Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Peculiar WEI result with Force 3 drive on Ivybridge system

31 Jul 2012   #11
GeneralEclectic

W7 Pro, W7 Ult, W7 Enterprise
 
 

You guys might be interested in this analysis of SSD behavior. Specifically, the authors of this paper were interested in how fast garbage collection happens. It's a LOT faster than Britton and Essenbe might suspect. But don't take my word for it, read the paper. It's pretty interesting:

http://www.jdfsl.org/subscriptions/JDFSL-V5N3-Bell.pdf


My System SpecsSystem Spec
.
31 Jul 2012   #12
Hopalong X

Windows7 Pro 64bit SP-1; Windows XP Pro 32bit
 
 

The link takes you to empty web page.

GC according to most mnufacturers if allowed to idle occasionally takes 30- 60 minutes.

Extreme I suggest 2 hours if they have never done this or are unsure if they have ever done it.
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2012   #13
DeaconFrost

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by GeneralEclectic View Post
I'm going to TRY not to obsess about the incorrect WEI.
That shouldn't take much effort. I run WEI once to make sure Aero is enabled and working properly, and then I ignore it form that point on. I honestly couldn't tell you any of the scores on any of my three systems. It's a largely useless scoring system that has no real purpose at this point. As long as the real benchmarks are showing good performance, don't worry about it. Go on enjoying the system.
My System SpecsSystem Spec
.

31 Jul 2012   #14
GeneralEclectic

W7 Pro, W7 Ult, W7 Enterprise
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Hopalong X View Post
The link takes you to empty web page.
No it doesn't. It takes you to a PDF download.
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2012   #15
GeneralEclectic

W7 Pro, W7 Ult, W7 Enterprise
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by DeaconFrost View Post
Quote   Quote: Originally Posted by GeneralEclectic View Post
I'm going to TRY not to obsess about the incorrect WEI.
That shouldn't take much effort. I run WEI once to make sure Aero is enabled and working properly, and then I ignore it form that point on. I honestly couldn't tell you any of the scores on any of my three systems. It's a largely useless scoring system that has no real purpose at this point. As long as the real benchmarks are showing good performance, don't worry about it. Go on enjoying the system.
Haha.... Yeah, you're right of course. Ignoring it is what I do too, after confirming that it's about where I expect it to be.

I have a feeling that, given the evidence so far, this is a minor bug in the disk assessment that has something to do with some aspect of this hardware/firmware/BIOS. There's no other high-probability explanation. That doesn't mean that I'm not going to wonder exactly where the problem is occurring due to the small probability that there is some minor latent problem that shows up under the conditions that the WEI disk evaluation uses.

I predict that there will be an explanation of this one of these days.
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2012   #16
IIllytch321

Windows 7 Home Premium x64
 
 

The WEI is a silly attempt at quantifying hardware used on Windows systems. Only when we know exactly what the WEI tests for in an HDD or SSD (I tried to look a bit and couldn't find anything aside from vague statements), the number it assigns to it is pretty meaningless.

If you want it to just SAY the max score you can always hack it (so I've read, I don't necessarily know if it works or not).

There was a time long ago when I first built this sytem and moved from WinXP to Win7. I ran that test and, due to the weakest link being my HDD, scored a 5.7. I got passionate and angry, pacing about my chamber in a restless manner for quite a time, until I realized...then it was no more; I peeled back the Veil of Maya and freed myself from the confines of the Windows Experience Index.
My System SpecsSystem Spec
01 Aug 2012   #17
DeaconFrost

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by IIllytch321 View Post
so I've read, I don't necessarily know if it works or not).
It does....my system can run a 9.9 in each category at will.
My System SpecsSystem Spec
01 Aug 2012   #18
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by GeneralEclectic View Post
Quote   Quote: Originally Posted by Hopalong X View Post
The link takes you to empty web page.
No it doesn't. It takes you to a PDF download.
Yup, a 14 page article full of research. Where does it address the GC and TRIM speeds?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Peculiar WEI result with Force 3 drive on Ivybridge system




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Cannot force system to use my modified system files...
I am using 64-bit version, and there is a problem. I want to change watermark text on desktop (right, down corner of screen). It is possible by changing user32.dll.mui in resource editor. I edited 32 and 64-bit file in WOW64 and System32 folder, but text on screen is same. Nothing changed... I...
Customization
SYstem File Checker Result - CBS.Log file says Access Denied
I have just completed a System File Check and some repairs were done I was told that the relevant report could be seen at C:\WINDOWS\LOGS\CBS\CBS.LOG. When I Clicked on that I got Access Denied How can I Open that log file? I am the Administrator
Performance & Maintenance
Socket 2011 and 1156 IvyBridge
I know everyone raves about Ivy Bridge but it is still Socket 1156 which I personally don't have much faith in it's life. I'll stick with Socket 2011. The prices for 2011 motherboard are $350+ expensive. What do you think is a better CPU, or is there not much difference ? If you have good...
Hardware & Devices
way to FORCE my system to use 1920 x 1080 x 32 @60Hz
I have a similar issue with my Samsung 2233SW: Sometimes when my system boots up, my screen resolution is wrong (It defaults to "Non-Pnp VGA Monitor" or something similar) and the highest resolution I can choose, even in advanced/list all modes is usually 1600 x 1200, which just looks weird in...
Graphic Cards
Very peculiar system hangs when lid is closed
Recently, with no system changes, suspicious downloads, or drops in recent history, my 6 Month old Clevo build began exhibiting two very bizarre symptoms: 1) Upon booting, Windows will start normally ,up until the mouse is rendered before the log in screen appears, then the system seems to power...
BSOD Help and Support
A peculiar problem!
I installled a software. It will open using vmware. By mistake i tried to open the setup.exe file with vmware. It gave an error that it cannot be opened using vmware. Then suprisingly all my files in my laptop are now opening with vmware. i.e. It all turned to vmware symbol and now i cant ...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:34.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App