Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Touchpad ribbon won't clamp to mobo

10 Jul 2012   #1
gregrocker

 
Touchpad ribbon won't clamp to mobo

Disassembled a throwaway Compaq CQ60 to repaste the heat sink. The ribbon clamps which pivot down to clamp the keyboard and touchpad ribbon cables into their place are flimsy plastic the size and heft of a fingernail clipping. One popped off and has no way to pop back on that I can see, after trying for an hour. As a result the touchpad won't work.

I don't see how to replace it because it's embedded in mobo. The part doesn't look broken but just won't reattach.

Another surprise is that the HD is loose in its compartment, missing the bracket which secures it into place so it won't slide out of contacts. Owner thinks the Geek Squat replaced it that way.

Any ideas?


My System SpecsSystem Spec
.
11 Jul 2012   #2
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

Hey Greg

I have worked around that problem using a hot melt glue gun. It is kind of a one shot deal because although you 'can' remove the glue to start again the stuff tends to be tenacious and can really tear up the joint if you try without razor blades.

So you insert the ribbon cable, make sure it is orientated correctly and seated well, replace what is left of the clamp in its normal position, hold everything down with a large flat head screwdriver or putty knife (to apply equal pressure across the entire clamping area, then dab hot glue in the rear and sides of the clamp to the MB. hold with steady pressure for 60 seconds till the glue has completely set.

The problem, of course, is the location of the connector and the amount of stuff around it. Sometimes it can be a tight squeeze.

For hard drive you could check to see if any repair shops in your area(s) have a junk bin with misc parts (most do). If you can't find an exact compaq retaining plate you could gerry-rig one from another vendor.

Or use the hot melt there too! A little dab will do ya.
(I love my glue gun, I use it for everything. I'd use it on myself but I keep falling apart anyway)
My System SpecsSystem Spec
11 Jul 2012   #3
alphanumeric

Windows 10 Education 64 bit
 
 

Kind of guessing here (a picture would help ) but maybe there was another piece of the clip on the underside of the motherboard that fell off.
My System SpecsSystem Spec
.

12 Jul 2012   #4
gregrocker

 

I cannot see it on the matching Power/wireless button ribbon clamp, but it must have some wings that jut out and hold it into the assembly so it will rotate up and down and lock in place. But there are no holes on either side where it fits.

I'm going to try the glue idea. Does it have to be hot glue as I don't have a glue gun (no offense there quickdraw ) I get that I need to hold the piece in place firmly with a screwdriver after carefully aligning the ribbon underneath, then hold it there until it dries. Better than nothing which is what I have - although the wireless mouse is working great.

Another issue on same machine if you're game: NIC probs after reassembling laptop
My System SpecsSystem Spec
12 Jul 2012   #5
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

I guess glue would work if you are really patient. The beauty of hot-melt is it hardens in less than a minute.

You should buy one! Thousands of uses around the house.

EDIT: Re NIC probs. That is a strange one. I've got nothin' to add there.
My System SpecsSystem Spec
12 Jul 2012   #6
gregrocker

 

Thanks I'll look at them tomorrow.

The NIC failure to connect was solved by installing HP Wireless Asst, which I have only uninstalled in the past. Seems if it is uninstalled without disabling it trips some toggle that causes LAN not to start with Windows. Or so the theory goes.
My System SpecsSystem Spec
13 Jul 2012   #7
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

Now that is good to know.
We just have to figure out how to remember all this stuff!
My System SpecsSystem Spec
01 Aug 2012   #8
gregrocker

 

The final two problems on the laptop are solved now and it's running better than any new Win7 PC, a month after it was rescued from the trash to do the processor pasting project.

The touchpad which lost its clamp during disassembly required taping the clamp in place wedged down by the keyboard using a plastic piece from a dental flosser stick. I used electrical tape to do this. I believe it's the pressure on the ribbon cable by the clamp enabled by the extra plastic piece on top that's causing touchpad to finally engage.

There is no available clamp for the HD which hardware was missing, so I taped it in place with heavy duty electrical tape as good as can be.
My System SpecsSystem Spec
02 Aug 2012   #9
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

So should we start calling you McGyver now?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Touchpad ribbon won't clamp to mobo




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
ms ribbon
can someone remind me how to make my ribbon larger? I used to have it that way but I forgot.
General Discussion
z87 mobo sabertooth , ribbon cable - dvd drive
well im tired and i must be missing somthing but i dont see any place to plug the ribbon cable in theres also these pci e cables on the hx power pack that have no spaces that i can see to plug in to ( i forget were they go ) but yea im gussing the ribbon cable has been phased out and iv missed...
Hardware & Devices
Mobo not detecting HDMI? - ATI Radeon HD 4250 onboard ASUS mobo
This problem has the configuration listed in my system specs below, which have just changed recently. My OCZ Vertex 2 died, RMA'ed but sold, and replaced with the Transcend SSD720, 2.5" SATAIII 64GB. Also sold my GPU... :cry: Now, trying to get everything back on track. I reinstalled my OS on...
Hardware & Devices
MOBO baked. Need to maintain 7 OS and files from HD on new MOBO
I have read several posts about issues with this already. I had an ECS P4M800 Pro-M V 2.0 with a Pentium 4 2.88. I had a primary and secondary hard drive as well as a DVD RW on it. My brother-in-law originally build the computer some years ago. I got the dreaded call the other day, "Honey,...
General Discussion
C-clamp repair for fan
I have a 3870 X2 that the C-clip came loose and caused the fan to drop just enough to cause a chattering sound. I was able to fix this very easily as I have much experience in Technical repair in Avionics, which is what I do now for a living. If anyone else needs this type of repair then you can do...
Graphic Cards
AT&T warns of coming clamp-down on iPhone data hogs
Users who consume more than their fair share of bandwidth on AT&T's wireless network could have a higher monthly bill in the future, one company executive said Wednesday. Speaking to investors at a UBS conference in New York, Ralph de la Vega, head of consumer services for AT&T, said that the...
Chillout Room


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:46.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App