Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Ralink RT61 WiFi Lan card, windows 7 not receiving any wifi signals

20 Jun 2012   #1
aieden

Windows 7 Home Premium x64
 
 
Ralink RT61 WiFi Lan card, windows 7 not receiving any wifi signals

Hello,

I have recently bought a new pci wifi lan card (Ralink rt61 turbo) and have plugged in and installed drivers. Initially the drivers the company I bought it from told me to install didn't work, but after some googling found the correct drivers and downloaded from Ralinks website. However these didn't work either.

When using the Ralink wireless utility it says that the card is disconnected, however in device manage it is both connect and the correct drivers installed and everything is perfectly fine.

I ignored the wireless utility and hoped that windows 7 would still be able to use the wireless card as past experiences have shown to be true. This case however I get nothing. Windows 7 says that the wireless card is experiencing problems, it doesn't show any of the routers that should be shown.

I have been looking around a lot and there have been several drivers that should have worked and they haven't.

I would have thought that the antenna is broken or the card doesn't work however when I use it with ubuntu instead of windows 7 it works perfectly fine without any hassle, so the card is definitely working.

Any advice that anyone can give on how to resolve this would be very welcome.

Thanks

Aieden


My System SpecsSystem Spec
.
20 Jun 2012   #2
bassfisher6522

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 

Have a look at this thread.

Ralink RT61 Turbo Wireless Driver
My System SpecsSystem Spec
20 Jun 2012   #3
aieden

Windows 7 Home Premium x64
 
 

I have already friend that one, but tried it again and still nothing, tbh I'm completely stumped.
My System SpecsSystem Spec
.

20 Jun 2012   #4
DeaconFrost

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

I don't recall the brand, but I once had to manually install just the drivers, and let Windows handle the connections and searching. You could give that a shot, at the very least it would eliminate the utility as the issue.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Ralink RT61 WiFi Lan card, windows 7 not receiving any wifi signals




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Ralink RT61 wireless card just quit working... I'm stumped...
About a week ago I noticed that the icon that I normally click on in my taskbar to show what wireless network connections were available was gone - I tried the "Notification Area Icons" settings to try and get it back but that didn't work- it was set to show but it just was not doing so. (The card...
Drivers
Ralink RT5390 WiFi Adapter Continuously Uninstalling
It will happen in the middle of usage or sometimes when I restart. The scenario will be that the internet can't connect and troubleshooting might get it to work for a second but open second attempt the driver will either show there is an error in the manager or will altogether disappear. ...
Network & Sharing
Notebook drops wifi connection randomly- Ralink network card
Hi, My computer has recently started to drop the WiFi connection, reconnect after a while and at times, not even detect my WiFi connection for a while. Then repeats the process for no apparent reason, I'm not sure when exactly thus problem started as I had been using Ethernet cable up until last...
Hardware & Devices
Ralink RT61 Wireless PCI Card shows Disconnected.
I have found the thread by "Gamer 1238" about Win7 X64 driver for my Wireless card. Its available in Device manager, however Windows shows its disconnected, though I have active Wireless available. I tried to search the wireless network manually, it fails. Its a new card, so its certain that it...
Network & Sharing
Connected to wifi, shows no problems on the signals, unstable access
I've been working on this for three days already, I am using win 7 64bits with a TP-link router. I've just moved in to a new house, with a router set up by my landlord, for the first day, I couldn't connected to the wifi, but somehow I worked that out, and could now connected to the internet...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:19.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App