at top, i got the Chrome browser on top - but this is only using 5% of the CPU.
CPU-Z is telling me that my core speed is 1733,3 MHz, which is 100% for my processor.

Do you have show all processes from all users selected in task manager when you do this?
My System SpecsSystem Spec
02 Mar 2012   #10
maranello550

Windows 7 Enterprise 32bit
 
 

Yes, there is only one user on the computer, wich is the admin-user as well.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 CPU running at 100% on LG F1




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
!SASCore service running all the time, not running Superantispyware?
Found the the above service was running all the time and I only occasionally use SuperSpyware AntiSpyware as a standalone scan. This is solely as backup check to my Antimalwarebytes Pro. May I stop and disable it, and how would I remove it entirely? Thanks Glenn
General Discussion
Windows Update not running. Error Code 0xc8000247 when running SURT
Please help me out - I replaced my defective HDD with a new Samsung Spinpoint HDD, re-installed my Windows 7 image using the recovery DVDs, and can't update windows at all after that. I tried following the steps from Windows Update Posting Instructions - System Update Readiness Tool (SURT) and...
Windows Updates & Activation
Running dual Boot w/ Vista and Win 7, question on running programs
Greetings, New to the forum! I recently installed Win 7 on a second Hard drive. Is it possible to run the programs I had installed on the Vista Hard drive? Both are HD's are still installed. Thanks, Brad
General Discussion
BSOD running when running intel driver update utility and more apps
hello sorry if my post isnt great im a newbie here but for some time now ive been getting BSODs and finally figured out how to debug it with WinDbg (x86) and set the symbols for windows but i cant read the text. ive tried reinstalling my GPU and Java but no luck. when i try to run intel driver...
BSOD Help and Support
BSOD while running firefox. Computer has been running terrible.
I was not able to get perfmon /report to work, so I only have the BSOD report.
BSOD Help and Support
Two desktops running at the same time. Background programs running.
I noticed this issue a little while back. As I shutdown/restart my laptop, I notice it switches to a secondary desktop that has been running programs. A good example would be trying to open my Task Manager, I can Ctrl-Alt-Del and it will allow me to open Task Manager - however when I click on...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:33.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App