Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Computer turned off suddenly, now doesn't turn on

18 May 2012   #1

Windows 7
 
 
Computer turned off suddenly, now doesn't turn on

i was working in Maya..actually just browsing.i havent even created anything.the scene was empty.and i just started to make a basic model the computer suddenly turned off.then in 2 seconds turned on again (almost) but the monitor wasnt showing anything.hdd light was off (everytime my computer starts normally it's ON)..cpu fan was rotating slowly.and the diagnostic lights (i guess) were on on the motherboard..i was afraid that cpu may get overheated (because the fan was rotating very slowly) i cut off the electricity.then started the comp again..this time..the fan didin't even start rotating (just showed little signs that it kind of wants to start rotating)..2 seconds that last..then it turned off again..after that it's on for a second then off for another..it just turns on and off if i dont cut the electricity
and the thing that.if i wait some time.then turn on the comp it goes a little long and wants to start ( maybe for 4-5 seconds) and then the same thing..so i thought it might a overheating problem (though i haven't done anything that could cause that) and disconnected the graphics card, the drives and the hdds..didn't help

havent' had these kind of problems before.the comp is in good conditions.bought in 2009

the specs are:

Quad Core 2.66
4GB RAM
GTX 560Ti
Windows 7
580w power supply

and there's a ups..600v/s i think..it's old..dunno if this can cause the problem.just additioanl info

this is urgent..please help with anything u can.thank u very much


My System SpecsSystem Spec
.

18 May 2012   #2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

I hate to guess, but my initial reaction is Power Supply. But the UPS could be a complicating factor.

First, I would remove the UPS from the system and test.

Then, try another power supply in your system or try your power supply in another system. Do you have access to another PS you could test with?

Another thing you can try is to disconnect all external devices, all drives, and any other power draws that you can and see if the system will boot with just basic components: PS, MB/CPU, RAM, Graphics.

If we can eliminate the power supply as the cause (prove that it is good) then we can move on to the other potential causes.
My System SpecsSystem Spec
18 May 2012   #3

Windows 7 x64 / Windows Server 2008 / Linux (Redhat & Deb distros) / OS X / More
 
 

i havnt seen something like that happen since my bios update failed and i didn't have a bios. the other time was on a laptop because the cmos battery was dead.

Id replace the cmos battery before replacing the power supply

The other times when i have seen similar issues was with bad ram or cpu. but start with the little things first. make sure your psu 4-8 pin CPU power cord is still plugged in and didn't come loose. and make sure your heat sink didnt come loose as well. after i moved to another apartment and didn't notice my heat sink came loose until i hooked my computer up and it would not last more than 20 seconds
My System SpecsSystem Spec
.


18 May 2012   #4

Windows 7
 
 

thank you guys for replies

@TVeblen

i disconnected the ups.didn't help.so the ups is ok
i even disconnected all 'non-important' devices: all hdds, graphics card, drives.still same thing
unfortunately i don't have another ps to test with

@FaberTech

thanx for the suggestion.i'll change the cmos battery.but is it normal for it to be dead this soon? or it's not that soon? (3years in july)
'psu 4-8 pin CPU power' sorry, how exactly can i find it? cpu fan does work.all fans work.psu's as well
My System SpecsSystem Spec
18 May 2012   #5

Windows 7 x64 / Windows Server 2008 / Linux (Redhat & Deb distros) / OS X / More
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by praeambulus View Post
thank you guys for replies

@TVeblen

i disconnected the ups.didn't help.so the ups is ok
i even disconnected all 'non-important' devices: all hdds, graphics card, drives.still same thing
unfortunately i don't have another ps to test with

@FaberTech

thanx for the suggestion.i'll change the cmos battery.but is it normal for it to be dead this soon? or it's not that soon? (3years in july)
'psu 4-8 pin CPU power' sorry, how exactly can i find it? cpu fan does work.all fans work.psu's as well
3 years is normal. actual rated life of those things. if you have a 4-8 pin power plug for extra cpu power on your board, it will be located right next to the cpu and is reqired if located on your board.it will be either 4 6 or 8 pin plug. good luck

P.S. it could never hurt to try a different power cord on your psu. borrow a monitor cord if you don't have an extra one lying around.
My System SpecsSystem Spec
18 May 2012   #6

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

All good suggestions by FaberTech.

To be clear: this just happened out of the blue while running Maya? Have you made any recent changes to the PC (hardware, BIOS settings, moved the unit)? And there have been no previous symptoms?
My System SpecsSystem Spec
18 May 2012   #7

Windows 7 x64 / Windows Server 2008 / Linux (Redhat & Deb distros) / OS X / More
 
 

you should also reset the cmos while your in there. if the battery isnt dead, it may be your bios is goofed up. you could try resetting it.
My System SpecsSystem Spec
18 May 2012   #8

Windows 7
 
 

that's the thing.i haven't made any changes to the hardware or bios..yes it just happened out of the blue
i'll replace the battery..i have extra cord coming out of ps..if i fond that 4 pin power cord.where do i plug it in? but the extra cords always been unplugged

thanx
My System SpecsSystem Spec
18 May 2012   #9

Windows 7 x64 / Windows Server 2008 / Linux (Redhat & Deb distros) / OS X / More
 
 

this post and another are so similar that im going to post a link to the other on each one to help boost the solution to the problem.

http://www.sevenforums.com/crashes-d...per-posts.html
My System SpecsSystem Spec
18 May 2012   #10

Windows 7 x64 / Windows Server 2008 / Linux (Redhat & Deb distros) / OS X / More
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by praeambulus View Post
that's the thing.i haven't made any changes to the hardware or bios..yes it just happened out of the blue
i'll replace the battery..i have extra cord coming out of ps..if i fond that 4 pin power cord.where do i plug it in? but the extra cords always been unplugged

thanx
psus often come with a four and a six pin plug because the motherboard uses one or the other. if you have one, your six or four pin plug should be next to the processor. it would help if you could post your motherboard model to find out if you require one or not. also, applications can change bios settings even without telling you.

P.S. my motherboard on the computer im using right now uses a six pin plug. my other micro atx computer uses a four pin plug. thats why power supplies often have both. in case you need one or the other.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Computer turned off suddenly, now doesn't turn on




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Computer turned off suddenly, now doesn't turn on
Thread Forum
Audio turned off, FN * wont turn it on. Sound & Audio
My Computer monitor doesn't show anything when I turn my computer on. Graphic Cards
Computer doesn't even turn on BIOS! Afraid motherboard is dead! Hardware & Devices
Solved Computer Attempts to Turn On then Doesn't Hardware & Devices
Print spooler suddenly turned off. General Discussion
Solved My Computer doesn't turn on BSOD Help and Support
PC suddenly turned off while I'm using it Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:54 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33